Power game Μελόνι-Ερντογάν: Πώς η Άγκυρα επιδιώκει να "βάλει χέρι" στα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Άμυνα μέσω κοινοπραξιών με την Ιταλία
Κοινοπραξία Τουρκίας-Ιταλίας στην Άμυνα
Οπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνάντηση, «μια πολύτιμη αρμονία αναδύεται ανάμεσά μας σε σημαντικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια της Μεσογείου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η σταθερότητα της Ευρώπης και η διατήρηση του διατλαντικού δεσμού». Από την πλευρά της, η Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε: «Πιστεύω ότι έχουμε θέσει καλές βάσεις για να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο οι άριστες σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Η σχέση μας υπερβαίνει κατά πολύ τις οικονομικές σχέσεις». Βασικό θέμα συζήτησης στις διπλωματικές επαφές, εκτός από την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών από τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, που είναι σήμερα, στα 40 το επόμενο έτος, ήταν η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με έμφαση στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με την Ιταλία, η οποία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, με νέες συνεργασίες και έργα», δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ιταλίδα πρωθυπουργό.
Η ιταλική Leonardo και η τουρκική Baykar, της οποίας πρόεδρος είναι ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του Ερντογάν, ανακοίνωσαν τον περασμένο Μάρτιο την υπογραφή συμφωνίας για την παραγωγή και συντήρηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS), μια συμφωνία που η Μελόνι χαρακτήρισε «σημαντική», λέγοντας ότι «(Αυτό) θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τα αντίστοιχα δυνατά σημεία, να ανοίξουμε νέες ευκαιρίες στην αγορά και ειδικά στην Ευρώπη».
Η κοινοπραξία, που θα εδρεύει στη Ιταλία, εποφθαλμιά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να διατεθούν για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών την επόμενη δεκαετία. Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν επίσης τη διεύρυνση ττουρης συνεργασίας τους τόσο στον διαστημικό τομέα όσο και σε μια πιθανή συνεργασία στο Global Combat Air Programme (GCAP), για την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών έκτης γενιάς, μια σύμπραξη μεταξύ Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιαπωνίας.
Από την... πίσω πόρτα στο αμυντικό πρόγραμμα ReArm Europe
Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας βάζει την Τουρκίααπό την πίσω πόρτα στο αμυντικό πρόγραμμα ReArm Europe, παρακάμπτοντας τη ρήτρα της Ε.Ε. που προβλέπει τη διοχέτευση αμυντικών κονδυλίων μόνο σε εταιρείες με αλυσίδες εφοδιασμού με έδρα αποκλειστικά εντός της Ε.Ε., θέτοντας μέχρι στιγμής στο περιθώριο τις αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.
Η Ιταλία, η οποία τάσσεται υπέρ της συνέχισης της αμυντικής συνεργασίας της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ και το άνοιγμα σε νέες συνεργασίες εκτός Ε.Ε. με χώρες όπως η Τουρκία, διαφωνεί με τη Γαλλία που ζητά τη συμμετοχή αποκλειστικά Ευρωπαίων προμηθευτών στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Βαλένθια της Ισπανίας, σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, μέσω Ιταλίας, έκρουσε τον κώδωνα στους Ευρωπαίους λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με χώρες εκτός Ε.Ε.». Παράλληλα, τους προέτρεψε να βασιστούν στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, μειώνοντας τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.
Επέκταση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας
Εκτός από την Αμυνα, Μελόνι και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την επέκταση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας. Οι δύο χώρες, που είναι ήδη στρατηγικοί εταίροι στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του TAP, συμφώνησαν να συμπράξουν και σε άλλους τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το υδρογόνο.
Οπως ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους η Τζόρτζια Μελόνι, οι δύο χώρες θα κατασκευάσουν ένα ψηφιακό δίκτυο μήκους 4.000 χλμ. που θα διασχίζει τη Μεσόγειο και θα συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Στα μέσα Απριλίου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία με το Ιράκ, για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά πετρελαίου, χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον προορισμό των εξαγωγών. Η απομάκρυνση των ΗΠΑ από την Ανατολική Μεσόγειο για να στραφούν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν και το ΝΑΤΟ, όπως έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ανοίγει την όρεξη στην Τουρκία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στη συμμαχία, να διεκδικήσει ρόλο αντικαταστάτη των ΗΠΑ στην περιοχή, μια προοπτική την οποία βλέπει θετικά η Ιταλία, η οποία επίσης διεκδικεί ενεργό ρόλο.
Η Αφρική είναι ακόμη ένα κοινό πεδίο δράσης Ιταλίας - Τουρκίας, καθώς οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για να επεκτείνουν τη στρατηγική τους παρουσία, εκμεταλλευόμενες το κενό που άφησε η απομάκρυνση των Γάλλων και των Γερμανών. Ο Ερντογάν προσβλέπει επίσης να αξιοποιήσει τη σχέση του με τη Μελόνι σαν ένα διαβατήριο που θα τον φέρει πιο κοντά στον Λευκό Οίκο και θα τον βοηθήσει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια περίοδο που οι σχέσεις του με το Ισραήλ, βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ, είναι σε κρίση.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">