Τραμπ: Η σχέση με την Ελλάδα τις πρώτες 100 μέρες της θητείας του
Εκατό μέρες συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε για δεύτερη φορά, με διάλειμμα τεσσάρων χρόνων, στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Από την πρώτη κιόλας μέρα, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ότι θα πράξει, έφερε ιδιαίτερη αναστάτωση στο παγκόσμιο διπλωματικό σκηνικό, απειλώντας ότι θα ανατρέψει συσχετισμούς δεκαετιών, αναδιαμορφώνοντας λίγο-πολύ όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από πλευράς διεθνών ισορροπιών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε το πως διαμορφώνεται η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ κάτω από τις νέες ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες.
Το καλώδιο, η Chevron και το σχήμα 3+1
Η χώρα μας και λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και βάσει των ιστορικών επιλογών που έχει κάνει και που τη φέρνουν αταλάντευτα στον πυρήνα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποτελεί έναν σταθερό εταίρο για τις ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο, γινόμενη ενεργειακός κόμβος και πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τις αγορές της Ανατολής. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τρεις περιοχές ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης.
Βέβαια από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα ήθελα να δει τις ΗΠΑ να βοηθούν στην ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας με την Κύπρο και το Ισραήλ, ένα έργο που έχει περάσει από 40 κύματα παρά και την άμεση εμπλοκή του Τελ Αβίβ, στενού συμμάχου της Ουάσιγκτον. Άλλωστε οι εμπλεκόμενες πλευρές, σε τριμερή συνδιάσκεψη που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 15 Μαρτίου, έκαναν ξεκάθαρο ότι προσβλέπουν στην επανενεργοποίηση του «3+1», του σχήματος Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ + ΗΠΑ, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να σημειώνει ότι είναι κάτι που και ο ίδιος έθεσε κατά τη συνάντηση του με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον και είχε «καταρχήν θετική ανταπόκριση».
Η σχέση Γεραπετρίτη – Ρούμπιο και το σχόλιο Τραμπ για Μητσοτάκη
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ άλλωστε ήταν ένας από τους πρώτους ευρωπαίους που είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του στα τέλη Φεβρουαρίου, στο State Department. Διπλωματικές πηγές έλεγαν μάλιστα τότε, σε κάθε τόνο, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο. Ο κ. Γεραπετρίτης είχε αναφερθεί μάλιστα σε «ισχυρό αποτύπωμα της Ελλάδας», ενώ ο κ. Ρούμπιο είχε τονίσει ότι η συζήτηση περιλάμβανε «τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές για μελλοντική συνεργασία».
Η δήλωση που έκανε ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση όμως ήταν εκείνη του προέδρου Τραμπ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Breitbart, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. σχετικά με προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο), τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ». «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί» είχε προσθέσει ο πρωθυπουργός.
Σχεδόν άμεσα ήρθε το σχετικό σχόλιο από τον αμερικανό πρόεδρο: «Συμφωνώ. Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε από αυτούς (σ.σ. της ΕΕ). Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αποθέωση της 25ης Μαρτίου
Λίγες μέρες νωρίτερα, και στο πλαίσιο των εορτασμών της ελληνικής ομογένειας για την 25η Μαρτίου, ο Ντόναλντ Τράμπα είχε τονίσει ότι η στρατιωτική συνεργασία της Ουάσιγκτον με την Αθήνα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη, υπογράφοντα μάλιστα διακήρυξη για. την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Είχε επισημάνει μάλιστα ότι η μόνιμη παρουσία αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας και οι διμερείς εκπαιδευτικές ασκήσεις ενισχύουν τις πολεμικές ικανότητες των δύο χωρών.
Όπως ανέφερε τότε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα είναι ένας από τους παλαιότερους φίλους και στρατηγικούς εταίρους του έθνους μας, καθώς και ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».
Ο αναθεωρητισμός και η σχέση με τον Ερντογάν
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της χώρας μας και του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ένας αφορά τον αναθεωρητισμό που φέρνει στις διεθνείς σχέσεις ο αμερικανός πρέοδρος, ο οποίος δεν διστάζει να αναμοχλεύσει το status quo, με δηλώσεις όπως εκείνες περί προσάρτησεης της Γροιλανδίας από τη χώρα του. Αυτή η στρατηγική είναι αντίθετη με το δόγμα το οποίο ακολουθεί η Ελλάδα, το οποίο είναι υπέρ της διατήρησης τω υπαρχόντων συσχετισμών και κατά των αναθεωρητική βλέψεων της Τουρκίας.
Παράλληλα, είναι γνωστή η εκτίμηση που τρέφει ο πρόεδρος Τραμπ στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είχε διστάσει μάλιστα να πλέξει το εγκώμιο του κ. Ερνογάν, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από μία συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.
Συγκεκριμένα ο Τραμπ είχε δηλώσει:«Είναι πολύ δυνατός και έξυπνος άνθρωπος. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν. Τον αγαπώ. Με αγαπάει επίσης. Και ο Τύπος θυμώνει πολύ όταν λέω ότι αγαπώ τον Ερντογάν. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα και δεν είχαμε ποτέ προβλήματα. Και όπως θυμάστε, πήραμε και τον ιεροκήρυκα πίσω από την Τουρκία. Ήταν τεράστια υπόθεση. Το είπα στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου αυτό. Η Τουρκία και οι ηγέτες του είπα ότι δεν θα είναι πρόβλημα. Κοιτάξτε, ο Ερντογάν είναι ένας δυνατός και έξυπνος άνθρωπος».
Content Original Link:
" target="_blank">