Βρετανία – Ε.Ε.: Τα «θέλω» και τα «αγκάθια» που θα κρίνουν το reset
Αντιπροσωπείες από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα εντατικές διαπραγματεύσεις που ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για ένα reset στις μεταξύ τους σχέσεις, με σημείο αναφοράς πια τη Σύνοδο Kορυφής Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου που αναμένεται στις 19 Μαΐου.
«Ο Κιρ Στάρμερ είχε υποσχεθεί στους Βρετανούς ψηφοφόρους μια μεγάλη επανεκκίνηση στο μέτωπο του Brexit· και αυτήν την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να αποφασίσει πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η επανεκκίνηση», γράφει χαρακτηριστικά το Politico.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης, «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Κομισιόν εκτιμούν ότι το κλίμα είναι επί του παρόντος εποικοδομητικό και στις δύο πλευρές».
Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ θα ήθελε, από τη δική της μεριά, να υπογράψει μια νέα αμυντική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, που θα δίνει στις βρετανικές αμυντικές βιομηχανίες πρόσβαση στο ταμείο επανεξοπλισμού της Ε.Ε. και θα αντισταθμίζει, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, τα κενά ασφαλείας που δημιουργούνται από τις στροφές που κάνει επί του παρόντος η διοίκηση Τραμπ στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής. Το Λονδίνο θα ήθελε, επιπλέον, να καταλήξει σε συμφωνίες με τους Ευρωπαίους που θα διευκολύνουν τη ροή του διασυνοριακού εμπορίου τροφίμων και τις εισαγωγές/εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Από τη δική τους μεριά, οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να υπάρξουν διευκολύνσεις στη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, ειδικά για τουςνέους που θέλουν να μεταβούν στη Βρετανία από την Ε.Ε., και χαμηλότερα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους που φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια όπως ίσχυε πριν από το Brexit. Θα ήθελαν, επιπλέον, να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών αλιευτικών στόλων στα βρετανικά ύδατα.
Και οι δύο πλευρές παρουσιάζονται πια διατεθειμένες να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς. Ωστόσο, οι όποιοι συμβιβασμοί μπορεί να μην είναι αρκετοί, αφού υπάρχουν, πέρα από τις καθαρά πρακτικές διαφωνίες σε σειρά θεμάτων, και άλλα πολιτικά «αγκάθια» τα οποία παραμένουν περιπλέκοντας τον στόχο της post-Brexit επαναπροσέγγισης. Οι καλές επιδόσεις που σημείωσε, για παράδειγμα, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ στις τελευταίες τοπικές εκλογές στη Βρετανία, σε βάρος των Εργατικών αλλά και των Τόρις, προφανώς έρχονται να περιπλέξουν κάθε προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Ε.Ε.
Με πληροφορίες από Politico
Content Original Link:
" target="_blank">