Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετ' εμποδίων οι δρόμοι που οδηγούν... στην Πόλη
Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την Πέμπτη της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, που είτε θα εξελιχθεί σε κορυφής ή θα συρρικνωθεί σε συνομιλίες μεταξύ κατωτέρων αξιωματούχων των εμπλεκόμενων πλευρών που πάντως δε θα αποφέρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του υπερτριετούς πολέμου στην Ουκρανία.
Σε αυτή τη φάση, ο μόνος που έχει πει ότι θα πάει στις απευθείας διαπραγματεύσεις – και αυτό όμως διακυβεύεται ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο του πολέμου – είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Περιμένουμε κατάπαυση του πυρός (από τη Δευτέρα), η πρόταση είναι στο τραπέζι. Πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός. Αρκετά μεγάλη σε διάρκεια, ώστε να παρέχει την απαραίτητη βάση για διπλωματία, που θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη πολύ πιο κοντά. Θα βρίσκομαι στην Τουρκία την Πέμπτη, 15 Μαΐου και θα περιμένω τον Πούτιν, αυτοπροσώπως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Ukraine has always supported diplomacy. I am ready to come to Türkiye. Unfortunately, the world still has not received a clear response from Russia to the numerous proposals for a ceasefire.
Russian shelling and assaults continue. Moscow has remained silent all day regarding the… pic.twitter.com/4AGiLX5Sdf
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 12, 2025
Στην πιο πρόσφατη ανάρτησή του στο X, ο Ζελένσκι, αφού επαναλαμβάνει το αίτημα για κατάπαυση πυρός, κάνει λόγο για περίεργη σιωπή από τη Μόσχα, που συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει τη σημασία της ετοιμότητας που επιδεικνύει ο τούρκος πρόεδρος και την ανάγκη να παραστεί στις συνομιλίες ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο τελευταίος χαιρέτισε νωρίτερα τη Δευτέρα την είδηση της συνάντησης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας την Πέμπτη, στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο: «Νομίζω ότι από αυτή τη συνάντηση μπορούν να προκύψουν καλά πράγματα». Ακόμα πιο πριν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης.
Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Άγκυρας
Στη σχεδιαζόμενη συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ουκρανό ομόλογό του, αναφέρθηκε, τη Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκαλύπτει ότι είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και προέτρεψε τις δύο πλευρές να επωφεληθούν από τις πρόσφατες επαφές για την επίτευξη συμφωνίας προς την κατεύθυνση της ειρήνης.
«Ως χώρα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των μερών, εκφράσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στις συνομιλίες και ότι θα χαρούμε να τις φιλοξενήσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας.
«Ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει με τις πρόσφατες επαφές. Ελπίζουμε ότι αυτή η ευκαιρία δε θα πάει χαμένη», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνομιλία του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η αμφιλεγόμενη στάση της Μόσχας και η απάντηση της Κομισιόν
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο χαρακτήριζε «απαράδεκτο» το «τελεσίγραφο» που εξέδωσαν Κίεβο και ευρωπαίοι σύμμαχοί του, να αποδεχθεί η Μόσχα μια 30ήμερη εκεχειρία πριν από τις άμεσες διαπραγματεύσεις.
«Τα τελεσίγραφα στη Ρωσία είναι απαράδεκτα, δεν είναι σωστά. Δεν μπορεί κανείς να μιλά στη Ρωσία με αυτό τον τρόπο», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να αναφερθεί σε κατάπαυση του πυρός.
Σε αυτή τη γραμμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως η θέση της ως προς το ουκρανικό ζήτημα παραμένει η ίδια: «Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες».
Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανίτα Χίμπνερ, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει» τί θα πράξει. Η εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «αν η Ρωσία συνεχίσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία, αν δεν έχουμε εκεχειρία, δεν μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες».
Τι έγινε στις προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες
Το «θολό» τοπίο στην προετοιμασία της κρίσιμης μέρας, συσκοτίζει ακόμα περισσότερο το παρελθόν ανάλογων προσπαθειών.
Θυμίζουμε τις πρώτες και τελευταίες μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις, το 2022, στις αρχές της ρωσοουκρανικής σύρραξης.
Στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπραγματευτές από τα δύο στρατόπεδα, είχαν συναντηθεί στη Λευκορωσία.
Αργότερα, πραγματοποίησαν συναντήσεις μέσω βιντεοκλήσης, προτού συναντηθούν ξανά αυτοπροσώπως στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου.
Στη συνέχεια, αντάλλαξαν πολλά προσχέδια μέχρι τα μέσα Απριλίου, προτού οι συνομιλίες διακοπούν.
Οι αρχικές διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν κυρίως σε ζητήματα κυριαρχίας, αλλά η στάση της Ρωσίας έχει σκληρύνει έκτοτε και περιλαμβάνει συγκεκριμένες εδαφικές απαιτήσεις. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο του 2024 ότι η Ουκρανία πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από τέσσερις περιοχές της χώρας – Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα – τις οποίες η Ρωσία διεκδικεί ως δικές της, αλλά ελέγχει μόνο εν μέρει.
Η Ουκρανία λέει ότι δε θα αναγνωρίσει ποτέ νομικά την ρωσική κατοχή ουκρανικών εδαφών. Ταυτόχρονα, ο Ζελένσκι έχει παραδεχτεί ότι οι δυνάμεις του δεν είναι σε θέση σε αυτό το σημείο να ανακτήσουν όλα τα χαμένα εδάφη και ότι αυτά μπορούν να ανακτηθούν με την πάροδο του χρόνου με διπλωματικά μέσα.
Content Original Link:
" target="_blank">