Τέμπη: Αντίστροφη µέτρηση για τις προτάσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όσον αφορά την ποινική µεταχείριση του Κώστα Αχ. Καραμανλή
Αντίστροφα µετρά ο χρόνος προκειµένου η κυβέρνηση και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης να καταλήξουν στις προτάσεις τους για την ποινική µεταχείριση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραµανλή, µετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της σιδηροδροµικής τραγωδίας των Τεµπώνµε τα 57 θύµατα.
Από την περασµένη Τετάρτη, όταν και ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαµάνης, ανακοίνωσε τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραµανλή και Χρήστου Σπίρτζη, οι εκπρόσωποι των κοµµάτων έχουν πρόσβαση στην ογκωδέστατη δικογραφία προκειµένου να τη µελετήσουν.Τέμπη: Εν αναμονή των προτάσεων για την ποινική µεταχείριση των Καραμανλή-Σπίρτζη
Κυβερνητικές πηγές επισηµαίνουν ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών, που βρισκόταν σε αυτή τη θέση ευθύνης όταν συνέβη η εθνική τραγωδία µε τα 57 θύµατα, πρέπει να ερευνηθεί για αδικήµατα τα οποία διώκονται σε βαθµό πληµµελήµατος, χωρίς ακόµα να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο εάν αυτό θα αφορά ειδικές διατάξεις που αφορούν την εποπτεία των φορέων που ήταν αρµόδιοι για την ασφάλεια του σιδηροδροµικού δικτύου και παράβαση καθήκοντος, αδίκηµα που τιµωρείται µε ποινή φυλάκισης µέχρι δύο έτη, την ώρα που ο Κώστας Καραµανλής στην πρώτη του αντίδραση, µετά τη διαβίβαση της δικογραφίας, τόνισε ότι είναι βέβαιος για την αθωότητά του και επανέλαβε ότι είναι στη διάθεση των Αρχών προκειµένου να λάµψει η αλήθεια.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται να είναι ξεκάθαρο για την κυβερνητική πλειοψηφία εξαρχής είναι πως δεν θα σταθεί εµπόδιο στη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, κάτι που -ακόµα και πριν από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή- είχαν δηλώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αλλά και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Από την άλλη, τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν έχουν ανοίξει ακόµα πλήρως τα χαρτιά τους, φαίνεται να προσανατολίζονται προς τη διερεύνηση κακουργηµατικών ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραµανλή, επισηµαίνοντας ότι ο ανακριτής στο διαβιβαστικό του «φωτογραφίζει» το αδίκηµα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών.
Σε αυτό πάντως που συγκλίνουν όλες οι απόψεις και οι πλευρές είναι πως οι τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Σπίρτζη έχουν παραγραφεί, βάση των διατάξεων του νόµου περί ευθύνης υπουργών.
Βάσει των διατάξεων του νόµου περί ευθύνης υπουργών πρέπει να υποβληθεί αίτηµα τουλάχιστον 30 βουλευτών για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειµένου να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών. Η επιτροπή συγκροτείται µε απόφαση που λαµβάνεται από την Ολοµέλεια της Βουλής µε την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.
Το παράδειγµα της περίπτωσης Τριαντόπουλου
∆εν αποκλείεται ωστόσο και στην υπόθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών να ακολουθηθεί, εφόσον το επιθυµεί και ο ίδιος, ο δρόµος που επελέγη στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου, η υπόθεση δηλαδή να παραπεµφθεί απ’ ευθείας στο ∆ικαστικό Συµβούλιο, µε την προανακριτική επιτροπή να συγκροτείται τυπικά. Βέβαια, σε περίπτωση που το Ανώτατο ∆ικαστικό Συµβούλιο διαφωνήσει µε την ποινική δίωξη που θα έχει ασκηθεί, έχει τη δυνατότητα να αποστείλει και πάλι τη δικογραφία στη Βουλή. Με αυτό το ενδεχόµενο πάντως διαφωνούν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης.Πάντως η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή έγινε, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αµελλητί από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, όταν «σκόνταψε» στο όνοµα των πρώην υπουργών Μεταφορών της περιόδου από 1.1.2016 µέχρι και 28.2.2023. Αυτό που πυροδότησε αυτήν την εξέλιξη ήταν οι απολογίες δύο υψηλόβαθµων στελεχών του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι προσκόµισαν σηµαντικά έγγραφα και στοιχεία στην ανάκριση, τα οποία ανοίγουν τον δρόµο και για τη διεύρυνση του κύκλου των κατηγορούµενων µη πολιτικών προσώπων, έως τον βαθµό των γενικών γραµµατέων Μεταφορών και Υποδοµών της ίδιας περιόδου.
Ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Σωτήρης Μπακαΐµης, στέλνοντας τη δικογραφία στη Βουλή, επισηµαίνει στο διαβιβαστικό του σηµείωµα πως οι δύο κατηγορούµενοι στα απολογητικά τους υποµνήµατα προβάλλουν και επικαλούνται την κατά νόµον εποπτεία που ασκεί ο εκάστοτε υπουργός Μεταφορών και Υποδοµών, που είναι αρµόδιος για την ασφάλεια του σιδηροδροµικού δικτύου.
Τα ενημερωτικά σημειώματα
Σηµαντικό ρόλο έπαιξαν και δύο ενηµερωτικά σηµειώµατα που είχε συντάξει η ∆ιεύθυνση Σιδηροδροµικών Μεταφορών τον Σεπτέµβριο του 2021, όπου εξέθεσε τα προβλήµατα της χρηµατοδότησης του ΟΣΕ Α.Ε., του µειωµένου προσωπικού και τους κινδύνους που δυνητικά αυτοί οι δύο παράγοντες µπορούσαν να προκαλέσουν, τα οποία και προσκόµισαν τα στελέχη του υπουργείου στον ειδικό εφέτη ανακριτή στο πλαίσιο των απολογιών τους.«Η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδροµικού δικτύου υποβαθµίζει την ασφάλεια των σιδηροδροµικών µεταφορών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχηµάτων και συµβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δροµολογίων, δηµιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις, ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό, και αυξάνει το κόστος συντήρησης»αναφερόταν συγκεκριµένα σε ένα από αυτά τα σηµειώµατα. Στο δεύτερο τονιζόταν ότι τα χρήµατα που απαιτούνται για την εύρυθµη λειτουργία του ΟΣΕ ανέρχονται σε 75.000.000 ευρώ, ενώ χαρακτηριζόταν κακοσυντηρηµένο το δίκτυο στο οποίο κυκλοφορούν τα τρένα µε πολύ µικρές ταχύτητες και βραδυπορίες, µε αποτέλεσµα την υποκατάσταση των σιδηροδροµικών συνδέσεων µε λεωφορεία και χρονικές ασυνέπειες.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">