Ινδία – Πακιστάν: Τα μαχητικά αεροσκάφη και το πυρηνικό οπλοστάσιο των δύο χωρών
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, δύο δυνάμεων με πυρηνικά οπλοστάσια, σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες και τεράστιους αμυντικούς προϋπολογισμούς.
Το πρωί της Τετάρτης, οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν ισχυρίστηκαν ότι ινδικοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσίες τόσο σε πακιστανικό έδαφος όσο και στο υπό πακιστανική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ.
Οι ινδικές επιθέσεις αποτελούν την απάντηση στην πρόσφατη φονική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ, κατά τη διάρκεια της οποίας ένοπλοι σκότωσαν 25 τουρίστες και έναν ντόπιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και επέλεξαν μη μουσουλμάνους με σκοπό να τους σκοτώσουν. Οι ένοπλοι στη συνέχεια διέφυγαν και οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας δεν τους έχουν βρει 16 ημέρες μετά. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για την ενορχήστρωση της επίθεσης, με το Ισλαμαμπάντ, ωστόσο, να αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στο συμβάν.
Η περιοχή του Κασμίρ, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι, είναι σήμερα χωρισμένη ανάμεσα στην Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα. Η Ινδία διεκδικεί το σύνολο της περιοχής, ενώ το Πακιστάν διεκδικεί το τμήμα που διοικείται από την Ινδία. Το Κασμίρ αποτελεί μήλον της έριδος τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν και πολλές φορές οι κρίσεις μεταξύ των δύο κρατών μετατράπηκαν σε σποραδικές συγκρούσεις ή κανονικούς πολέμους. Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώθηκε απότομα και πάλι μετά την επίθεση στο ινδικό Κασμίρ.

Οι δυνατότητες των δύο στρατών
Σύμφωνα με την κατάταξη στρατιωτικής ισχύος του Global Firepower για το 2025, η Ινδία είναι η τέταρτη ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο και το Πακιστάν κατατάσσεται στη 12η θέση.
Η Ινδία είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο σε στρατιωτικές δαπάνες. Το 2024, δαπάνησε 86 δισ. δολάρια για τον στρατό της, ποσοστό 2,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της (ΑΕΠ), σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Συγκριτικά, το Πακιστάν έχει δαπανήσει 10,2 δισ. δολάρια για τον στρατό του το 2024, ποσοστό 2,7% του ΑΕΠ.
Η συνολική στρατιωτική δύναμη της Ινδίας όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό ανέρχεται σε 5,1 εκατομμύρια άτομα, νούμερο σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τα 1,7 εκατομμύρια που διαθέτει το Πακιστάν. Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει υποχρεωτική στράτευση.
Η Ινδία διαθέτει 2.229 στρατιωτικά αεροσκάφη, σε σύγκριση με τα 1.399 του Πακιστάν. Η Ινδία διαθέτει επίσης 3.151 άρματα μάχης, σε σύγκριση με τα 1.839 του Πακιστάν.
Οσον αφορά το Πακιστάν, την ακτογραμμή του –περίπου 1.040 χιλιόμετρα– προστατεύουν 121 ναυτικά μέσα. Η Ινδία διαθέτει ακτογραμμή 6.100 χιλιομέτρων και συνολικά 293 ναυτικά μέσα.

Πυρηνική κούρσα
Σύμφωνα με τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICANW), το 2023, τα πυρηνικά κράτη εκτιμάται ότι δαπάνησαν 91,4 δισ. δολάρια. Η Ινδία δαπάνησε 2,7 δισ. δολάρια για το πυρηνικό της οπλοστάσιο ενώ το Πακιστάν περίπου 1 δισ. δολάρια. Σήμερα, υπολογίζεται ότι η Ινδία διαθέτει περίπου 180 πυραύλους με πυρηνικές δυνατότητες ενώ το Πακιστάν έχει περίπου 170 πυρηνικές κεφαλές.
Η Ινδία πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή τον Μάιο του 1974 και τον Μάιο του 1998 πραγματοποίησε άλλες πέντε δοκιμές, δηλώνοντας ότι πλέον διαθέτει πυρηνικά όπλα. Το Πακιστάν επίσης το 1998, πραγματοποίησε τις πρώτες του πυρηνικές δοκιμές λίγο μετά από αυτές της Ινδίας. Εκτοτε, τα δύο κράτη έχουν εμπλακεί σε μια κούρσα εξοπλισμών που τους έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το Missile Defence Project του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), το πυρηνικό οπλοστάσιο του Νέου Δελχί στοχεύει κυρίως το Πακιστάν και την Κίνα. Η Ινδία έχει αναπτύξει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και κινητούς χερσαίους πυραύλους. Σε συνεργασία με τη Ρωσία, το Νέο Δελχί βρίσκεται επίσης σε διαδικασία ανάπτυξης πυραύλων από πλοία και υποβρύχια.
Η CSIS αναφέρει επίσης ότι το οπλοστάσιο του Πακιστάν αποτελείται κυρίως από κινητούς βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, οι οποίοι στοχεύουν την Ινδία. Η σημαντική τεχνική βοήθεια της Κίνας στα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματά του Πακιστάν έχει βοηθήσει τις δυνατότητες του Ισλαμαμπάντ τα τελευταία χρόνια.

Από ποια κράτη αγοράζουν όπλα η Ινδία και το Πακιστάν;
Σύμφωνα με το SIPRI, οι διασυνοριακές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν δώσει σημαντική ώθηση τα τελευταία χρόνια στα εξοπλιστικά προγράμματα και των δύο χωρών.
Η Ινδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο το διάστημα 2020-2024, μετά την Ουκρανία, με μερίδιο 8,3% των παγκόσμιων εισαγωγών. Η πλειονότητα των εισαγωγών της Ινδίας προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπίσει τις προμήθειες όπλων της στη Γαλλία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι εισαγωγές όπλων και οπλισμού του Πακιστάν αυξήθηκαν κατά 61% μεταξύ των περιόδων 2015-19 και 2020-24, καθώς άρχισε να ενισχύει το εξοπλιστικό του πρόγραμμα, μεταξύ άλλων με νέα πολεμικά αεροσκάφη και πλοία. Σε παγκόσμια κλίμακα, το Πακιστάν είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων με 4,6% των εισαγωγών το 2020-24.
Από το 1990, ο κύριος προμηθευτής του Πακιστάν είναι η Κίνα. Η Κίνα προμήθευσε το 81% των εισαγωγών όπλων του Πακιστάν την περίοδο 2020-24. Η Ρωσία προμήθευσε το 36% των όπλων της Ινδίας κατά την ίδια περίοδο.

Content Original Link:
" target="_blank">