Κριτική της Νέας Αριστεράς στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Η Σοφία Ζαχαράκη, όπως σημείωσε, «συνεχίζει την πολιτική Κεραμέως και Πιερρακάκη, εγκαινιάζοντας τη θητεία της με ένα αυταρχικό, ταξικά μεροληπτικό και θεσμικά προβληματικό νομοσχέδιο».
Η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, εν μέσω σκανδάλων και ερευνών για διασπάθιση πόρων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, επιχειρεί να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα, υπογραμμίζοντας ότι «ενεργοποιεί αντανακλαστικά φόβου και αυταρχισμού, επιχειρώντας να κρύψει τη διολίσθηση της χώρας στον θεσμικό ευτελισμό και τη διαχειριστική αναξιοπιστία».
Παραπέμποντας στις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για συμβάσεις και αναθέσεις που αγγίζουν την εκπαίδευση – όπως η υπόθεση με τα 177.000 κιτ ρομποτικής – κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση απαντά «με καταστολή αντί για διαφάνεια».
H κριτική της Νέας Αριστεράς στην κυβέρνηση
Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «πρωτοφανή νομοθετική απόπειρα ποινικοποίησης της φοιτητικής ιδιότητας, αποδόμησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και εγκαθίδρυσης καθεστώτος επιτήρησης».Μεταξύ άλλων, ανέδειξε:
• «Την πρόβλεψη για αναστολή φοιτητικής ιδιότητας με εισαγγελική εντολή και χωρίς τελεσίδικη απόφαση.
• »Την άρση θεμελιωδών δικαιωμάτων (συμμετοχή σε εξετάσεις, πρόσβαση σε συγγράμματα, εστίες, φοιτητική ταυτότητα).
• »Τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας στα πειθαρχικά συμβούλια που αποφασίζουν για διαγραφές φοιτητών.
• »Την επέκταση του Ποινικού Κώδικα με ρυθμίσεις ‘ειδικού σκοπού’ που ‘παραπέμπουν σε αντιμετώπιση τρομοκρατών και όχι φοιτητών ή πανεπιστημιακών’».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όλες και όλοι ύποπτοι, μόνο και μόνο επειδή περνούν την πόρτα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Πρόκειται για αδιανόητες ρυθμίσεις, που βρίσκουν εφαρμογή μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ και στην Τουρκία του Ερντογάν. Όσο κι αν ψάξουμε, δεν πρόκειται να βρούμε ευρωπαϊκό ανάλογο – ούτε καν στην Ουγγαρία του Όρμπαν».
Η Νέα Αριστερά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί τη «γενικευμένη αστυνόμευση της πανεπιστημιακής ζωής», όπως τόνισε η Μερόπη Τφούφη, παραγνωρίζοντας τη Σύνοδο Πρυτάνεων, που ζητά χρηματοδότηση και ενίσχυση των υποδομών – όχι νέα μέτρα καταστολής.
Σχολιάζοντας τις διατάξεις για την ειδική αγωγή, η Μερόπη Τζούφη κατήγγειλε «συστηματική εκτροπή των παιδιών με αναπηρία από το γενικό σχολείο» και υποβάθμιση της ενταξιακής εκπαίδευσης, με περιορισμό της παράλληλης στήριξης και κατάργηση της δυνατότητας μείωσης μαθητών ανά τμήμα.
Παράλληλα, κατήγγειλε την εγκατάλειψη του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης, παρά την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Διαγραφές φοιτητών και ασυλία στα ιδιωτικά «ψευτοπανεπιστήμια»
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής της, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς καταφέρθηκε ενάντια: • «Στις διαγραφές φοιτητών που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον ‘προβλεπόμενο χρόνο’, χωρίς καμία μέριμνα για ενεργούς φοιτητές και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
• »Στις ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια, που προωθούν την εγκατάστασή τους με θεσμικές ασυλίες και παρακάμψεις, επιτρέποντας τη λειτουργία χωρίς έλεγχο ποιότητας, υποδομών και προσωπικού».
«Το νομοσχέδιο αποτυπώνει με ακρίβεια τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας: πλήρης εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, αυταρχισμός, υπονόμευση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η Νέα Αριστερά υπερασπίζεται την εκπαίδευση ως κοινωνικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό. Δεν θα επιτρέψουμε η Παιδεία να γίνει πεδίο αυθαιρεσίας, αποκλεισμού και κερδοσκοπίας», τόνισε καταληκτικά.
Content Original Link:
" target="_blank">