Τουρκικός δάκτυλος μέσω... Λιβύης: Χάρτης "πρόκληση" με όρια υφαλοκρηπίδας έως την Κρήτη - Καταγγέλλει παραβιάσεις θαλάσσιων ζωνών από Ελλάδα και Αίγυπτο στον ΟΗΕ
Η κίνηση αυτή ακολουθεί το πρότυπο της Τουρκίας, η οποία το 2020 είχε επίσης καταθέσει μονομερώς τις δικές της διεκδικήσεις, βάσει του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Λιβύη:
- Απορρίπτει ως παράνομη τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου,
- Αμφισβητεί την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο (ΦΕΚ 18 Απριλίου 2025),
- Απορρίπτει τον Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό,
- Καταγγέλλει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ελληνικά Οικόπεδα νοτιοανατολικά της Κρήτης και ζητά την αναστολή όλων των ερευνών από Ελλάδα και Αίγυπτο.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη Λιβυκή ρηματική διακοίνωση
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Λιβύη υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία περί μειωμένης ή μηδενικής επήρειας των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και ζητά να ληφθεί υπόψη η λιβυκή εσωτερική νομοθεσία και το "κλείσιμο" του Κόλπου της Σύρτης.
Η πρόθεση της Λιβύης για διάλογο, όπως αναφέρεται στη διακοίνωση (επικαλούμενη το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ), συνοδεύεται από την απαίτηση αποδοχής του Τουρκολιβυκού Μνημονίου ως αφετηρία, γεγονός που ακυρώνει κάθε προοπτική ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα νέο διπλωματικό μέτωπο για την Ελλάδα, καθώς επιχειρείται η γεωπολιτική περικύκλωσή της σε ένα σφιχτό πλαίσιο θαλάσσιων ζωνών εντός των 6 ν.μ. των χωρικών της υδάτων. Παρά τις εξελίξεις, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΞ, διατηρεί ανοικτούς διαύλους τόσο με την Τρίπολη όσο και με τη Βεγγάζη, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει τη σαφή αναβάθμιση των τουρκικών επιδιώξεων μέσω της Λιβύης.
Content Original Link:
" target="_blank">