Λέων ΙΔ': Οι κατηγορίες για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης, τι είχε συμβεί
*Διαβάστε:Πάπας Λέων ΙΔ': Πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία για τα 1.700 χρόνια από την Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας
Λέων ΙΔ': Οι κατηγορίες για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης
Ωστόσο, η Washington Post υπενθυμίζει ένα σημαντικό γεγονός που επισκιάζει την εκλογή του νέου πάπα. Στις 25 Μαρτίου, η μεγαλύτερη αμερικανική ομάδα υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης από ιερείς υπέβαλε επίσημη καταγγελία στο Βατικανό κατά του τότε καρδινάλιου Ρόμπερτ Πρεβόστ, κατηγορώντας τον για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς υπό την εποπτεία του.Ο Shaun Dougherty, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Επιζώντων Κακοποιημένων από Ιερείς (SNAP), ανέφερε ότι σε επιστολή πέντε σελίδων προς ανώτερους αξιωματούχους του Βατικανού η ομάδα κατηγόρησε τον Πρεβόστ πως επέτρεψε σε ιερείς που κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων να συνεχίσουν να κηρύττουν, χωρίς να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί ή να ειδοποιηθούν οι πολιτικές Αρχές.
Όπως επισημαίνει η Washington Post, πρόσφατα τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη γνώση του για τις καταγγελίες κακοποίησης στην επισκοπή Τσικλάγιο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επίσκοπος.
Τα περιστατικά κακοποίησης και η στάση του Βατικανού
Δύο ιερείς κατηγορήθηκαν για κακοποίηση τριών νεαρών κοριτσιών και μια καταγγελία που υποβλήθηκε φέτος από το Δίκτυο Επιζώντων Κακοποιημένων από Ιερείς (SNAP) ισχυρίστηκε ότι «ο Πρεβόστ δεν άνοιξε έρευνα και έστειλε ανεπαρκείς πληροφορίες στη Ρώμη». Το Βατικανό αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράνομη πράξη εκ μέρους του Πρεβόστ. Η καθηγήτρια Cummings σχολίασε: «Δεδομένου του τι γνωρίζουμε για τη διάδοση των σεξουαλικών κακοποιήσεων από κληρικούς, είναι σίγουρα πιθανό να έχουν συμβεί κακοποιήσεις υπό την εποπτεία του. Ήταν γενικός ηγούμενος μιας ιερατικής αδελφότητας που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο».
Και πρόσθεσε: «Είναι επίσης απολύτως πιθανό ότι δεν ενήργησε αποφασιστικά για την τιμωρία των δραστών και την υποστήριξη των θυμάτων, αλλά, δυστυχώς, αυτό ισχύει για σχεδόν όλους τους άνδρες που κατείχαν υψηλές ηγετικές θέσεις στην Καθολική Εκκλησία κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι καρδινάλιοι εκλέκτορες θα δυσκολευτούν να βρουν μεταξύ τους έναν άνδρα με άψογο ιστορικό σε αυτό το θέμα».
Η συνέντευξη του νέου πάπα το 2023
Σε συνέντευξή του πριν από δύο χρόνια, ο νυν πάπας Λέων ΙΔ' είχε αναφέρει: «Εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό μου ιεραπόστολο. Η κλίση μου, όπως κάθε χριστιανού, είναι να είμαι ιεραπόστολος, να αναγγέλλω το Ευαγγέλιο όπου κι αν βρίσκεται κανείς. Σίγουρα η ζωή μου έχει αλλάξει πολύ: Έχω την ευκαιρία να υπηρετώ τον Άγιο Πατέρα, να υπηρετώ την Εκκλησία σήμερα, εδώ, από τη Ρωμαϊκή Κουρία». Αναφερόμενος στην ταυτότητα του επισκόπου για τη σύγχρονη Εκκλησία, ο Πάπας Λέων ΙΔ' είχε τονίσει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
• Καθολικότητα: «Πρώτα απ' όλα, πρέπει να είσαι Καθολικός: μερικές φορές ο επίσκοπος διακινδυνεύει να επικεντρωθεί μόνο στην τοπική διάσταση. Αλλά είναι καλό για έναν επίσκοπο να έχει ένα πολύ ευρύτερο όραμα για την Εκκλησία».
• Ικανότητα ακρόασης: «Χρειάζεται επίσης η ικανότητα να ακούει τους άλλους και να ζητά συμβουλές, καθώς και να έχει ψυχολογική και πνευματική ωριμότητα».
• Ποιμαντική ιδιότητα: «Ένα θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητας είναι να είναι κάποιος πάστορας, ικανός να βρίσκεται κοντά στα μέλη της κοινότητας».
• Εγγύτητα: «Ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τις τέσσερις εγγύτητες: εγγύτητα με τον Θεό, με τους αδελφούς επισκόπους, με τους ιερείς και με όλο τον λαό του Θεού».
«Δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πειρασμό να ζούμε απομονωμένοι, χωρισμένοι σε ένα παλάτι, ικανοποιημένοι από ένα ορισμένο κοινωνικό επίπεδο ή από ένα ορισμένο επίπεδο μέσα στην Εκκλησία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο νέος πάπας, προσθέτοντας: «Η εξουσία που έχουμε είναι να υπηρετούμε, να συνοδεύουμε τους ιερείς, να είμαστε πάστορες και δάσκαλοι».
Ποιος είναι ο νέος πάπας
Γεννημένος στο Σικάγο στις 14 Σεπτεμβρίου 1955, ο Ρόμπερτ Πρεβόστ είναι σήμερα 69 ετών και έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Η πορεία του στην Καθολική Εκκλησία ξεκίνησε ως ιεραπόστολος στο Περού το 1985, όπου υπηρέτησε με αφοσίωση για πολλά χρόνια, αναλαμβάνοντας αργότερα την ηγεσία του τάγματος των Αυγουστινιανών.Παρόλο που δεν συγκαταλεγόταν στους επικρατέστερους υποψηφίους για τη διαδοχή του πάπα Φραγκίσκου, η στενή σχέση που είχε αναπτύξει με τον προκάτοχό του και η βορειοαμερικανική του προέλευση φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο νέος πάπας της Ρώμης ευθυγραμμίζεται με τις βασικές πολιτικές του πάπα Φραγκίσκου, ιδιαίτερα στα ζητήματα της οικολογίας και της μετανάστευσης. Θεωρείται προσωπικότητα με ικανότητες σύνθεσης και διάκρισης, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία παγκοσμίως.
Η εμπιστοσύνη του Πάπα Φραγκίσκου και οι διοικητικές ικανότητες
Το 2023, ο πάπας Φραγκίσκος επέδειξε την εμπιστοσύνη του στον Ρόμπερτ Πρεβόστ, τοποθετώντας τον επικεφαλής του σώματος που είναι υπεύθυνο για την επιλογή των επισκόπων. Αυτή η σημαντική θέση αναδεικνύει τις διοικητικές του ικανότητες και την ευθυκρισία του, στοιχεία που θεωρήθηκαν καθοριστικά για την ανάδειξή του στον παπικό θρόνο, παρά το γεγονός ότι στα 69 του χρόνια θεωρήθηκε από πολλούς ως πρώιμη υποψηφιότητα.
Πολυγλωσσία και πολυπολιτισμική καταγωγή του νέου πάπα
Ο Ρόμπερτ Πρεβόστ διαθέτει εντυπωσιακές γλωσσικές ικανότητες, μιλώντας άπταιστα:• Γαλλικά
• Ιταλικά
• Αγγλικά
• Ισπανικά
• Πορτογαλικά
Σημειώνεται πως τα πρώτα του λόγια ως ποντίφικας εκφωνήθηκαν στα ιταλικά και στα ισπανικά, αντανακλώντας τόσο την πολυπολιτισμική του ταυτότητα όσο και τη γαλλική, ιταλική και ισπανική καταγωγή των γονέων του.
Content Original Link:
" target="_blank">