Αυτή ήταν η Δούκισσα της Πλακεντίας – Δεν ήταν Ελληνίδα, γεννήθηκε στην Αμερική, παντρέυτηκε Γάλλο διπλωμάτη και βοήθησε την Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821
Η Δούκισσα της Πλακεντίας, ή αλλιώς Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν, ήταν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πολυσυζητημένη προσωπικότητα του 19ου αιώνα, με έντονη παρουσία στον ελλαδικό χώρο.
Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1785, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ήταν κόρη του Γάλλου διπλωμάτη François Barbé-Marbois. Παντρεύτηκε τον Charles-François Lebrun, Δούκα της Πλακεντίας (duc de Piacenza), με τον οποίο απέκτησε μία κόρη.
Πέθανε το 1854 στην Αθήνα.
Ήρθε στην Ελλάδα γύρω στο 1830, μετά την απελευθέρωση από την Οθωμανική κυριαρχία. Εντυπωσιάστηκε από την αρχαία ελληνική κληρονομιά και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα.
Έχτισε μία πολυτελή κατοικία κοντά στην Πεντέλη, γνωστή σήμερα ως Πύργος της Δούκισσας της Πλακεντίας, σε νεογοτθικό στυλ. Είχε έντονο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική και τις τέχνες.
Ήταν μεγάλη θαυμάστρια της Ελλάδας και υποστήριξε οικονομικά ποικίλες πολιτιστικές και αρχαιολογικές προσπάθειες. Ενίσχυσε την αναστήλωση μνημείων, τη συντήρηση αρχαιοτήτων και είχε μεγάλη συλλογή έργων τέχνης.
Η Δούκισσα της Πλακεντίας χαρακτηριζόταν από ιδιόρρυθμη συμπεριφορά και κυκλοφορούσαν πολλές φήμες για εκείνη. Είχε εμπλακεί σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής.
Άφησε έντονο αποτύπωμα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ο πύργος της σήμερα στεγάζει το Παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Έχει εμπνεύσει λογοτεχνικά έργα, ταινίες και θεατρικά.
Content Original Link:
" target="_blank">