Πότε και πώς θα φανεί αν όντως η Red Bull επέστρεψε με αξιώσεις στη μάχη του τίτλου
Μέχρι πρότινος, η τάξη των πραγμάτων στην κορυφή της Formula 1 ήταν πως ενίοτε η Red Bull είχε την ταχύτητα στον έναν γύρο να απειλήσει τις McLaren, για να διεκδικεί με τον Μαξ Φερστάπεν τις πολ ποζίσιον, αλλά δεν είχε το ρυθμό αγώνα για να κάνει το ίδιο και τις Κυριακές.
Η RB21 απλώς υπερθέρμανε και κατέστρεφε νωρίτερα τα ελαστικά της σε σχέση με τη McLaren – είχε αυτό που αποκαλούν στη F1 μικρότερο “παράθυρο” θερμικής λειτουργίας των ελαστικών. Και αυτό επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι στη μοναδική της νίκη μέχρι προχθές, στην Ιαπωνία, οι χαμηλές θερμοκρασίες (περίπου 13 Κελσίου) στη Σουζούκα την βοήθησαν καίρια στην προσπάθεια να ελέγξει την υπερθέρμανση της γόμας στον αγώνα εκείνο.
Όμως, χθες στην Ίμολα η θερμοκρασία δεν ήταν χαμηλή – ο αγώνας ξεκίνησε με 24° Κελσίου, και η άσφαλτος ήταν στους 46° C. Και η RB21 φάνηκε να έχει τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας των ελαστικών (παρότι ήταν πολύ πιο μαλακές γόμες σε σχέση με πέρσι, οι τρεις μαλακότερες της Pirelli), να έχει τον καλύτερο ρυθμό αγώνα από κάθε άλλο αγωνιστικό τριήμερο φέτος, με τον τρόπο που ο Μαξ Φερστάπεν άνοιγε και συντηρούσε τη διαφορά του από τις McLaren.
Υπάρχουν δύο πτυχές που αναμφίβολα βοήθησαν τη Red Bull να το πετύχει αυτό. Η πρώτη είναι ότι η αεροδυναμική της δεν είχε το συμβιβασμό της ακολουθίας ενός προπορευόμενου μονοθεσίου, από τη στιγμή που ο Μαξ με τη μεγαλειώδη του κίνηση στην πρώτη στροφή πήρε την πρωτοπορία από τον poleman Όσκαρ Πιάστρι – όταν ο Αυστραλός προτίμησε να διαφυλάξει την εσωτερική του από τον Ράσελ και να αφήσει ανοικτή την πόρτα στον Φερστάπεν από την εξωτερική.
Δηλαδή, όταν ακολουθείς ένα άλλο μονοθέσιο αναπόφευκτα ο αέρας που φτάνει στο μονοθέσιό σου είναι “βρώμικος” από στροβιλισμούς και κενά, με αποτέλεσμα να μην αποδίδει με το βέλτιστο τρόπο η αεροδυναμική του αυτοκινήτου κι έτσι να επαφίεσαι περισσότερο στα ελαστικά για την πρόσφυση, αν θέλεις να κινηθείς εξίσου γρήγορα με τον προπορευόμενο.
Αυτό έχουμε δει να πλήττει ιδιαίτερα τις McLaren φέτος (όπως το είδαμε και στην Ίμολα με την έντονη φθορά των ελαστικών που είχε νωρίς ο Πιάστρι ακολουθώντας τον Φερστάπεν, που τον ανάγκασε να μπει για αλλαγή μόλις στον 13ο γύρο και μετά να μπλέξει στο κυκλοφοριακό), αλλά στην ουσία πλήττει όλα τα μονοθέσια της τωρινής εποχής του ground effect.

H δεύτερη πτυχή της Ίμολα που βοήθησε τη Red Bull είναι ότι η χάραξη της πίστας περιλαμβάνει πολλές γρήγορες στροφές. Σε αυτές, είπε ο Νόρις, “φαίνεται να υστερούμε λίγο σε σχέση με τη Red Bull – εκεί υποφέρουμε από την αρχή της χρονιάς, στις γρήγορες στροφές”.
Και ο διευθυντής της McLaren, Αντρέα Στέλλα, συμπλήρωσε: “Αν δείτε τις χαρτογραφήσεις της αεροδυναμικής στο Μαϊάμι και εδώ, είναι εντελώς διαφορετικές. Ήμασταν καλοί στο Μπαχρέιν, στην Κίνα, στο Μαϊάμι. Αλλά στις χαρτογραφήσεις της αεροδυναμικής για στροφές υψηλής ταχύτητας δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλεονέκτημα από εκείνους”.
Η αποδοτικότητα της Red Bull RB21 στις γρήγορες στροφές σίγουρα παίζει το ρόλο της και στη διαχείριση (προστασία) των ελαστικών. Η αυξημένη άντωση περιορίζει τα γλιστρήματα του αυτοκινήτου στις στροφές – γλιστρήματα που ανεβάζουν τη θερμοκρασία της επιφάνειας γόμας. Ο καλύτερος έλεγχός τους αφαιρεί μία παράμετρο υπερθέρμανσης των ελαστικών.
Συνεπώς, στην Ίμολα η καίρια παράμετρος της διαχείρισης των ελαστικών ήταν η αποφυγή της υπερθέρμανσης της επιφάνειάς τους (το αποκαλούμενο graining) και όχι τόσο η αποφυγή της υπερθέρμανσης του πυρήνα τους (degradation). Η τελευταία απαιτείται σε πίστες με πιο αργές στροφές και πιο παρατεταμένες στροφές, όπως στο Μαϊάμι που η McLaren MCL39 ήταν πολύ ανώτερη στον τομέα αυτόν.

Αυτές είναι δύο πτυχές που ευνόησαν τη Red Bull στην Ίμολα. Όμως, όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι ο Φερστάπεν κέρδισε επειδή είχε, για πρώτη φορά φέτος, ανώτερο ρυθμό αγώνα από τη McLaren. Και η εξήγηση για αυτό βρίσκεται στην αναβάθμιση που έφερε η RBR για το μονοθέσιό της στην Εμίλια Ρομάνια.
Η αναβάθμιση είχε στόχο να διευρύνει το ‘παράθυρο’ ρυθμίσεων της RB21, να μην αφήνει το μονοθέσιο περιορισμένο να αποδίδει σε ένα μικρό εύρος ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε η Red Bull να γίνει πιο προσαρμοστική, πιο “ευέλικτη” για να αντλεί την απόδοσή της σε περισσότερες διαφορετικές συνθήκες (θερμοκρασίες, χάραξη της πίστας κ.λπ.).
Τα νέα στοιχεία της RB21 στην Ίμολα ήταν το ανασχεδιασμένο κάλυμμα του κινητήρα, οι τροποποιημένοι πλευρικοί αεραγωγοί και οι νέοι αεραγωγοί των πίσω φρένων. Αυτά έγιναν με σκοπό να γίνει το αυτοκίνητο πιο δεκτικό σε διαφορετικές ρυθμίσεις, και ο Κρίστιαν Χόρνερ το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι “οι αλλαγές έγιναν για λόγους ισορροπίας παρά [αύξησης του αεροδυναμικού] φορτίου”.

Και ο τεχνικός διευθυντής Πιέρ Βασέ συμπλήρωσε ότι “τα νέα εξαρτήματα μας έδωσαν μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης των ρυθμίσεων και ο Μαξ βάσει αυτού μπορούσε να πιέσει το αυτοκίνητο περισσότερο.
Το νέο πακέτο [αεροδυναμικών αλλαγών] δίνει περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης των ρυθμίσεων. Περισσότερο για τον αγώνα παρά για τις κατατακτήριες. Είναι πολύ δύσκολη η ρύθμιση αυτών των μονοθεσίων: ένα χιλιοστό εδώ, δύο χιλιοστά εκεί και θα κάνεις τα ελαστικά να δουλέψουν ή όχι, ανεξάρτητα από τη ρύθμιση της ανάρτηση. Και το mode του κινητήρα έχει επίσης μεγάλη επίδραση”.
Οπότε, όλα δείχνουν ότι η Red Bull έκανε ένα σημαντικό βήμα βελτίωσης στην Ίμολα. Και, με τις αναβαθμίσεις της RB21, συνέχισε την πεισματική της προσπάθεια να μην πέσει αμαχητί φέτος στη μάχη για το πέμπτο διαδοχικό πρωτάθλημα του Μαξ Φερστάπεν – που θα είναι κρίσιμο για την προσπάθεια της ομάδας να κρατήσει στο Μίλτον Κινς τον Ολλανδό τα προσεχή χρόνια.
Όμως, θα πρέπει να δούμε πώς θα αποδώσει η βελτίωση της RB21 και σε πίστες όπου περνά σε κεντρικό πλάνο η προστασία των ελαστικών από το degradation. Ο Μαξ το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι “έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε, αλλά όντως πιστεύω ότι αυτό ήταν ένα πολύ θετικό τριήμερο για εμάς. Αναμφίβολα φέραμε το αυτοκίνητο σε καλύτερο εύρος λειτουργίας”.
Κι ο Χόρνερ, που είπε χθες ότι η αναβάθμιση της RB21 δούλεψε και ότι στην Ίμολα “είχαμε την ταχύτητα σε ρυθμό αγώνα για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε κι αν μας έριχναν”, φάνηκε αισιόδοξος και για τη συνέχεια: “Όλοι μας φεύγουμε από την Ίμολα κεφάτοι για τους επόμενους αγώνες”.
Content Original Link:
" target="_blank">