Γιατί ο Τραμπ απειλεί την Ευρώπη με δασμούς 50%;
Σε έναν αιφνιδιασμό με την απειλή για επιβολή δασμών 50% κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ την Παρασκευή. Η εν λόγω απειλή ήρθε εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης της οικονομικής του ομάδας για τη στάση του μπλοκ των 27 κρατών-μελών σε ζητήματα φορολογίας, ρυθμίσεων και Κίνας.
Όπως μεταδίδει η WSJ, η οικονομική ομάδα του Τραμπ έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους σε Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφορικά με τις εμπορικές προτεραιότητες των χωρών της ΕΕ που επιβραδύνουν τις συνομιλίες. Η εν λόγω ομάδα κάνει λόγο για απροθυμία της ΕΕ να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις που να αντιμετωπίζουν τις αμερικανικές ανησυχίες. Αυτές περιλαμβάνουν χρεώσεις σε υπηρεσίες streaming, ΦΠΑ, ρυθμίσεις για τα αυτοκίνητα και πρόστιμα σε αμερικανικές εταιρείες σε υποθέσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
«Δεν επιδιώκω συμφωνία»
Το απόγευμα της Παρασκευής, στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ έδειξε ότι σκοπεύει να τηρήσει την απειλή του — τουλάχιστον προς το παρόν — δηλώνοντας ότι «δεν επιδιώκω συμφωνία» με την ΕΕ
Εδώ και χρόνια, ο πρόεδρος εκφράζει δημοσίως και ιδιωτικώς την αγανάκτησή του για την Ευρώπη, πολλές φορές επικρίνοντας πιο έντονα τους Ευρωπαίους ηγέτες απ’ ό,τι ορισμένους αντιπάλους των ΗΠΑ. Από την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ επέκρινε τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ επειδή δεν δαπανούν αρκετά χρήματα για την άμυνα — κάτι που επαναλαμβάνει συνεχώς. Αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι «χειρότερη από την Κίνα». Έχει χαρακτηρίσει τα αντιμονοπωλιακά πρόστιμα της ΕΕ ως «φόρους σε αμερικανικές εταιρείες». Τον Φεβρουάριο είπε ότι η ΕΕ «ιδρύθηκε για να εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η άμεση διαπραγματευτική τακτική του Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με την πιο συναινετική και διαδικαστική προσέγγιση των Ευρωπαίων ηγετών, που περιλαμβάνει συχνές διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη.
Οι ΗΠΑ πιέζουν για κοινό μέτωπο κατά της Κίνας
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια δέσμευση από τους Ευρωπαίους ηγέτες όσον αφορά την επιβολή νέων δασμών στις κινεζικές βιομηχανίες — προτεραιότητα για αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ που προσπαθούν να αυξήσουν την εμπορική πίεση προς το Πεκίνο. Μάλιστα, στο πλαίσιο ξεχωριστών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να προχωρήσει προς την επιβολή δασμών στον κινεζικό χάλυβα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Αυτό βοήθησε στο να οριστικοποιηθεί η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Η.Β. που ανακοίνωσε ο Τραμπ αυτόν τον μήνα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δείξει διάθεση να ασχοληθούν με ζητήματα μη-αγοραίων οικονομιών όπως η Κίνα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη στάση του μπλοκ.
Αιφνιδιάστηκε η ΕΕ
Η απειλή του Τραμπ μέσω ανάρτησης στο Truth Social αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες, που τις προηγούμενες μέρες εξέφραζαν αισιοδοξία ότι οι εμπορικές συζητήσεις είχαν αρχίσει να προχωρούν μετά από αργή εκκίνηση.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αντάλλαξαν πρόσφατα έγγραφα που περιέγραφαν πιθανά σημεία συζήτησης στις διαπραγματεύσεις — ένα βήμα που Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεώρησαν θετικό. Το μπλοκ έχει επίσης εκφράσει παρασκηνιακά την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπιστούν οι κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας σε βασικούς τομείς της βιομηχανίας, ανέφερε πηγή με γνώση των συνομιλιών.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μαρός Σέφτσοβιτς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Εμπορικό Αντιπρόσωπο Τζέιμι Γκριρ και τον Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social.
Μετά την κλήση της Παρασκευής, ο Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι η ΕΕ είναι πλήρως αφοσιωμένη στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Το εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σημαντικό, έγραψε σε ανάρτησή του, αλλά «πρέπει να καθοδηγείται από αμοιβαίο σεβασμό, όχι απειλές». Ένας αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε την Παρασκευή ότι η Κίνα δεν αποτελεί κύριο σημείο διαφωνίας στις συνομιλίες.
Κρατούν αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή
Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν μια ενδιάμεση απάντηση στις ΗΠΑ — πιο ήπια από την επιθετική αντίδραση της Κίνας, αλλά πιο σταθερή από τη στάση του ΗΒ. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, διατηρώντας τους δασμούς 10% που είχε επιβάλει ο Τραμπ στα βρετανικά προϊόντα. Αρκετοί υπουργοί της ΕΕ δήλωσαν πρόσφατα ότι δεν θα αποδεχτούν συμφωνία που διατηρεί τους εν λόγω δασμούς.
Οι συζητήσεις που σχετίζονται με την Κίνα εντάσσονται σε μια στρατηγική των ΗΠΑ να ωθήσουν τους εμπορικούς τους εταίρους να επιβάλουν μέτρα κατά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, στο πλαίσιο της πολιτικής των λεγόμενων «αντισταθμιστικών δασμών» του Τραμπ. Αυτοί επιβλήθηκαν στις αρχές Απριλίου και αναστάλθηκαν για 90 ημέρες ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.
Η στρατηγική των ΗΠΑ στοχεύει στο να περιοριστεί η κινεζική επιρροή σε άλλες οικονομίες — ιδίως σε στρατηγικούς τομείς όπως ο χάλυβας — και να ασκηθεί πίεση για την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα ώστε να εξισορροπηθούν οι κρατικές επιδοτήσεις που τα καθιστούν πιο ανταγωνιστικά.
Οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει παρόμοια αιτήματα για «οικονομική ασφάλεια» προς άλλους βασικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αν και δεν έχουν υπάρξει επίσημες δεσμεύσεις.
Η Κίνα παραμένει σημαντική αγορά για τις εξαγωγές της ΕΕ, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες διστάζουν να εμπλακούν σε έναν ανοιχτό εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.
Content Original Link:
" target="_blank">