Στο στόχαστρο έρευνας ο «CEO-μοναχός» του ναού Σαολίν της Κίνας
Ο φημισμένος ναός Σαολίν της Κίνας ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι ο ηγούμενός του βρίσκεται υπό έρευνα για υπεξαίρεση χρημάτων και για «σχέσεις» με γυναίκες, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο κατηγορίες που έχει αντιμετωπίσει ο αμφιλεγόμενος μοναχός και στο παρελθόν, εδώ και δεκαετίες.
Ο Σι Γιονγκσίν, γνωστός ως «διευθύνων σύμβουλος μοναχός» λόγω των επιχειρηματικών του προσπαθειών που μετέτρεψαν το βουδιστικό μοναστήρι σε εμπορική αυτοκρατορία, είναι ύποπτος για ποινικά αδικήματα, όπως υπεξαίρεση κεφαλαίων, ανέφερε η Αρχή του ναού σε ανακοίνωσή της.
Ο 59χρονος μοναχός κατηγορείται επίσης για σοβαρή παραβίαση των βουδιστικών αρχών διατηρώντας «ακατάλληλες σχέσεις» με πολλές γυναίκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ φέρεται να έχει αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Παραδοσιακά, οι βουδιστές μοναχοί στην Κίνα δίνουν όρκο αγαμίας. «Ο Σι βρίσκεται επί του παρόντος υπό έρευνα. Περαιτέρω πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Θρησκευτικά σύμβολα και… iPhone
Ο ναός Σαολίν, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 1.500 χρόνια στα βουνά της κεντρικής Κίνας, αποτελεί θρησκευτικό και πολιτιστικό σύμβολο και είναι γνωστός για τη μακραίωνη παράδοση του ΖενΒουδισμού και του Σαολίν κουνγκ φου – κινεζικής πολεμικής τέχνης.
Ο Σι, ο οποίος έγινε ηγούμενος του ναού Σαολίν το 1999 και ήταν μέλος του κινεζικού Κοινοβουλίου για δύο δεκαετίες, έχει βρεθεί αρκετές φορές στο προσκήνιο.
Γνωστός ως ο πρώτος Κινέζος ηγούμενος με μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, συχνά ταξίδευε σε όλο τον κόσμο με ένα iPhone στο χέρι, συναντώντας παγκόσμιους ηγέτες και ηγέτες κολοσσών της βιομηχανίας, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ της Βρετανίας, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Χένρι Κίσινγκερ και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ. Τον Φεβρουάριο, ο Σι ηγήθηκε αντιπροσωπείας μοναχών του ναού Σαολίν που επισκέφθηκαν το Βατικανό και συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Ωστόσο, η φήμη του έχει αμαυρωθεί εδώ και χρόνια. Μεταξύ άλλων, κατηγορείται για την αποδοχή αυτοκινήτου αξίας 1 εκατ. γιουάν (140.000 δολ.) από την τοπική αυτοδιοίκηση ως ανταμοιβή για την προώθηση του τουρισμού το 2006.
Απαντώντας σε δημόσια κατακραυγή εκείνη την εποχή, ο Σι δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης: «Οι μοναχοί είναι επίσης πολίτες. Εχουμε εκπληρώσει τα καθήκοντά μας και έχουμε συνεισφέρει στην κοινωνία, επομένως είναι σωστό να λαμβάνουμε ανταμοιβές».
«Αξιοπρεπείς» επιχειρήσεις

Η εστίασή του στην προώθηση του ναού Σαολίν και στη μετατροπή του σε επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων έχει προκαλέσει επίσης έντονη κριτική, ειδικά από πιστούς που θεωρούν την εμπορευματοποίηση ως διαφθορά που βλάπτει την πνευματική ακεραιότητα του θρησκευτικού θεσμού.
Ο Σι οργάνωσε παραστάσεις Σαολίν κουνγκ φου σε όλο τον κόσμο, παραχώρησε άδεια για τη χρήση του ονόματος του ναού σε κινούμενα σχέδια, ταινίες και βιντεοπαιχνίδια και ίδρυσε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που περιλαμβάνει εκδόσεις, παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τουριστική ανάπτυξη και ακίνητα.
Ο Σι Γιονγκσίν έχει δηλώσει στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua: «Αν η Κίνα εισάγει θέρετρα της Disney, γιατί δεν μπορούν άλλες χώρες να εισάγουν το μοναστήρι Σαολίν;», προσθέτοντας: «Η προώθηση του πολιτισμού αποτελεί πολύ αξιοπρεπή επιχείρηση».
Το 2015, αυτοαποκαλούμενος άνθρωπος των Σαολίν δημοσίευσε ισχυρισμούς στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζοντας τον Σι ως καταχραστή της περιουσίας του ναού, με γυναίκα και νόθα παιδιά.
Ο επικριτής του Σι επικαλέστηκε έγγραφα που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα οποία φέρονται να δείχνουν τον Σι να εκδιώχθηκε από τον ναό Σαολίν έπειτα από κλοπή και ενώ αντιμετώπιζε άλλες κατηγορίες από τον ίδιο του τον δάσκαλο.
Στα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο περιλαμβανόταν πιστοποιητικό γέννησης ενός από τα φερόμενα νόθα παιδιά του ηγουμένου, καθώς και φωτογραφίες της φερόμενης μητέρας και του παιδιού.
Οι ισχυρισμοί προκάλεσαν την οργισμένη διάψευση από τον ναό Σαολίν και έρευνα από τις Αρχές της χώρας. Ερωτηθείς από το BBC Chinese εκείνη την εποχή σχετικά με τους ισχυρισμούς, ο Σι είπε: «Αν υπήρχε πρόβλημα, θα είχε έρθει στο φως πολύ καιρό πριν».
«Σκανδαλώδεις ενέργειες»
Οι Αρχές έβαλαν την υπόθεση στο συρτάρι το 2017, επικαλούμενες ανεπαρκή στοιχεία. Τρία χρόνια αργότερα, ο Σι επανεξελέγη αναπληρωτής επικεφαλής της Βουδιστικής Ενωσης της Κίνας –του κρατικού εποπτικού φορέα για τη θρησκεία– θέση που κατείχε από το 2002, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Τη Δευτέρα, η Βουδιστική Ενωση ανακοίνωσε ότι είχε αφαιρεθεί από τον Σι το πιστοποιητικό χειροτονίας του.
«Οι ενέργειες του Σι Γιονγκξίν είναι εξαιρετικά σκανδαλώδεις, αμαυρώνοντας σοβαρά τη φήμη της βουδιστικής κοινότητας και βλάπτοντας την εικόνα των μοναχών», ανέφερε η ένωση.
Με πληροφορίες από CNN
Content Original Link:
" target="_blank">