Οι Ferrari και Red Bull φέρεται να έχουν χάσει έδαφος με τον κινητήρα του 2026
Την περασμένη Πέμπτη (24/4) οι Ferrari και Red Bull υπέστησαν μια πολιτική ήττα: η Επιτροπή F1 της FIA, στην οποία συμμετέχουν και οι κατασκευαστές, απέρριψε την πρόταση που -σύμφωνα με τις πληροφορίες- υποστήριζαν οι ομάδες του Μαρανέλο και του Μίλτον Κινς για τροποποιήσεις στους τεχνικούς κανονισμούς των νέων μονάδων ισχύος του 2026.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: οι νέοι κανονισμοί του ‘26 προβλέπουν τη ραγδαία αύξηση της ηλεκτρικής ισχύος, σε ποσοστό 45% της συνολικής απόδοσης των νέων υβριδικών κινητήρων του σπορ. Το άλλο 55% θα αποδίδεται από τον θερμικό κινητήρα V6 Turbo.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, κυρίως από τη Red Bull, ξεκίνησε μια σχετική αμφισβήτηση για την αποδοτικότητα της νέας υβριδικής μονάδας ισχύος -ειδικά για το αν θα διαθέτει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια κυρίως στις πίστες με μεγάλες ευθείες για να βγάλει έναν ολόκληρο γύρο- και συνεπώς για την ασφάλειά της.
Την περασμένη Πέμπτη, όπως, η Επιτροπή F1 έβαλε τέλος στην αμφισβήτηση αυτή: απέρριψε την πρόταση μείωσης της συμβολής (από 350 kW σε 200 kW) του ηλεκτρικού κινητήρα στη συνολική ισχύ του μονοθεσίου, διατηρώντας τους τεχνικούς κανονισμούς του 2026 απαράλλαχτους. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα εδώ.
Πολλοί ειδικοί της F1, όμως, υποπτεύθηκαν διαφορετικά κίνητρα πίσω από αυτή την αμφισβήτηση. Συγκεκριμένα, καθώς οι αναφορές πληθαίνουν ότι η Mercedes έχει προοδεύσει πολύ με τις νέες μονάδες ισχύος (όπως είχε κάνει και το 2014, κυριαρχόντας για την επόμενη επταετία στη F1), θεωρούν ότι οι αντιδράσεις των Ferrari και Red Bull κρύβουν την υστέρησή τους στην εξέλιξη του νέου κινητήρα για το 2026 – και ειδικότερα της ηλεκτρικής πλευράς του. Και αυτή είναι μια άποψη που υποστηρίζει και το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Auto Motor und Sport.
Ο διευθυντής της Mercedes, Τότο Βολφ, εμφανίστηκε εξοργισμένος με τις προσπάθειες των αντιπάλων ομάδων πριν από τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτη. “Στην πραγματικότητα ήθελα να προστατευτώ και να μην σχολιάσω. Αλλά αυτό είναι πραγματικά αστείο. Μόλις πριν από μια εβδομάδα είχαμε συνάντηση για τους κινητήρες. Και τώρα αυτά τα θέματα επανέρχονται ήδη στην ατζέντα”, τόνισε ο Αυστριακός.
Όλα αυτά φαίνεται να προοιωνούν ένα σκηνικό όπου από το 2026 η Mercedes, και όσες ομάδες θα χρησιμοποιούν τους κινητήρες της (McLaren, Williams, Alpine), θα έχουν το πάνω χέρι από τις Red Bull, Ferrari – ενώ παραμένει ασαφές το επίπεδο απόδοσης που θα έχουν οι Honda (Aston Martin) και Audi (Sauber).
Η FIA και η F1, πάντως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογών και προληπτικών μέτρων σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ένας κατασκευαστής έχει τόσο προηγμένες μονάδες ισχύος που θα διαλύει τον ανταγωνισμό.
Συγκεκριμένα, εάν προκύψουν μεγάλες διαφορές απόδοσης στην πίστα την επόμενη χρονιά, θα υπάρχουν δυνατότητες για προσαρμογές προς όφελος του αθλήματος. Στους κατασκευαστές που ενδεχομένως θα έχουν μείνει σημαντικά πίσω, πιθανότατα θα τους επιτραπεί να υπερβούν το όριο προϋπολογισμού για την εξέλιξη των κινητήρων τους και να λάβουν περισσότερο χρόνο εξέλιξης στον πάγκο δοκιμών. Όμως, κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν και τη σύμφωνη γνώμη άλλων κατασκευαστών, και επίσης βάζει το σπορ σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι.
Η επίσημη δήλωση της FIA αναφέρει: “Η Επιτροπή της F1 συζήτησε πιθανές βελτιώσεις στη στρατηγική διαχείρισης ενέργειας για το 2026, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση οικονομικών ζητημάτων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές κινητήρων σε περίπτωση σημαντικών ελλείψεων απόδοσης ή αξιόπιστων προβλημάτων το 2026. Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν αναλυτικότερα από ειδικούς στις αρμόδιες συμβουλευτικές επιτροπές”.
Content Original Link:
" target="_blank">