Φρίκη με τον μαρτυρικό θάνατο Ουκρανής δημοσιογράφου σε ρωσικές φυλακές - Της αφαίρεσαν μάτια, εγκέφαλο και λάρυγγα
Η 27χρονη συνελήφθη το καλοκαίρι του 2023 στη Ζαπορίζια και κρατήθηκε σε μυστικές τοποθεσίες σε κατεχόμενες περιοχές και στη Ρωσία. Όπως καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές, η αφαίρεση των οργάνων έγινε σκόπιμα, ώστε να αποτραπεί η εξακρίβωση της αιτίας θανάτου και να εξαφανιστούν αποδείξεις βασανιστηρίων. Ο ειδικός που μίλησε σε ουκρανικά μέσα εξήγησε ότι ο λάρυγγας μπορεί να αποκαλύψει στραγγαλισμό, το λευκό των ματιών αιμορραγίες, ενώ ο εγκέφαλος δείχνει σημάδια στέρησης οξυγόνου. Το υοειδές οστό της Ρόσκινα βρέθηκε σπασμένο – ένδειξη στραγγαλισμού.
Το Κίεβο δήλωσε ότι η σορός της δημοσιογράφου επιστράφηκε στο πλαίσιο της ανταλλαγής πτωμάτων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Η σορός της παραδόθηκε με την ετικέτα «άγνωστος άνδρας» και καμία άλλη ταυτότητα, ενώ οι φυσιογνωμικές ενδείξεις είχαν εξαφανιστεί.
Ουκρανία: Η Ουκρανή δημοσιογράφος είχε υποστεί βασανιστήρια Ο Γιούρι Μπελούσοφ, επικεφαλής του τμήματος εγκλημάτων πολέμου της Γενικής Εισαγγελίας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η ιατροδικαστική εξέταση διαπίστωσε «πολυάριθμα σημάδια βασανιστηρίων και κακομεταχείρησης… συμπεριλαμβανομένων εκδορών και αιμορραγιών σε διάφορα μέρη του σώματος, ένα σπασμένο πλευρό και πιθανά ίχνη ηλεκτροσόκ». Πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν πως τα τραύματα προκλήθηκαν ενώ η Ροστσίνα ήταν ακόμη ζωντανή.
Ο Μπελούσοφ δήλωσε ότι επανειλημμένες αναλύσεις DNA διαπίστωσαν πως το πτώμα ανήκε στην 27χρονη δημοσιογράφο, παρόλο που φέρεται να έφτασε από τη Ρωσία με την ένδειξη «άνδρας αγνώστων στοιχείων». Πρόσθεσε πως η κατάσταση του πτώματος καθιστά αδύνατο να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου της Ροστσίνα, αλλά τόνισε πως η Ουκρανία συνεργάζεται με διεθνείς ιατροδικαστές για να πάρει περισσότερες απαντήσεις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ukraine NOW (@ukrainenow_official)
Μαρτυρίες για φρικτά βασανιστήρια - Γιατί οι Ρώσοι αφαίρεσαν τα μάτια, τον λάρυγγα και τον εγκέφαλό της Οι συνάδερφοι της 27χρονης δημοσιογράφου δήλωσαν πως η σορός της επιστράφηκε από τη Ρωσία με ελλείποντα όργανα. Επικαλούμενοι μέλη της ερευνητικής ομάδας που χειρίστηκε τη σορό της, είπαν ότι ο εγκέφαλος, οι βολβοί των ματιών και μέρος της τραχείας έλειπαν, σε κάτι που, όπως είπαν, θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια της Ρωσίας να συγκαλύψει την αιτία θανάτου.
Σύμφωνα με ειδικό που μίλησε στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Important Stories και προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους έλειπαν αυτά τα όργανα: «ο λάρυγγας μπορεί να είναι σημαντικό στοιχείο σε περιπτώσεις στραγγαλισμού. Όταν ένα άτομο στραγγαλίζεται, το υοειδές οστό (στο λαιμό) συχνά σπάει. Παράλληλα, αιμορραγίες μπορούν να βρεθούν στο λευκό των ματιών και η στέρηση οξυγόνου μπορεί να ανιχνευθεί στον εγκέφαλο».
Περισσότερες από 50 καταθέσεις επιζώντων από ρωσικά σωφρονιστικά ιδρύματα, υπαλλήλων που παραιτήθηκαν και οικογενειών κρατουμένων αποκάλυψαν εικόνα συστηματικής βίας. Συγκρατούμενη της Ρόσκινα περιέγραψε μαρτυρικές συνθήκες: ηλεκτροσόκ, μαχαιριές, μώλωπες, πληγές από βασανιστήρια. «Ήταν σκελετωμένη, δεν μπορούσε να σταθεί χωρίς βοήθεια», δήλωσε.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η Ρόσκινα νοσηλεύτηκε τον Ιούνιο του 2024 με παρουσία έξι μασκοφόρων φρουρών, κάτι που υποδηλώνει ότι αντιμετωπιζόταν ως πολύτιμο διαπραγματευτικό χαρτί. Παράλληλα, είχε εισέλθει σε προοδευτική άρνηση τροφής. Οι κατακρατήσεις υγρών και η εξασθένηση του οργανισμού της υποδεικνύουν πείνα και έλλειψη ιατρικής φροντίδας.
Η εξαφάνιση της 27χρονης δημοσιογράφου από την Ουκρανία
Η Ροστσίνα εξαφανίστηκε τον Αύγουστο του 2023. Οι συνάδερφοί της είπαν ότι η δημοσιογράφος είχε πάει σε ένα ρωσικά ελεγχόμενο τμήμα της Ουκρανίας για να κάνει ρεπορτάζ για τη ζωή των ανθρώπων που ζουν υπό κατοχή. Η δημοσιογράφος Ευγενία Μοτορέβσκαγια, η οποία συνεργάστηκε με την Ροστσίνα ως πρώην συντάκτρια του Hromadske, ενός ουκρανικού μέσου ενημέρωσης, δήλωσε ότι η νεαρή δημοσιογράφος ήταν αποφασισμένη να κάνει τη δουλειά της όσο καλύτερα μπορούσε.
«Για εκείνη δεν υπήρχε τίποτα πιο σημαντικό από τη δημοσιογραφία. Η Βίκα ήταν πάντα εκεί όπου λάμβαναν χώρα τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη χώρα. Και θα συνέχιζε να το κάνει αυτό για πολλά χρόνια, αλλά οι Ρώσοι τη σκότωσαν», ανέφερε σε δήλωσή της που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Hromadske όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ο θάνατος της Ροστσίνα, αναφερόμενη σε αυτήν με το υποκοριστικό της.
Ο πατέρας της Ροστσίνα σήμανε για πρώτη φορά συναγερμό όταν εκείνη σταμάτησε να απαντά σε μηνύματα ενώ βρισκόταν σε αποστολή, αλλά η οικογένειά της δεν είχε ιδέα για το πού βρισκόταν μέχρι 9 μήνες αργότερα, όταν η Μόσχα παραδέχθηκε τελικά ότι την είχε υπό κράτηση. Η οικογένειά της ενημερώθηκε για τον θάνατό της τον Οκτώβριο του 2024,όταν έλαβε ειδοποίηση από τη Ρωσία.

Το τελευταίο τηλεφώνημα Τον Αύγουστο του 2024, η Ρόσκινα τηλεφώνησε για τελευταία φορά στην οικογένειά της. «Μου υποσχέθηκαν ότι θα γυρίσω τον Σεπτέμβριο», είπε στους γονείς της, πριν αποχαιρετήσει: «Αυτό ήταν. Αντίο, μαμά, μπαμπά, σας αγαπώ». Λίγους μήνες αργότερα, η σορός της παραδόθηκε.
Η επίσημη απάντηση της Ρωσίας προς την οικογένεια ήρθε μόλις τον Απρίλιο του 2024, με το Υπουργείο Άμυνας να αναφέρει απλώς ότι η δημοσιογράφος «βρίσκεται υπό κράτηση στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Η υπόθεση Ρόσκινα προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ρωσικά σωφρονιστικά ιδρύματα και φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της μεταχείρισης Ουκρανών αιχμαλώτων.
Content Original Link:
" target="_blank">