Ουκρανία: Από τη συμφωνία για τα ορυκτά, στο τελεσίγραφο Τραμπ και τον έλεγχο της Κριμαίας
Η Ουκρανία ξεκίνησε τη χθεσινή ημέρα, για πρώτη φορά μετά από καιρό, με τον άνεμο της διπλωματίας να φυσά υπέρ της.
Κατάφερε επιτέλους να καταλήξει σε ένα «πλαίσιο συμφωνίας» για τους ορυκτούς πόρους με την Ουάσιγκτον — μια συμφωνία που προβλέπει αμερικανικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της χώρας, με αντάλλαγμα μερίδιο από τα μελλοντικά κέρδη της χώρας από τους φυσικούς της πόρους, τις ενεργειακές υποδομές, καθώς και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών στο Παρίσι, με τη συμμετοχή Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «θετικές».
Ωστόσο, όλα άλλαξαν όταν τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο απείλησαν να αποσύρθούν από τη μεσολάβηση για κατάπαυση του πυρός, αν δεν υπάρξει άμεση πρόοδος.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι «θα σταματήσουμε» τις προσπάθειες διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία, εάν είτε η Ρωσία είτε η Ουκρανία καθιστούν πολύ δύσκολο το τέλος της σύγκρουσης. «Αν για οποιοδήποτε λόγο, μια εκ των δύο πλευρών κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα, εμείς θα πούμε απλά: ‘Είστε ηλίθιοι, είστε ανόητοι, είστε απαίσιοι’, και θα το κλείσουμε».
Ο Ρωσικός έλεγχος στην Κριμαία
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το CNNi, η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, στο πλαίσιο πρότασης για τον τερματισμό του πολέμου. Η πρόταση περιλαμβάνει και κατάπαυση του πυρός στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου.
Το πλαίσιο αυτό κοινοποιήθηκε σε Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους που συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι, ενώ συζητήθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρούμπιο με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Απομένουν ακόμα επιμέρους στοιχεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν, και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να συνεργαστούν με την Ευρώπη και την Ουκρανία πάνω σε αυτό την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει και νέα συνάντηση μεταξύ του απεσταλμένου της για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και Ρώσων αξιωματούχων, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Μόσχας στο αμερικανικό πλαίσιο.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κριμαία το 2014 και στη συνέχεια την προσάρτησαν, σε μια ενέργεια που θεωρείται παράνομη από τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας. Η προσάρτηση αυτή προανήγγειλε και την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Τι σημαίνει το τελεσίγραφο Τραμπ για την Ουκρανία
Όπως αναφέρει το BBC, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία φτάνει σταδιακά στο τέλος της. Δεν προβλέπονται νέα πακέτα ενίσχυσης, ούτε πρόκειται να αξιοποιηθούν οι προεδρικές εξουσίες για άμεση έγκρισή τους.
Αν η Ουάσιγκτον εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές της προσπάθειες, η Ουκρανία θα εξαρτάται αποκλειστικά από τους Ευρωπαίους συμμάχους της για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή — κάτι που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν επαρκεί για το μακροπρόθεσμο μέλλον.
Σε ένα συγκεκριμένο τμήμα των ουκρανικών ακτών, υπό τον έλεγχο του Κιέβου, υπάρχει μια αξιοσημείωτη επιτυχία: με την αξιοποίηση δυτικών και εγχώριων drones, ο ρωσικός στόλος έχει αναγκαστεί να υποχωρήσει, και μια σημαντική θαλάσσια οδός έχει αποκατασταθεί.
Ωστόσο, το πρόβλημα που επισημαίνει και ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι ότι αυτές οι επιτυχίες στο πεδίο της μάχης δεν γίνονται ευρέως αντιληπτές. Παρά τη σύγκλιση ΗΠΑ και Ουκρανίας γύρω από τη συμφωνία για τους ορυκτούς πόρους, η απειλή της κυβέρνησης Τραμπ δίνει στην όλη διαδικασία τον χαρακτήρα επιχειρηματικής συναλλαγής.
Εγείρονται, επίσης, σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται ποιος τελικά θα ελέγχει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα, αρκεί να διασφαλίζονται τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα.
Content Original Link:
" target="_blank">