Ο Μερτς δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας
Ο Γερμανός συντηρητικός ηγέτης Φρίντριχ Μερτς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να γίνει καγκελάριος σε απροσδόκητο αποτέλεσμα για τον νέο συνασπισμό του με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες.
Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου ή Μπούντεσταγκ έχει πλέον 14 ημέρες για να εκλέξει τον Μερτς ή άλλον υποψήφιο καγκελάριο με απόλυτη πλειοψηφία.
Το συντηρητικό μπλοκ CDU-CSU του Μερτς κέρδισε τις εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο, αλλά με ποσοστό μόλις 28,5% των ψήφων και για αυτό χρειάζεται τουλάχιστον έναν εταίρο για την καγκελαρία.
Ο Μερτς συμφώνησε να σχηματίσει συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κέρδισαν μόλις 16,4%, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμά τους στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Πρωτοφανές και αναπάντεχο αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά ενοχλητικό» για τον Μερτς, στον γερμανικό Τύπο.
Ο συνασπισμός των CDU/CSU/SPD έχει ονομαστικά 328 ψήφους στην Μπούντεσταγκ, ωστόσο στη μυστική ψηφοφορία για την καγκελαρία έλαβε μόλις 310 ψήψους, 18 λιγότερες από όσες αναμενόταν, και, το σημαντικότερο, έξι λιγότερες από την πλειοψηφία που απαιτείται για την ανάδειξη του επόμενου καγκελάριου.
Οπως σημειώνουν τα γερμανικά Μέσα, αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της γερμανικής δημοκρατίας.
«Δεν ξέρουν ποιον να πιάσουν»
Εν τω μεταξύ, ο Μερτς και οι συνεργάτες του «δεν γνωρίζουν με ποιον πρέπει να μιλήσουν για να τον πείσουν να υποστηρίξει την υποψηφιότητα», δεδομένου ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, όπως επισημαίνουν γερμανικά Μέσα.
Ο Μερτς από πλευράς του για τις επόμενες ημέρες είχε προγραμματισμένες επισκέψεις στο Παρίσι και τη Βαρσοβία αύριο Τετάρτη, ενώ επρόκειτο να παραβρεθεί στους εορτασμούς της Ημέρας Νίκης στη Βρετανία την Πέμπτη και στη συνέχεια να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.
Σύμφωνα πάντα με γερμανικά Μέσα, ο ίδιος και οι συνεργάτες του ενδέχεται να πιέσουν για δεύτερη ψηφοφορία αργότερα σήμερα.
Σε τέτοια περίπτωση, θα φροντίζουν να διασφαλίσουν πως νίκη στην ψηφοφορία, καθώς ακόμη μία ήττα θα ήταν καταστροφική για τη θέση και την αξιοπιστία του.
Τα επόμενα βήματα
Για να εκλεγεί στη θέση του καγκελαρίου, ο υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, δηλαδή το ήμισυ των βουλευτών συν τουλάχιστον μία επιπλέον ψήφο.
Εάν ο υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, διεξάγεται δεύτερος γύρος.
Η Μπούντεσταγκ έχει στη συνέχεια 14 ημέρες για να εκλέξει άλλον υποψήφιο για καγκελάριο. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των πιθανών ψηφοδελτίων, αν και απαιτείται πάντα απόλυτη πλειοψηφία.
Εάν και αυτός ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας αποτύχει, η εκλογική διαδικασία εισέρχεται σε τρίτη φάση στην οποία πρέπει να διεξαχθούν αμέσως νέα ψηφοφορία.
Το άτομο που λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (σχετική πλειοψηφία) εκλέγεται στη συνέχεια ως καγκελάριος.
Οταν ο υποψήφιος καγκελάριος εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τις ψήφους της πλειοψηφίας των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, ο πρόεδρος τον διορίζει στη θέση εντός επτά ημερών από την ψηφοφορία.
Εάν ο εκλεγμένος καγκελάριος λάβει μόνο σχετική πλειοψηφία, δηλαδή τις περισσότερες ψήφους, ο πρόεδρος πρέπει είτε να τον διορίσει καγκελάριο εντός επτά ημερών είτε να διαλύσει την Μπούντεσταγκ.
Content Original Link:
" target="_blank">