ΝΔ: Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής η μάχη απέναντι στο βαθύ κράτος - Πώς διαµορφώνεται η στρατηγική Μητσοτάκη, µε ορίζοντα τη ∆ΕΘ
Με καύσιµο τη δηµοσκοπική ανάκαµψη της Ν.∆., το Μέγαρο Μαξίµου συνεχίζει τη στρατηγική ανοίγµατος στην κοινωνία, µε προώθηση της θετικής ατζέντας, δίνοντας έµφαση στη στήριξη των πολιτών, που, όπως φαίνεται από τις µετρήσεις των τελευταίων ηµερών, έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώµη.
Ενδεικτικά, τα ευρήµατα της µέτρησης της GPO, που παρουσίασε χθες η εφηµερίδα «Παραπολιτικά», δείχνουν ότι έπειτα από ένα τρίµηνο στασιµότητας και εσωστρέφειας εξαιτίας των έντονων αναταράξεων που προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η υπόθεση των Τεµπών, η Ν.∆. φαίνεται να παίρνει µια δηµοσκοπική ανάσα, πλησιάζοντας τον στόχο του 30%, απόρροια κυρίως των οικονοµικών µέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούµενη εβδοµάδα.
ΝΔ: Στο επίκεντρο η µάχη µε το βαθύ κράτος
Στο Μέγαρο Μαξίµου διαβάζουν τις µετρήσεις ως απόδειξη ότι οι πολίτες ακούνε τον πολιτικό λόγο της κυβερνώσας παράταξης, παρατηρώντας, την ίδια ώρα, έλλειψη προγραµµατικού λόγου από την αντιπολίτευση, µε την κυβέρνηση να επιδιώκει να γυρίσει το κλίµα, απλώνοντας τη µεταρρυθµιστική της ατζέντα και θέτοντας σε κεντρική θέση του αφηγήµατός της τη µάχη µε το βαθύ κράτος. Πρόκειται για τον εκπεφρασµένο στόχο της σύγκρουσης µε τη γραφειοκρατία, τα συντεχνιακά συµφέροντα και τις κατεστηµένες αντιλήψεις, που υποβαθµίζουν τις υπηρεσίες του κράτους και ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός στην οµιλία του στη Βαλένθια κατά το Συνέδριο του ΕΛΚ διαπίστωσε ότι οι µεταρρυθµίσεις φέρνουν ευηµερία, φέρνοντας ως παράδειγµα τον µετασχηµατισµό της Ελλάδας από το αποπαίδι της κρίσης σε µια χώρα η οποία βρίσκεται µεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόµενων οικονοµιών στην Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως εχθρό το βαθύ κράτος και τις δυσλειτουργίες, που αποτελούν πηγή δυσαρέσκειας για τους πολίτες, ενώ αναφορικά µε τα επόµενα βήµατα της κυβέρνησης, µε φόντο τη µάχη µε τις παθογένειες του κρατικού µηχανισµού, ενδεικτική του τρόπου µε τον οποίο θα κινηθεί είναι η περίπτωση του ΟΣΕ, ο οποίος αποτελεί µια κραυγαλέα εκδήλωση αυτού που ονοµάζουµε «βαθύ κράτος». Το ελληνικό ∆ηµόσιο έκανε αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν για εκσυγχρονισµό των ελληνικών σιδηροδρόµων, αλλά δεν τα κατάφερε.
Σημαντικά µεταρρυθµιστικά σχέδια
Αυτή την ώρα, στην κυβέρνηση, µε τον συντονισµό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, σχεδιάζονται και προωθούνται και άλλα µεταρρυθµιστικά σχέδια, µε στόχο το βαθύ κράτος, τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς. Εκτός από τα µεγάλα θέµατα, υπάρχουν και πολλά µικρά, που είναι «αγκάθια» στις σχέσεις κράτους και πολίτη και µας ταλαιπωρούν καθηµερινά. Θέµατα γραφειοκρατίας ή αυθαιρεσίας από µέρους της διοίκησης, που δεν έχουν δηµοσιονοµικό κόστος, αλλά κανείς έως σήµερα δεν έχει µεριµνήσει για την αντιµετώπισή τους.Κλασικό παράδειγµα ήταν η παρέµβαση που έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης ως υπουργός Οικονοµικών τον Φεβρουάριο, αναστέλλοντας την άσκηση αγωγών του ∆ηµοσίου για τη διεκδίκηση ιδιωτικών περιουσιών. Τι συνέβαινε εκεί; Οι κτηµατικές υπηρεσίες του ∆ηµοσίου, µε αφορµή την ολοκλήρωση του Κτηµατολογίου, διεκδικούσαν µε αγωγές ιδιωτικές περιουσίες, στηριζόµενες σε έγγραφα της Τουρκοκρατίας (χρυσόβουλα κ.λπ.). Το θέµα είχε ανακύψει και παλαιότερα, όταν οι κτηµατικές υπηρεσίες διεκδικούσαν σχεδόν τη µισή Σαρωνίδα ή το κέντρο της πόλης των Τρικάλων. Το θέµα όµως κάθε φορά αντιµετωπιζόταν περιπτωσιολογικά, µε αποτέλεσµα να ταλαιπωρούνται από τη διοίκηση για πολύ καιρό χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Να σηµειωθεί ότι σε ΦΕΚ της 30ής Απριλίου µια απόφαση του πρωθυπουργού, που διευθύνει τις αρµοδιότητες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, του αναθέτει «την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των σχέσεων του κράτους µε τον πολίτη και τη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης». Η αρµοδιότητα αυτή δίνει τη δυνατότητα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να κινηθεί «οριζόντια» για τα θέµατα αυτά και να αναλάβει νοµοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες.
Ακολούθησε επιστολή του Κωστή Χατζηδάκη προς όλους τους βουλευτές του κόµµατος. Σε αυτή σηµειώνει ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή νοµοσχέδια για την επίλυση προβληµάτων της καθηµερινότητας που δηµιουργεί το βαθύ κράτος στους πολίτες. Καλεί λοιπόν τους βουλευτές να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή µε «ιδέες και προτάσεις που θα είναι σηµαντικές για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, χωρίς ωστόσο οι προτάσεις αυτές να έχουν δηµοσιονοµικό κόστος. Ειδικότερα, αξιολογούνται ως πολύ σηµαντικές προτάσεις που αναδεικνύουν και αντιµετωπίζουν πρακτικές αυθαιρεσίας της διοίκησης ή φαινόµενα ταλαιπωρίας των πολιτών όταν συναλλάσσονται µε το κράτος».
Καταγραφή και ανάδειξη των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν οι πολίτες
Πέραν όµως των βουλευτών, που θα έχουν τον πρώτο λόγο, η κυβέρνηση και ο Κωστής Χατζηδάκης σκοπεύουν να αναζητήσουν κάθε δυνατή πηγή πληροφόρησης για την καταγραφή και την ανάδειξη των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν οι πολίτες µε το βαθύ κράτος. Στο Μέγαρο του Ιδρύµατος Μποδοσάκη, όπου στεγάζεται το επιτελείο του αντιπροέδρου, έχει συσταθεί ειδική οµάδα, που ψάχνει τα πάντα: ρεπορτάζ και καταγγελίες πολιτών στα µέσα ενηµέρωσης, εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, διαµαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών µέσα από τα κυβερνητικά κανάλια ενηµέρωσης ή εξυπηρέτησης πολιτών κ.ά. Σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο βρίσκονται οι Πολεοδοµίες, που αποτελούν διαχρονική πηγή αυθαιρεσίας της διοίκησης και ταλαιπωρίας των πολιτών.Ακόµα ένα θέµα που είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της οµάδας είναι οι λεγόµενες αποκλειστικές προθεσµίες. ∆ηλαδή, προθεσµίες που νοµοθετούνται προκειµένου η διοίκηση να αναλάβει δράση για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά δεν τηρούνται. Εξάλλου, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Οικονοµικών ήταν ο πρώτος που θέσπισε πρόστιµα και κυρώσεις εναντίων στελεχών της διοίκησης µε αφορµή τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς καθυστερούσαν να υποβάλουν στην ΑΑ∆Ε τα στοιχεία για τους φορολογούµενους (αµοιβές, συντάξεις κ.λπ.), µε αποτέλεσµα να καθυστερεί η προσυµπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">