Γεραπετρίτης-Φιντάν: Ιδιωτικό δείπνο στην Κωνσταντινούπολη - Στο "μικροσκόπιο" ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Σε νέα φάση κινητικότητας μπαίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσειςμετά από μία περίοδο χαμηλής διπλωματικής έντασης με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεση αλλά και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που ανακοίνωσε η Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών ήταν ιδιωτική, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, χωρίς να υπάρχει σχετική ενημέρωση για επικείμενη συνάντηση, η οποία τελικώς έγινε απόψε.
Γεραπετρίτης-Φιντάν: Στο "μικροσκόπιο" ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Υπενθυμίζεται ότι τα ανοικτά θέματα αυτή την περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός που ανακοίνωσε η Αθήνα και ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας («δεν θα επιτρέψουμε κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είχε δηλώσει ο Χακάν Φιντάν) καθώς και η πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία προς το παρόν έχει «παγώσει».
Γεραπετρίτης στην Κωνσταντινούπολη: Μετέφερε τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας στην ομογένεια
Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να συναντάται με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και να επισκέπτεται το νοσοκομείο του Μπαλουκλί. Ήταν η πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με μέλη της ελληνικής μειονότητας καθώς και με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων.Ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε το έργο του Συνδέσμου, ο οποίος συντονίζει τις δράσεις της ελληνικής ομογένειας που αφορούν μεταξύ άλλων τα βακούφια και την εκπαίδευση και άκουσε τα ζητήματα που απασχολούν τον φορέα.
Με κυριότερα την ομογενειακή Παιδεία, αλλά και το δημογραφικό της μειονότητας, ο πληθυσμός της οποίας έχει μειωθεί ραγδαία ειδικά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, πραγματοποίησε επίσκεψη και στο ιστορικό νοσοκομείο Μπαλουκλί, ένα κτήριο με ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική αξία για τη μειονότητα, χτισμένο στα τέλη του 18ου αιώνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε και μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με διευθυντές τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης.
Μία «ανάσα» μακριά από την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται να είναι η προοπτική επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς το θέμα αποτελεί κομμάτι των συζητήσεων ανάμεσα σε Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα αποκατάστασης της Σχολής, κόστους 25 εκατ. ευρώ. Η Σχολή της Χάλκης, που βρίσκεται σε ένα «μαγευτικό» τοπίο, είναι κλειστή τα τελευταία 54 – 55 χρόνια, από το 1971, εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Content Original Link:
" target="_blank">