Βορίδης: Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε για τους μετανάστες το "μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν"
«Ένα είναι το ερώτημα. Τι κάνεις με τους παράνομους μετανάστες; Τους επιστρέφεις, ναι ή όχι; Δεν ήσασταν καθαροί στη θέση σας. Θέλετε να ανοίξουμε τα σύνορα και να μην υπάρχει έλεγχος; Αυτό θέλετε; Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τη λογική “μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν”. Αυτή είναι η πολιτική των ανοικτών συνόρων. Εάν δεν την πιστεύετε, ελάτε να μας πείτε ποιο σύστημα επιστροφών θέλετε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, και στη συνέχεια σχολίασε ότι άλλο δικαίωμα, άλλο δικαιωματισμός.
Βορίδης: Καμία νομική πρόβλεψη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τους μετανάστες
«Έρχομαι εγώ και λέω πως θα κλείσω τα νομικά παράθυρα και τα τερτίπια, ώστε να έχω αποτελεσματικές επιστροφές και εσείς μας λέτε πως αυτό είναι ακροδεξιά πολιτική», είπε ακόμη και επισήμανε ότι καμία νομική πρόβλεψη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τους μετανάστες, αναφέροντας ενδεικτικώς πως το 97% εισέρχεται στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.Ωστόσο, έσπευσε να παραδεχθεί ότι η κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στο σκέλος της αποτελεσματικότητας των επιστροφών έχει βάση, καθώς το 2024 επέστρεψαν 5.500, εκ των οποίων οι περισσότεροι οικειοθελώς, κυρίως προς τη Γεωργία και την Αλβανία. Ακολούθως απευθυνόμενος στα έδρανα των βουλευτών της Αριστεράς, δεν παρέλειψε να τους εγκαλέσει για αφωνία σχετικά με τη δράση των διακινητών. «Δεν σας έχω ακούσει να πείτε μια φορά κάτι για τους λαθροδιακινητές. Έχουμε τουλάχιστον μια σύλληψη λαθροδιακινητή ημερησίως, το 15% του πληθυσμού των φυλακών μας είναι λαθροδιακινητές. Μιλάμε για 10.000 ευρώ το κεφάλι. Σε μια βάρκα 40 ατόμων, μιλάμε για 400.000 ευρώ, καταλαβαίνετε τι συζητάμε;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα επέμεινε λέγοντας ότι η αντιπολίτευση «δεν λέει τίποτα» για τη σκληρή μάχη που δίνει το Λιμενικό το οποίο επιχειρεί «σε συνθήκες πολέμου».
Πάντως, νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι χωρίς την ύπαρξη αποτελεσματικού πλαισίου επιστροφών, οποιαδήποτε μεταναστευτική πολιτική επιχειρείται να χαραχτεί, ακυρώνεται. Κατά την παρουσίαση της πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα στις επιστροφές, εξήγησε πως ο νέος κανονισμός φέρνει ένα αυστηρότερο πλαίσιο, επιχειρεί να κλείσει διοικητικά κενά και να αντιμετωπίσει τη βαριά διοικητική διαδικασία που διέπει τις επιστροφές, αλλά και να θεσπίσει ένα ενιαίο σύστημα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως όταν θα λαμβάνεται σε ένα κράτος-μέλος μια απόφαση απομάκρυνσης, η ισχύς της θα μπορεί να αναγνωρίζεται και στις άλλες χώρες, μέσω της θέσπισης της λεγόμενης ευρωπαϊκής εντολής επιστροφής.
"Η χώρα μας δεν έχει αποτελεσματικό μηχανισμό μόνιμης μετανάστευσης"
Ακόμη έσπευσε να εξηγήσει πως η πρόταση είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα και όσον αφορά στις δευτερογενείς επιστροφές, στη δυνατότητα δηλαδή επιστροφής στη χώρα πρώτης εισόδου, καθώς στην πραγματικότητα το ενιαίο σύστημα θα τις καθιστά άνευ αντικειμένου. «Το Βερολίνο θα εκτελεί την επιστροφή της ελληνικής απόφασης. Έχουμε κάθε συμφέρον να το στηρίξουμε, αυτή η πρόβλεψη υπερασπίζεται κατεξοχήν την εθνική κυριαρχία», ανέφερε, απαντώντας σε σχόλιο που έγινε από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ακόμη επισήμανε ότι μέσω του Κανονισμού, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αντί για διοικητική κράτηση μέχρι τη στιγμή της επιστροφής, προτείνονται εναλλακτικά μέτρα, όπως τα βραχιολάκια και η παρουσίαση στο αστυνομικό τμήμα.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως επίκειται και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μετανάστευσης (θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Μαΐου) στην οποία αρκετές προβλέψεις του κανονισμού θα ενσωματωθούν εμπροσθοβαρώς. Σε ορισμένα σημεία της πρότασης, ωστόσο, η Ελλάδα θέλει περισσότερες διευκρινίσεις, μεταξύ άλλων, αναφορικώς με τους κόμβους επιστροφής, τα λεγόμενα return hubs.
«Δεν θα κρύψω τα λόγια μου, η χώρα μας δεν έχει αποτελεσματικό μηχανισμό μόνιμης μετανάστευσης», υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι δεν έχει λειτουργήσει η συμφωνία με την Αίγυπτο για τους εποχικούς, την ίδια στιγμή που οι περισσότερες αφίξεις στην Κρήτη -«η οποία έχει πρόβλημα, μικρό μεν, αλλά επικίνδυνο για το μέλλον», όπως ανέφερε- είναι Αιγύπτιοι.
«Κανένας πολιτικός στην Ευρώπη, όσο καραγκιόζης κι εάν είναι, δεν έχει προτείνει να τους πετάμε από τα αεροπλάνα με αλεξίπτωτα. Χρειαζόμαστε τη συναίνεση τρίτων χωρών», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Content Original Link:
" target="_blank">