Η «τοξική» κυρία φον ντερ Λάιεν
Πληθαίνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες που αντιτίθενται στις πολιτικές που διαμορφώνει με σιδερένια πυγμή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Ελβετικού περιοδικού Die Weltwoche, που επικαλείται πηγές στους διπλωματικούς κύκλους της ΕΕ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ αποκαλούν τον χαρακτήρα της φον ντερ Λάιεν «τοξικό» και επιθυμούν την παραίτησή της.
Σύμφωνα με το περιοδικό, πολλοί στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η παραίτηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να «ξεμπλοκάρει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ».
«Στη Δύση, έχουμε την εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ανατολή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία (οι κυρώσεις είναι επίσης μια μορφή εμπορικού πολέμου). Επιπλέον, συνεχίζεται η αντιπαράθεση με την Κίνα, η οποία δεν είναι πολύ ενθαρρυντική για την ήπειρο», τονίζουν οι ευρωπαίοι διπλωμάτες στο περιοδικό, οι οποίοι πιστεύουν ότι η αδυναμία εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα αυτά οφείλεται κυρίως στις πολιτικές της φον ντερ Λάιεν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει συναντηθεί ακόμα με την φον ντερ Λάιεν. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε δύο συναντήσεις με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας, η οποία επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον για τον σκοπό αυτό.
Αδιαφάνεια
Πριν λίγο καιρό το περιοδικό Politico είχε δημοσιεύσει δηλώσεις της Εμιλι Ο’Ράιλι, η οποία υπηρέτησε ως παρατηρητής λογοδοσίας και διαφάνειας της ΕΕ για περισσότερο από μια δεκαετία και η οποία έκανε λόγο για «κουλτούρα αδιαφάνειας στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», επιρρίπτοντας την ευθύνη ευθέως στην πρόεδρό της.
Η Ο’Ράιλι, η οποία αποχώρησε από τη θέση της τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε στο Politico ότι κατά τη διάρκεια της 11ετούς θητείας της δεν συνάντησε ούτε μία φορά τη φον ντερ Λάιεν και δεν ένοιωσε «ποτέ άνετα» με τους «ισχυρούς συμβούλους» που συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο της προέδρου της Επιτροπής.
Να σημειωθεί ότι μετά την εκλογή της για τη δεύτερη θητεία της στην ηγεσία της Κομισιόν, η φον ντερ Λάιεν έχει συγκεντρώσει γύρω της μια ομάδα επιτρόπων που στηρίζουν σχεδόν ανεπιφύλακτα την ατζέντα της. Αυτοί οι προσεκτικά επιλεγμένοι επίτροποι έχουν πλέον ελαχιστοποιήσει τις εσωτερικές αντιδράσεις και έχουν ενισχύσει την κεντρική της εξουσία εντός της Επιτροπής.
Επιπλέον, η φον ντερ Λάιεν επανασχεδίασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πολλούς εκτελεστικούς αντιπροέδρους που επιβλέπουν διαφορετικές ομάδες χαρτοφυλακίου των επιτρόπων. Αυτή η πολύπλοκη δομή καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης χωρίς την παρέμβασή της, ενισχύοντας τον ρόλο της ως τελικού υπεύθυνου λήψης αποφάσεων.
Επικίνδυνα μονοπάτια
Σε μία εποχή μείζονων γεωπολιτικών αναβρασμών η φον ντερ Λάιεν επιμένει να οδηγεί την Ευρώπη σε επικίνδυνα μονοπάτια που έχουν άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στην ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και στην ίδια την ασφάλεια της ΕΕ.
Λίγους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωνε ότι «οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μικροτσίπ από ψυγεία και πλυντήρια πιάτων για τα οπλικά τους συστήματα» και πρόσθετε ότι «η Ρωσική οικονομία είναι υπό κατάρρευση».
Βέβαια όλα αυτά ίσχυαν μόνο στην φαντασία της. Η ρωσική οικονομία όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά αποδείχτηκε ικανή να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα πακέτα κυρώσεων που της επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Οι μόνοι που έχασαν ήταν τελικά οι ευρωπαίοι πολίτες που βρέθηκαν να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά και οι οικονομίες κρατών όπως η Γερμανία που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ύφεση, μετά τη στέρηση πρόσβασης στις φθηνές ρωσικές πηγές ενέργειας.
Πριν τις τελευταίες αμερικανικές εκλογές η ΕΕ είχε πάρει σαφή θέση υπέρ του Μπάιντεν, αδιαφορώντας για τις διπλωματικές συνέπειες που θα είχε αυτή η στάση στην περίπτωση που ο Τραμπ κέρδιζε τις εκλογές, γεγονός που συνέβη. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρούμπιο αρνήθηκε να συναντηθεί με την Κάλας.
Τον τελευταίο καιρό η φον ντερ Λάιεν ακολουθεί μια άκρως φιλοπολεμική πολιτική, ανακοινώνοντας προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ για τον επανεξοπλισμό της ΕΕ, χρησιμοποιώντας μια ρητορική που ξυπνάει μνήμες τις οποίες η Ευρώπη θα ήθελε να ξεχάσει.
«Η Ευρώπη, με αρχηγό μια γερμανίδα, ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;», αναρωτιούνται πολλοί πολιτικοί αναλυτές.
Content Original Link:
" target="_blank">