Washington Post: Η «κρυφή» προϋπόθεση για τη συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας
Και ενώ ο πλανήτης διερωτάτο αν η τριήμερη εκεχειρία που αρχίζει σήμερα 8 Μαϊου, και την οποία η Ρωσία υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει έναντι της Ουκρανίας, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ογδοηκοστή επέτειο της νίκης κατά του ναζισμού, η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post προέβη σε μια σημαντική αποκλειστική, αποκάλυψη, ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Τραμπ, ως προς το Ουκρανικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ που οδήγησε στην παραίτηση του αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον το 1974, η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από την ουκρανική κυβέρνηση να δεχτεί στο έδαφος της μετανάστες από τρίτες χώρες, τους οποίους ετοιμάζονται να απελάσουν οι ΗΠΑ.
Πρόκειται για πρωτοφανές αίτημα προς μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο και η οποία εξαρτάται από τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη της Αμερικής για να επιβιώσει απέναντι στη Ρωσία.
Το αίτημα Τραμπ, τι θα κάνει ο Ζελένσκι
Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν εις γνώσιν της, στα τέλη Ιανουαρίου, η Ουάσιγκτον ζήτησε από το εμπόλεμο Κίεβο να δεχτεί προς απέλαση μετανάστες από τρίτες χώρες, παραβλέποντας ακόμη και το γεγονός ότι στην Ουκρανία τα αεροδρόμια δεν λειτουργούν εξαιτίας των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιθέσεων από τη Ρωσία.
Δεν έγινε γνωστό πως αντέδρασε η Ουκρανία στην αμερικανική πρωτοβουλία, ωστόσο ουκρανή διπλωμάτις ενημέρωσε την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ότι η κυβέρνηση της θα απαντήσει στο αμερικανικό αίτημα μόνον αν υπάρξει επίσημη πρόταση.
Η Ουκρανία δεν έχει δεχτεί ποτέ πολίτες τρίτων χωρών προερχόμενους από τις ΗΠΑ και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σκοπεύει να το πράξει. Δύο ουκρανοί αξιωματούχοι που επιβεβαιώνουν το αμερικανικό αίτημα, δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν έφθασε ποτέ στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια. Ο ένας εκ των δύο, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Ουάσιγκτον προέταξε πολιτικά ανταλλάγματα στο Κίεβο, προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημα.
Επιθετική μεταναστευτική πολιτική
Η σειρά των εγγράφων με ημερομηνίες από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2025, τα οποία επικαλείται η Washington Post καταδεικνύουν τον κυνισμό της κυβέρνησης Τραμπ προκειμένου να διευρύνει τον αριθμό των χωρών προς τις οποίες επιδιώκει να απελάσει μετανάστες.
Η επιθετική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ αποτελεί προτεραιότητα, η οποία δεν σκοντάφτει σε λεπτομέρειες όπως το να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες όσον αφορούν τις απελάσεις, ούτε το αν οι χώρες που προτείνονται να δεχθούν τους απελαθέντες, βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για περισσότερα από τρία χρόνια, όπως η Ουκρανία.
Τα πολλαπλά μηνύματα των ΗΠΑ
Πιστές στο συναλλακτικό πνεύμα της πολιτικής Τραμπ, ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν στόχο να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης όχι μόνον προς την Ουκρανία αλλά και προς άλλες χώρες, για να δεχθούν στο έδαφος τους απελαθέντες από τις ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα να βελτιώσουν, οι χώρες αυτές, τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον.
Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι τόνισαν στην Post ότι ο διάλογος ΗΠΑ – Ουκρανίας περί απελάσεων είναι ασυνήθιστος και ότι δεν αποτελεί τμήμα καμίας διπλωματικής οδού. Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι “συνεχίζονται οι προσπάθειες με ξένες κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης” και ως προς το ζήτημα των απελάσεων προς την Ουκρανία, παρέπεμψε την εφημερίδα να απευθυνθεί στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας για σχολιασμό. Το συγκεκριμένο υπουργείο δεν προέβη σε σχολιασμό.
Content Original Link:
" target="_blank">