Πάσχα 2025: Ακολούθησε αυτά τα 15 βήματα για ασφαλή έξοδο και ομαλή επιστροφή
Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, όλοι όσοι ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, βρίσκονται αντιμέτωποι με το έτσι και αλλιώς, προβληματικό οδικό δίκτυο -ειδικά το επαρχιακό- αλλά και τον κυκλοφοριακό φόρτο που κάνει τις συνθήκες της μετακίνησης ακόμα πιο απαιτητικές για τον οδηγό. Έχοντας αυτό κατά νου και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για μερικές σημαντικές λεπτομέρειες του ταξιδιού, εδώ σας έχουμε συγκεντρώσει 15 “χρυσούς κανόνες” για ένα ασφαλές και όσο το δυνατό πιο ευχάριστο “οδικό Πάσχα”.

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε, κατά χρονολογική σειρά:
Πριν ξεκινήσετε:
1. Τεχνικός έλεγχος του οχήματος: Βεβαιωθείτε πως όλα λειτουργούν σωστά – φρένα, λάδια, ψυκτικό υγρό, φώτα και ελαστικά.
2. Πίεση και φθορά ελαστικών: Μην υποτιμάτε τη σημασία των σωστών ελαστικών, ειδικά σε μεγάλες διαδρομές.
3. Έλεγχος μπαταρίας και φώτων: Αν έχετε σκοπό να οδηγήσετε βράδυ, αυτά είναι απολύτως κρίσιμα. Επίσης, αν ταξιδεύετε με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, φροντίστε ανάλογα για την επάρκεια της ενέργειας στη μπαταρία.
4. Καθαρή διαδρομή στο GPS: Μάθετε για πιθανά έργα, μποτιλιαρίσματα ή επικίνδυνα σημεία πριν ξεκινήσετε. Για ταξίδι με ηλεκτρικό, δείτε και προγραμματίστε από πριν τη φόρτιση που μπορεί να χρειαστεί προκειμένου να φτάσετε στον προορισμό σας.
5. Υποχρεωτικός εξοπλισμός σε καλή κατάσταση: Τρίγωνο, φαρμακείο, γρύλος και ρεζέρβα ή κιτ επισκευής ελαστικού, είναι απαραίτητα και ένας έλεγχος για την καλή τους κατάσταση, είναι επιβεβλημένος πριν την εκκίνηση της διαδρομής.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής:
6. Ξεκουράζεστε συχνά: Μην οδηγείτε συνεχόμενα για πάνω από 2 ώρες χωρίς στάση. Ακόμα και ένα απλό ξεμούδιασμα του οδηγού, τον αναζωογονεί και του δίνει πολύ “καύσιμο” για τη συνέχεια της διαδρομής.
7. Προσοχή στους άλλους οδηγούς: Οι δρόμοι γεμίζουν με απροετοίμαστους ή βιαστικούς οδηγούς. Οδηγείτε αμυντικά και προσπαθήστε να προβλέψετε την όποια “αναποδιά”.
8. Υπομονή και νηφαλιότητα: Το Πάσχα και οι διαδρομές του, δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Ηρεμία σε προσπεράσεις και διόδια- για τα οποία, μια λεπτομέρεια σημαντική, είναι η πρόβλεψη για την έγκαιρη προμήθεια πομπού για διέλευση χωρίς στάση.
9. Όχι στο κινητό: Η χρήση του κατά την οδήγηση παραμένει μια από τις βασικές αιτίες ατυχημάτων. Απαραίτητη είναι η σύνδεση με το προεγκατεστημένο σύστημα του αυτοκινήτου -όπου υπάρχει- προκειμένου τα χέρια του οδηγού να είναι πάντα ελεύθερα.
10. Παιδιά πάντα “προβλεπόμενα”: Είτε σε παιδικά καθίσματα, είτε με τις κατάλληλες ζώνες ασφαλείας, τα παιδιά πρέπει να είναι πάντα σε ελεγχόμενες συνθήκες μετακίνησης μέσα στο αυτοκίνητο. Για τις “ανησυχίες” τους, οι συχνές στάσεις είναι προτιμότερες.

Κατά την επιστροφή:
11. Αφήστε χρόνο μετά το τραπέζι: Αποφύγετε την οδήγηση αμέσως μετά από φαγητό, μια συνθήκη που -ακόμα και χωρίς αλκοόλ- φέρνει υπνηλία και μειωμένα αντανακλαστικά.
12. Μηδενική ανοχή στο αλκοόλ: Δεν υπάρχει το “έλα μωρέ, ένα ποτηράκι μόνο” μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο.
13. Μειώστε ταχύτητα τη νύχτα: Ορατότητα, κόπωση και απρόβλεπτες συνθήκες αυξάνουν τους κινδύνους.
14. Επιστροφή με καθαρό μυαλό: Το τέλος της εκδρομής δεν είναι δικαιολογία για χαλάρωση στην προσοχή.
15. Αν νιώσετε υπνηλία, σταματήστε: Ένα δεκάλεπτο διάλειμμα μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Δεν χάθηκε και ο κόσμος αν η επιστροφή στη βάση διαρκέσει δέκα και είκοσι λεπτά παραπάνω.
Content Original Link:
" target="_blank">