Πώς είδε ο διεθνής Τύπος το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ρουμανία και τι περιμένει
Ο λαϊκιστής υπέρμαχος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ζορζ Σιμιόν κέρδισε πάνω από το 40% των ψήφων στη Ρουμανία στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή. Το αποτέλεσμα, ήρθε μόλις πέντε μήνες μετά την ακύρωση των προηγούμενων εκλογών, όπου είχε έρθει πρώτος ο υποψήφιος Καλίν Τζορτζέσκου, ο οποίος φέρεται να διατηρεί «στενές επαφές» με τη Ρωσία.
«Δεν είναι απλά μία εκλογική νίκη, είναι νίκη για τη ρουμανική αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Ζορζ Σιμιόν, ο ακροδεξιός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας, σε δήλωση που μεταδόθηκε από το Euronews Romania την Κυριακή.
Με ποσοστό άνω του 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ο 38χρονος ηγέτης της Συμμαχίας για την Ενωση των Ρουμάνων (AUR) προηγήθηκε στην κούρσα έναντι του υποψηφίου του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού, Κριν Αντονέσκου, 65 ετών, και του κεντρώου δημάρχου του Βουκουρεστίου, Νικουσόρ Νταν, 55 ετών, ο οποίος υιοθέτησε ατζέντα κατά της διαφθοράς.
Ο τελευταίος προκρίθηκε τελικά στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου, έπειτα από μονομαχία για τη δεύτερη θέση (20,99% έναντι 20,38%).
Το αποτέλεσμα υπέρ του Ζορζ Σιμιόν επιβεβαιώνει και μάλιστα ενισχύει το ποσοστό-έκπληξη του Καλίν Τζορτζέσκου στον πρώτο γύρο των εκλογών της 24ης Νοεμβρίου του 2024. Ο σχεδόν άγνωστος τότε 62χρονος Τζορτζέσκου, είχε πετύχει νίκη με 22,9%, μπροστά από τον Σιμιόν, ο οποίος είχε βρεθεί τότε στην τέταρτη θέση.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2024 έπειτα από φερόμενη μαζική επιχείρηση επιρροής στο TikTok, στην οποία οι μυστικές υπηρεσίες θεώρησαν ότι είχε εμπλακεί το Κρεμλίνο. Παράλληλα, απαγορεύτηκε στον Τζορτζέσκου να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές της Κυριακής.
Ακόμη ένα σοκ για την Ευρώπη
Για τους Financial Times, η «λαϊκή υποστήριξη στον Σιμιόν, […] του οποίου η εκστρατεία υποστηρίχθηκε από τον Τζορτζέσκου, αποτελεί ακόμη ένα σημάδι της βαθιάς απογοήτευσης των Ρουμάνων ψηφοφόρων για τις παραδοσιακές πολιτικές ελίτ που μοιράζονται την εξουσία από την πτώση του κομμουνισμού μέχρι σήμερα».
Η πολιτική τάξη της Ρουμανίας θεωρεί ότι πρόκειται για τις πιο κρίσιμες εκλογές της μετακομμουνιστικής εποχής, σε μία χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και η οποία θα μπορούσε να κλίνει προς τον εξτρεμιστικό και τον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό που προελαύνει στην ήπειρο, όπως τονίζει η El Pais.
Οι χθεσινές κάλπες δεν θα αναδείξουν ακόμη τον μελλοντικό πρόεδρο – οι δύο πρώτοι που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο στις 18 Μαΐου. Ωστόσο, η νίκη του Σιμιόν αποτελεί ακόμη σοκ στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.
Ποιος είναι όμως ο Σιμιόν, το νέο φαβορί των εκλογών; Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, έγινε ευρέως γνωστός για την αλυτρωτική ρητορική του σχετικά με τα εδάφη της Μολδαβίας και της Ουκρανίας (η Μολδαβία και μέρος της νότιας Ουκρανίας αποτελούσαν μέρος της Μεγάλης Ρουμανίας μεταξύ των πολέμων και θα έπρεπε, σύμφωνα με τον Σιμιόν, να ενσωματωθούν στη Ρουμανία σήμερα).
Πέρασε ολόκληρη την προεκλογική του εκστρατεία επιτιθέμενος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την Ουκρανία και υποσχόμενος να ευθυγραμμιστεί με εκείνη του προέδρου των ΗΠΑ, προσθέτει γαλλική εφημερίδα.
«Συμφωνούμε απόλυτα με την ιδεολογία MAGA [Make America Great Again]. Είμαστε ένα κόμμα του Τραμπ», επανέλαβε ο Σιμιόν σε συνέντευξη Τύπου στα αγγλικά, που σκοπό είχε να καθησυχάσει τις ανησυχίες περί αντιδυτικής στροφής της χώρας σε ενδεχόμενη νίκη του.
Αν και του έχει απαγορευθεί η είσοδος στη Μολδαβία και την Ουκρανία λόγω της ρητορικής του, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνεχίσει την πολιτική υποστήριξης της Ρουμανίας προς αυτές τις δύο χώρες «εάν σεβαστούν τα δικαιώματα» των ρουμανόφωνων που ζουν στα εδάφη τους.
Απέναντί του, ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου, Νικουσόρ Νταν, πέρασε μέρος της βραδιάς σε αβεβαιότητα, στήθος με στήθος με τον Κριν Αντονέσκου, ο οποίος ήταν το φαβορί για να αντιμετωπίσει τον Σιμιόν.
Σε δήλωσή του νωρίς το βράδυ, μίλησε για «νέα αρχή» και κάλεσε «όλες τις φιλοδυτικές δυνάμεις να τον υποστηρίξουν», όπως αναφέρει το διαδικτυακό περιοδικό Spotmedia.ro, αν και καταγράφονταν διχασμένες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τον πρώτο γύρο.
Η στρατηγική σημασία της Ρουμανίας
Για το ρουμανικό Spotmedia.ro, «ο φόβος του εξτρεμισμού και η αντίθεση στον [πρωθυπουργό] Μαρσέλ Τσιολάκου» αποτέλεσαν κλειδί στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Αντίστοιχα, η εφημερίδα Adevarul κάνει λόγο για «μεγάλη ήττα του Τσιολάκου, παρόλο που δεν έθεσε υποψηφιότητα».
Πολλοί Ρουμάνοι αναλυτές πάντως δεν θεωρούν καθόλου βέβαιη νίκη του Σιμιόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Πολλοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην ψηφίσουν σε αυτόν τον γύρο. Θα το πράξουν στον δεύτερο και θα ψηφίσουν, σε μεγάλο βαθμό, κατά του Σιμιόν, όπως διαβεβαιώνουν οι αναλυτές στο Βουκουρέστι.
Οι Financial Times προειδοποιούν από πλευράς τους πως «με την εκλογή του Σιμιόν, η σχετική πολιτική σταθερότητα των τελευταίων ετών στη Ρουμανία θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση».
Ο Σιμιόν, του οποίου η σχέση με τον Τζορτζέσκου έχει χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενη στη Ρουμανία και δεν συμμερίζεται πλήρως τη ριζοσπαστική ρητορική του κατά της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, την Κυριακή πήγε να ψηφίσει μαζί του. Στη συνέχεια επανέλαβε ότι, εάν εκλεγεί, σκοπεύει να «σεβαστεί τη βούληση του λαού, που είναι να έχει τον Τζορτζέσκου [στην εξουσία]».
Ανέφερε συγκεκριμένα την ιδέα να προκηρύξει «δημοψήφισμα», «πρόωρες βουλευτικές εκλογές» ή «να σχηματίσει συνασπισμό για να γίνει πρωθυπουργός» ο Τζορτζέσκου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το μέλλον παραμένει αβέβαιο, δεδομένου ότι ο Σιμιόν, μέχρι στιγμής, έχει δείξει πως προτιμά να μην μοιράζεται την εξουσία, επισημαίνει η Le Monde.
Παράλληλα, η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας των 19 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και έχει στηρίξει σημαντικά την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.
Οι FT σημειώνουν επίσης πως η Ρουμανία συμβάλλει καθοριστικά στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να περιορίσει τους ρωσικούς ελιγμούς στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αποτελεί σημαντική δίοδο για τις εξαγωγές από την Ουκρανία και έχει επίσης προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη γείτονά της.
«Η Ρουμανία πρέπει να παραμείνει στο φιλοδυτικό στρατόπεδο. Πρέπει να εστιάσουμε την εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο σε αυτό», ανέφερε από πλευράς του ο Νταν. Ωστόσο θα δυσκολευτεί να πείσει για το αντιδυτικό προφίλ ενός αντιπάλου που δηλώνει υπέρμαχος του Τραμπ.
Ο Σιμιόν ξεκαθαρίσε επιπλέον, σε συνέντευξη Τύπου στα αγγλικά, ότι υποστηρίζει την παρουσία του αμερικανικού στρατού στο ρουμανικό έδαφος, καθώς και τα «ειρηνευτικά σχέδια» της κυβέρνησης Τραμπ για την Ουκρανία.
Προς το παρόν, κανένας από τους άλλους υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του Αντονέσκου, δεν έχει απευθύνει σαφές κάλεσμα στήριξης κάποιου εκ των δύο «μονομάχων» του δεύτερου γύρου.
Content Original Link:
" target="_blank">