Τραμπ: Το Χόλιγουντ πεθαίνει – Δασμοί 100% σε ταινίες εκτός ΗΠΑ
Δασμούς 100% και στις ταινίες που παράγονται στο εξωτερικό και στη συνέχεια αποστέλλονται στις ΗΠΑ, αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, δίδοντας σχετική εντολή στην ηγεσία του Υπουργείου Εμπορίου. Όπως είπε την Κυριακή (4/5) στο Truth Social, η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πεθαίνει «πολύ γρήγορα» λόγω των κινήτρων που προσέφεραν άλλες χώρες για να προσελκύσουν κινηματογραφιστές.
Θέλουμε ταινίες που γίνονται στην Αμερική, ξανά»
«Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια άλλων εθνών και, ως εκ τούτου, μια απειλή για την Εθνική Ασφάλεια. Είναι, εκτός από όλα τα άλλα, μηνύματα και προπαγάνδα», είπε, και πρόσθεσε: «Θέλουμε ταινίες που γίνονται στην Αμερική, ξανά».
Πάντως, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ ούτε ο Υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο επιβολής των δασμών.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι δασμοί θα επιβάλλονται σε ταινίες μέσω υπηρεσιών streaming και σε εκείνες που προβάλλονται στους κινηματογράφους ή εάν θα υπολογίζονται με βάση το κόστος παραγωγής ή τα έσοδα από το box office.
Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι της Ένωσης Κινηματογράφου, η οποία εκπροσωπεί τα μεγάλα στούντιο, δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.
Οι «πρεσβευτές» Σταλόνε, Γκίμπσον, Βόιτ
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχρισε χολιγουντιανούς πρέσβεις του τους ηθοποιούς Τζον Βόιτ, Σιλβέστερ Σταλόνε και Μελ Γκίμπσον, για να επαναφέρουν την κινηματογραφική βιομηχανία στη «χρυσή εποχή», να κάνουν ξανά το Χόλιγουντ «μεγαλύτερο, καλύτερο και ισχυρότερο από ποτέ».
Όπως αναφέρεται στο Reuters, οι κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει το Χόλιγουντ εδώ και χρόνια, κατευθυνόμενοι σε μέρη με φορολογικά κίνητρα που κάνουν τα γυρίσματα των ταινιών πιο οικονομικά.
Η απάντηση Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας
Τη Δευτέρα (5/5), οι ηγέτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας «απάντησαν» ότι θα υποστηρίξουν τις τοπικές βιομηχανίες τους. Ορισμένες ταινίες με υπερήρωες της Marvel έχουν γυριστεί στην Αυστραλία, ενώ «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» στη Νέα Ζηλανδία.
Το βρετανικό Συνδικάτο Μέσων Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας Bectu κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα για να προστατεύσει την κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας.
Πλήγμα σε κλάδο που ανακάπτει
«Αυτοί οι δασμοί, που έρχονται μετά την πανδημία, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλήγμα σε έναν κλάδο που μόλις ανακάμπτει», δήλωσε η επικεφαλής του Συνδικάτου, Φιλίπα Τσάιλντς. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι απειλούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας ελεύθερων επαγγελματιών που κάνουν ταινίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αξία της παραγωγής ταινιών, καθώς και τηλεοπτικών ταινιών υψηλής τεχνολογίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 5,6 δισεκατομμύρια λίρες (7,45 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2024, σημειώνοντας αύξηση 31% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Επίσης, το 2023, περίπου οι μισές δαπάνες των παραγωγών των ΗΠΑ σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες, με προϋπολογισμούς άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποιήθηκαν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών ProdPro.
Μείωση 40% των αραγωγών στο Λος Άντζελες
Η παραγωγή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών έχει μειωθεί κατά 40% την τελευταία δεκαετία στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με το FilmLA, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.
Καταστροφικά τα αντίποινα
Ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Εμπορίου, Γουίλιαμ Ράινς, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε ότι τα αντίποινα κατά των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ στον Κινηματογράφο θα ήταν καταστροφικά.
«Τα αντίποινα θα καταστρέψουν τη βιομηχανία μας. Έχουμε περισσότερα να χάσουμε παρά να κερδίσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν δύσκολο να θέσει κανείς σε κατάσταση εθνικής ασφάλειας ή έκτακτης ανάγκης τις ταινίες.
Content Original Link:
" target="_blank">