Reuters: Meta, X και LinkedIn προσφεύγουν κατά απαίτησης ΦΠΑ από την Ιταλία
Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες Meta, X και LinkedIn προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της Ιταλίας, αντιδρώντας σε φορολογική αξίωση που χαρακτηρίζεται η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη και ενδέχεται να επηρεάσει τη φορολογική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως μεταδίδει το Reuters, τέσσερις ανεξάρτητες πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι προσφυγές κατατέθηκαν στα μέσα Ιουλίου ενώπιον πρωτοβάθμιου φορολογικού δικαστηρίου, μετά τη λήξη της προθεσμίας απάντησης σε σχετική πράξη της ιταλικής Εφορίας τον περασμένο Μάρτιο.
Το επίκεντρο της υπόθεσης αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.
Οι ιταλικές φορολογικές αρχές υποστηρίζουν ότι η δωρεάν εγγραφή χρηστών στις πλατφόρμες Meta (Facebook, Instagram), X (πρώην Twitter) και LinkedIn συνιστά φορολογητέα πράξη, καθώς εμπεριέχει ανταλλαγή: δημιουργία λογαριασμού έναντι των προσωπικών δεδομένων του χρήστη.
Η Ρώμη διεκδικεί συνολικά 1,04 δισ. δολάρια: 887,6 εκατ. ευρώ από τη Meta, 12,5 εκατ. ευρώ από την X και περίπου 140 εκατ. ευρώ από τη LinkedIn.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ιταλία οδηγεί τέτοιου είδους υπόθεση σε πλήρη δικαστική διαμάχη, χωρίς προηγούμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπως συνέβαινε σε άλλες υποθέσεις τεχνολογικών κολοσσών.
Η προσέγγιση αυτή προκαλεί ανησυχία σε ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων -από αεροπορικές εταιρείες και σούπερ μάρκετ έως εκδοτικούς οργανισμούς- οι οποίες συνδέουν την πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες με την αποδοχή cookies ή την παραχώρηση δεδομένων.
Η Meta δήλωσε στο Reuters ότι συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές «σε σχέση με τις υποχρεώσεις μας βάσει της ευρωπαϊκής και της τοπικής νομοθεσίας», προσθέτοντας ότι «διαφωνεί ριζικά με την ιδέα ότι η πρόσβαση σε διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να υπόκειται σε ΦΠΑ».
Η LinkedIn απάντησε ότι «δεν έχει κάτι να ανακοινώσει αυτή τη στιγμή», ενώ η X δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα σχολιασμού.
Η Ρώμη ζητά γνώμη από την Ε.Ε.
Οι ιταλικές αρχές ετοιμάζονται να ζητήσουν γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας αναμένεται να απευθύνει σχετικά ερωτήματα προς την Επιτροπή ΦΠΑ της Ε.Ε., η οποία συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο.
Η υποβολή αναμένεται να γίνει εγκαίρως για τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει απάντηση έως την άνοιξη του 2026.
Η Επιτροπή ΦΠΑ αποτελεί ανεξάρτητο γνωμοδοτικό όργανο της Ε.Ε. Αν και η γνωμοδότησή της δεν είναι δεσμευτική, ενδεχόμενη αρνητική απάντηση («όχι») θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία στην απόσυρση της υπόθεσης και στη διακοπή της σχετικής ποινικής έρευνας από την ιταλική Εισαγγελία.
Η διαμάχη εντάσσεται σε ευρύτερο κύκλο συγκρούσεων μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.
Στις 11 Ιουλίου το Reuters είχε μεταδώσει ότι η Meta δεν προτίθεται να τροποποιήσει περαιτέρω το μοντέλο «πληρώνεις ή συναινείς», παρά τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από την Ε.Ε.
Στις 17 Ιουλίου, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναστείλει μια από τις έρευνές της για την X, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Reuters
Content Original Link:
" target="_blank">