Η μάχη του Χάρβαρντ με την κυβέρνηση Τραμπ αφήνει το Πανεπιστήμιο αγνώριστο
Καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τις επιθέσεις του εναντίον του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το διοικητικό του συμβούλιο αποφάσισε να αντεπιτεθεί. Οι διαχειριστές συζήτησαν αν θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ή θα επιδιώξουν διαπραγματεύσεις, ήδη από τον Μάρτιο, όταν ο Τραμπ ξεκίνησε τις επιθέσεις του εναντίον του πανεπιστημίου.
Όμως, όσο ο πρόεδρος εξαπέλυε «πυρά» – αποσύροντας ομοσπονδιακά κονδύλια δισεκατομμυρίων, απειλώντας με άρση του φορολογικού καθεστώτος και επιχειρώντας να απαγορεύσει την εγγραφή διεθνών φοιτητών – το Χάρβαρντ παρέμεινε στη θέση του.
Μέχρι την Παρασκευή, το πανεπιστήμιο είχε καταθέσει δύο αγωγές κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η πιο πρόσφατη για να ανακτήσει το δικαίωμα εγγραφής διεθνών φοιτητών. Ο Τραμπ δεν δείχνει καμμία πρόθεση να υποχωρήσει. «Το Χάρβαρντ θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του», δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο.
Την ώρα που το Χάρβαρντ ψάχνει να βρει λύση στα δικαστήρια, οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι σχεδιάζουν τρόπους αντιμετώπισης μιας μακράς κρίσης που απειλεί να αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία του ιδρύματος – ακόμη κι αν κερδίσει τις δικαστικές μάχες.
Η ζημιά είναι ήδη εμφανής. Η κυβέρνηση έχει πολλαπλά εργαλεία για να πιέσει οικονομικά το πανεπιστήμιο. «Οι ομοσπονδιακές ενέργειες έχουν προκαλέσει αλλαγές που δεν θα
Περικοπές, απολύσεις και νέες πηγές χρηματοδότησης
Η χρηματοδότηση δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα, ακόμα κι αν το Χάρβαρντ κερδίσει. Ειδικές επιτροπές μελετούν την αναδιοργάνωση του προσωπικού και τρόπους να συνεχιστεί η έρευνα. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου έχει ήδη κάνει απολύσεις, έχει μειώσει τον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών και έχει περικόψει λειτουργικά έξοδα.
Για να καλύψει μέρος των χαμένων ερευνητικών κονδυλίων, το πανεπιστήμιο θα διαθέσει επιπλέον 250 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος ο Πρύτανης, Άλαν Γκάρμπερ, θα λάβει μείωση μισθού 25
Το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όπως σημειώνει ο καθηγητής νομικής Aziz Huq, «δεν μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση Τραμπ ούτε να βασιστεί σε μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη».
Η σύγκρουση αυτή δεν αφορά μόνο το Χάρβαρντ. Πρόκειται για επαναπροσδιορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, με τις ρίζες του συστήματος να ανάγονται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα, αυτό το μοντέλο δέχεται επίθεση από συντηρητικούς του κινήματος MAGA, που θεωρούν ότι τα πανεπιστήμια είναι εστίες φιλελεύθερης ιδεολογίας και πρέπει να αναδομηθούν εκ βάθρων.
Η κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη καταπολέμησης του αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια, με αφορμή φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά τον πόλεμο στη Γάζα. Κατηγορεί το Χάρβαρντ για αποτυχία στην προστασία των Εβραίων φοιτητών και ταυτόχρονα στοχοποιεί πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα και την ισότητα, τις οποίες θεωρεί διακριτικές.
Η πιο πρόσφατη ενέργεια ήταν η ανάκληση της πιστοποίησης που επιτρέπει στο Χάρβαρντ να δέχεται διεθνείς φοιτητές με φοιτητική βίζα.
Η επιστολή-τελεσίγραφο του DHS
Στις 16 Απριλίου, η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, έστειλε επιστολή ζητώντας οκτώ συγκεκριμένα στοιχεία για όλους τους φοιτητές με βίζα, μεταξύ αυτών: παραβιάσεις δικαιωμάτων, εγκληματική δραστηριότητα ή αποχωρήσεις λόγω κινδύνου. Αν δεν συμμορφωνόταν εντός 10 εργάσιμων ημερών, το Χάρβαρντ θα έχανε το δικαίωμα εγγραφής ξένων φοιτητών.
Το πανεπιστήμιο απάντησε με χιλιάδες σελίδες εγγράφων στις 30 Απριλίου. Την ίδια ημέρα, ο Τραμπ δήλωσε πως το Χάρβαρντ «δεν αξίζει» κρατική χρηματοδότηση, λέγοντας πως «οι φοιτητές, οι καθηγητές και η στάση τους δεν είναι αμερικανική».
Ο Τραμπ απείλησε μέσω κοινωνικών δικτύων με αφαίρεση του φορολογικού καθεστώτος του Χάρβαρντ. Η Υπουργός Παιδείας, Λίντα ΜακΜάχον, τού έστειλε επιστολή λέγοντας πως να μην κάνει αίτηση για ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις – γιατί δεν πρόκειται να λάβει καμία.
Στις 7 Μαΐου, νομικός του DHS απέρριψε μέρος των στοιχείων που δόθηκαν, ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες. Το Χάρβαρντ απάντησε με αναφορές για τρεις φοιτητές με παραπτώματα όπως κατανάλωση αλκοόλ.
Η τελική ρήξη και οι επιπτώσεις
Μια εβδομάδα αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση ανάκληση του δικαιώματος εγγραφής διεθνών φοιτητών. «Δεν θα έπρεπε να σας εκπλήσσει», έγραψε η Νόεμ. Η απόφαση είναι μήνυμα προς όλα τα πανεπιστήμια ότι «η κυβέρνηση Τραμπ θα εφαρμόσει τον νόμο και θα ξεριζώσει τον αντιαμερικανισμό και τον αντισημιτισμό».Το DHS έδωσε στο Χάρβαρντ 72 ώρες για νέες πληροφορίες.
«Χωρίς τους ξένους φοιτητές, δεν είμαστε το Χάρβαρντ»
Στην αγωγή του το Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. «Οι διεθνείς φοιτητές είναι βασικό στοιχείο του πανεπιστημίου – διευθύνουν εργαστήρια, διδάσκουν, ερευνούν και αγωνίζονται σε αθλητικές ομάδες».
Περίπου το 25% των φοιτητών είναι διεθνείς – και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στις σχολές διοίκησης, δημόσιας υγείας και πολιτικής.
Την ίδια ώρα, δικαστής χορήγησε προσωρινή προστασία για δυο βδομάδες κάνοντας δεκτή την αγωγή του πανεπιστημίου, όμως η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε: «Κανένας μη εκλεγμένος δικαστής δεν έχει το δικαίωμα να σταματήσει τη νόμιμη εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης».
Ο Τζανγκ Καϊτσι, πρωτοετής φοιτητής μεταπτυχιακού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, είχε αγοράσει εισιτήριο για την Κίνα όταν έμαθε ότι μπλοκάρεται η εγγραφή ξένων φοιτητών. Ματαίωσε τα σχέδιά του, φοβούμενος ότι δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ.
«Είχα ήδη ετοιμάσει ρούχα, υπολογιστή, δώρα για την οικογένεια», λέει. Πέρασε ξάγρυπνος τη νύχτα της Πέμπτης. Η προσωρινή δικαστική απόφαση τον ανακούφισε – αλλά το μέλλον του παραμένει αβέβαιο.
Content Original Link:
" target="_blank">