Κονκλάβιο: Μαύρος καπνός για την εκλογή νέου Πάπα - Τι έπεται
Σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου, στο Βατικανό συγκλήθηκε το Κονκλάβιο, ώστε να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την εκλογή του νέου Πάπα. Ωστόσο, την πρώτη μέρα φάνηκε ότι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην επιλογή του νέου Ποντίφικα.
Στο Κονκλάβιο, και ειδικότερα στην εκλογή του νέου Πάπα, συμμετέχουν οι καρδινάλιοι, τα ανώτερα μέλη του καθολικού κλήρου, οι οποίοι είναι γνωστοί κι ως «πρίγκιπες της εκκλησίας».
Μπορούν να συμμετέχουν και να είναι επιλέξιμοι μόνο όσοι καρδινάλιοι είναι κάτω των 80 ετών. Ήδη, δύο έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να παραστούν λόγω προβλημάτων υγείας. Παράλληλα, ένας ακόμα καρδινάλιος, ο Άντζελο Μπέκιου, ο οποίος καταδικάστηκε για απάτη και υπεξαίρεση.
Το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι και οι 133 καρδινάλιοι συμμετάσχουν στις διαδικασίες.
Συλλειτουργούν όλοι οι καρδινάλιοι και χοροστατεί ο γηραιότερος εξ αυτών, ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε. Το απόγευμα, στις 17:20 ώρα Ελλάδας, το σύνολο των καρδιναλίων κάτω των 80 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν στην διαδικασία του κονκλάβιου, μετέβησαν από το παρεκκλήσι Παολίνα στην Καπέλα Σιξτίνα, όπου έπειτα από περίπου δέκα λεπτά έκλεισαν οι πύλες και άρχισε η πρώτη ψηφοφορία.
Από πού προέρχονται οι βασικοί εκλέκτορες;
Πάνω από 50 από τους βασικούς εκλέκτορες είναι Ευρωπαίοι, με τους Ιταλούς να «κυριαρχούν». Δέκα είναι από τις ΗΠΑ, 23 από την Ασία, 21 από την Κεντρική και Νότια Αμερική, και 18 από την Αφρική.
Πώς λειτουργικό το εκλογικό σύστημα στο Κονκλάβιο;
Σε κάθε καρδινάλιο θα δοθεί ένα γραφείο, πάνω στο οποί θα βρίσκεται ένα στυλό και μία στοίβα ψηφοδέλτια με τις λέξεις «Eligo in summum pontificem», το οποίο σημαίνει «εκλέγω ως ύπατο Ποντίφικα», τυπωμένες στην κορυφή. Στα χαρτιά αυτά, γράφουν το όνομα της προτίμησής τους, το διπλώνουν στη μέση και το τοποθετούν σε μία χάλκινη τεφροδόχο.

Κάθε μέρα, τρεις ελεγκτές επιλέγονται με κλήρο από τον αριθμό τους, μαζί με τρεις νοσοκόμοι- ιατροί, καθώς και τρεις επιμελητές, συλλέγουν τα ψηφοδέλτια από τους καρδινάλιους, οι οποίοι είναι βαριά άρρωστοι, για να καταφέρουν να βρεθούν στην Καπέλα Σιξτίνα.
Τα ψηφοδέλτια καταμετρώνται δύο φορές, προτού περαστούν με βελόνα – η οποία τρυπάει τη λέξη «eligo»- σε ένα δεμάτι. Εν συνεχεία, τα ψηφοδέλτια καίγονται σε μία σόμπα.
Εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, προστίθενται χημικές ουσίες, για να γίνει ο καπνός μαύρος. Εάν υπάρχει ένας επιτυχημένος υποψήφιος, προστίθενται χημικές ουσίες, οι οποίες μετατρέπουν τον καπνό λευκό.
Ο καπνός ταξιδεύει μέσω μίας καμινάδας στην Καπέλα Σιξτίνα προς μία άλλη καμινάδα, η οποία είναι εγκατεστημένη στην οροφή. Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.
Όταν βγαίνει ο λευκός καπνός από την καμινάδα της οροφής, χτυπάνε επίσης οι καμπάνες σηματοδοτώντας την εκλογή του νέου Πάπα. Τα πλήθη έξω πληροφορούνται τότε για το γεγονός, «habemus papam», δηλαδή ότι «έχουμε Πάπα».
Πότε θα δούμε «λευκό καπνό»;
Από την Πέμπτη 8 Μαΐου, κάθε ημέρα θα διεξάγονται τέσσερις ψηφοφορίες μέχρι ένα υποψήφιος να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων. Θα μπορεί να διακρίνει κανείς τον καπνό από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στις 10.30 τοπική ώρα -μόνον σε περίπτωση εκλογής του νέου Πάπα- και στις 12 το μεσημέρι.
Το απόγευμα, σε περίπτωση αίσιας ψηφοφορίας, ο άσπρος καπνός θα βγει γύρω στις 17:30, διαφορετικά η καπνοδόχος και η σόμπα της Καπέλα Σιξτίνα θα χρησιμοποιείται στο τέλος της ημέρας και μετά το πέρας της τέταρτης ψηφοφορίας, περίπου στις 19:30 το απόγευμα ώρα Ιταλίας. Τότε ο καπνός που θα βγαίνει, αν δεν υπάρχει Πάπας, θα παραμένει μαύρος.
Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που δεν έχει προκύψει νωρίτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα, τα ψηφοδέλτια των καρδιναλίων θα καίγονται στη σόμπα της Καπέλα Σιξτίνα στο τέλος της πρωινής και της απογευματινής τους συνεδρίασης.
Τι θα συμβεί με τον νέο Πάπα;
Ο κοσμήτορας του Κολλεγίου των Καρδιναλίων ρωτάει τον εκλεγμένο άνδρα: «Αποδέχεστε την κανονική σας εκλογή ως ανώτατου Ποντίφικα;». Εάν συμφωνήσει, πρέπει να αποφασίσει το παπικό του όνομα.
Οι καρδινάλιοι θα ορκιστούν υπακοή στον νέο Πάπα.
Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στο διπλανό δωμάτιο, το Δωμάτιο των Δακρύων, όπου θα αλλάξει την κατακόκκινη στολή του Καρδιναλίου και θα φορέσει ένα λευκό παπικό ράσο. Συνήθως, μικρά, μεσαία και μεγάλα ράσα έχουν κατασκευαστεί εκ των προτέρων.
Αυτή τη φορά υπάρχει η πεποίθηση, πως το Βατικανό έχει ανακυκλώσει ράσα, τα οποία κατασκευάστηκαν για προηγούμενα Κονκλάβια.
Τα ερωτήματα του Κονκλαβίου
Ενα από τα βασικά ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν από το Κονκλάβιο είναι αν η συντηρητική πτέρυγα, η οποία περιλαμβάνει καρδιναλίους κυρίως από την Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και μέρος των ΗΠΑ, έχει αρκετές ψήφους για να γυρίσει το εκκρεμές πίσω στις δογματικές παπικές ηγεμονίες του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β’ και του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’.
Παρά το γεγονός ότι 108 από τους συνολικά λίγο περισσότερους από 130 καρδιναλίους με δικαίωμα ψήφου έχουν οριστεί από τον Φραγκίσκο, δεν είναι βέβαιο ότι όλοι τους θα στηρίξουν υποψηφίους που ενστερνίζονται το όραμά του. Πολλοί από αυτούς, ειδικά όσοι διορίστηκαν πρόσφατα, υπολείπονται εμπειρίας και είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τις δυναμικές του Βατικανού, οπότε, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενδέχεται να παρασυρθούν από απλουστευτικά συνθήματα περί «ενότητας».
Ταυτόχρονα, υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που θα βαρύνουν στην απόφαση: η ηλικία του υποψηφίου, η γεωγραφική του προέλευση, η ικανότητά του να διαχειριστεί τη γραφειοκρατία της Αγίας Εδρας. Ενας νεότερος Πάπας μπορεί να διαμορφώσει την Εκκλησία για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά ίσως δυσκολευτεί να εξισορροπήσει τα αντίρροπα ρεύματα που ενίσχυσε η θητεία του προκατόχου του.
Πόσο θα διαρκέσει το Κονκλάβιο;
Το Κονκλάβιο θα μπορούσε να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι λίγες εβδομάδες.
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια σύνοδος στην ιστορία πραγματοποιήθηκε τον 13ο αιώνα. Τότε, οι διαδικασίες είχαν διαρκέσει δύο χρόνια και εννέα μήνες. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, τα περισσότερα Κονκλάβια διαρκούν δύο ή τρεις ημέρες.
Εάν κανένας υποψήφιος δεν έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων μετά από 13 ημέρες ψηφοφορίας, διεξάγεται επαναληπτικός γύρος μεταξύ των δύο κορυφαίων υποψηφίων. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση εξακολουθούν να απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων από τους Καρδινάλιους, ώστε να εκλεχθεί κάποιος Πάπας.
Αν και σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να υπάρχει αδιέξοδο, δεν είναι σαφές τι θα ακολουθήσει.
Content Original Link:
" target="_blank">