Νίκος Ταγαράς στην Απογευματινή: "Έρχεται νοµοθετική ρύθµιση για την ενσωµάτωση σηµαντικού αριθµού αδόµητων ακινήτων της Γ΄ Ζώνης"
Νοµοθετική ρύθµιση, µέσα από την οποία θα επιδιωχθεί η ενσωµάτωση σηµαντικού αριθµού αδόµητων ακινήτων της Γ' Ζώνης «που έχουν γεωγραφική, πραγµατική ή οικιστική σχέση µε τον οικισµό», προαναγγέλλει, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρµόδιος για θέµατα Πολεοδοµίας και Χωροταξίας, Νίκος Ταγαράς. Ο αρµόδιος υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι µέχρι να ολοκληρωθούν οι σχεδιασµοί του εµβληµατικού Προγράµµατος «Κωνσταντίνος ∆οξιάδης» και να εκδοθούν τα σχετικά Προεδρικά ∆ιατάγµατα, «ισχύει ό,τι ίσχυε µέχρι και σήµερα, πριν από την έκδοση του σχετικού Προεδρικού ∆ιατάγµατος», απαντώντας στις ανησυχίες των ιδιοκτητών ακινήτωνστους οικισµούς της χώρας.
Πότε ξεκινά η εφαρµογή του νέου Π.∆. οριοθέτησης οικισµών, που έχει προκαλέσει ποικίλες και σφοδρές αντιδράσεις;
Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουµε ότι το νέο Προεδρικό ∆ιάταγµα για τους οικισµούς θα εφαρµοστεί όταν εγκριθούν ή επανεγκριθούν ή επανακαθοριστούν τα όρια των οικισµών µε Τοπικά ή Ειδικά Πολεοδοµικά Σχέδια (ΤΠΣ-ΕΠΣ) ή µε αυτοτελή µελέτη οριοθέτησης οικισµού µε Π.∆., που ως γνωστόν εξελίσσουµε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, µέσα από το Πρόγραµµα Πολεοδοµικών Μεταρρυθµίσεων «Κωνσταντίνος ∆οξιάδης». Αυτό σηµαίνει ότι µέχρι να ολοκληρωθούν αυτοί οι σχεδιασµοί και να εκδοθούν τα σχετικά Προεδρικά ∆ιατάγµατα, ισχύει ό,τι ίσχυε µέχρι και σήµερα, πριν από την έκδοση του σχετικού Προεδρικού ∆ιατάγµατος.
Μέχρι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται κανονικά, με το υφιστάμενο καθεστώς, με τα σημερινά όρια
Άρα οι αλλαγές στις οριοθετήσεις οικισµών δεν είναι άµεσες;
Ακριβώς. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασµός και να εκδοθούν δηλαδή τα αντίστοιχα Προεδρικά ∆ιατάγµατα για κάθε Τοπικό ή Ειδικό Πολεοδοµικό Σχέδιο ή οικισµό ξεχωριστά, δεν αλλάζει τίποτε. Σηµειώνω ότι το εν λόγω Προεδρικό ∆ιάταγµα ουσιαστικά δεν οριοθετεί τους οικισµούς κάτω των 2.000 κατοίκων, αλλά δίνει τις κατευθύνσεις στους µελετητές που εκπονούν τις πολεοδοµικές µελέτες του Προγράµµατος Πολεοδοµικών Μεταρρυθµίσεων του ΥΠΕΝ για το πώς θα οριοθετήσουν αυτούς τους οικισµούς, µε βάση τις απαιτήσεις και τα σχόλια του Συµβουλίου της Επικρατείας.
Οικοδοµικές άδειες µπορούν να εκδίδουν σήµερα οι πολίτες ή «έγιναν τα οικόπεδά τους χωράφια σε µια νύχτα», όπως λένε ορισµένοι;
Μέχρι να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του κάθε οικισµού ξεχωριστά και να εκδοθεί το αντίστοιχο Προεδρικό ∆ιάταγµα, οι οικοδοµικές άδειες εκδίδονται κανονικά, µε το υφιστάµενο καθεστώς, µε τα σηµερινά όρια. Αυτό σηµαίνει ότι οι Υπηρεσίες ∆όµησης, οι πρώην Πολεοδοµίες, συνεχίζουν να εφαρµόζουν ό,τι εφάρµοζαν και πριν από την έκδοση του Προεδρικού ∆ιατάγµατος. Αρα, οι Υπηρεσίες ∆όµησης εκδίδουν κανονικά άδειες, σύµφωνα µε τα παλαιά όρια των οικισµών, βάσει των παλαιών αποφάσεων των νοµαρχών.
Τι λέει το ΣτΕ για τις οριοθετήσεις οικισµών µε αποφάσεις νοµαρχών;
Το ΣτΕ µε τις αποφάσεις του έχει κρίνει ότι οι νοµάρχες ήταν αναρµόδιοι για την οριοθέτηση οικισµών. Σύµφωνα µε την 3661/2005 απόφαση της Ολοµέλειας του ΣτΕ, η οριοθέτηση οικισµών αποτελεί ρύθµιση γενικού πολεοδοµικού σχεδιασµού και για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνεται µε Προεδρικό ∆ιάταγµα και όχι µε αποφάσεις νοµαρχών. Ετσι, µε την 56/2017 απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκαν τα όρια οικισµών στον ∆ήµο Ρεθύµνου, ενώ µε την 1268/2019 απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκαν τα όρια οικισµών του Πηλίου (είχαν οριοθετηθεί µε αποφάσεις νοµαρχών). Αποτέλεσµα: οι εν λόγω οικισµοί βρίσκονται σε πολεοδοµική εκκρεµότητα και δεν µπορεί να εκδοθεί καµία οικοδοµική άδεια. Επίσης, ακολούθησε η απόφαση 164/2022 που ακύρωσε τις επεκτάσεις των οικισµών στην Πάρο, µε το σκεπτικό ότι δεν µπορούν να βασίζονται ούτε στις οικιστικές πιέσεις ούτε στη ζήτηση για παραθεριστική κατοικία, αλλά πρέπει να λαµβάνουν υπόψη τη φέρουσα ικανότητα του νησιού.
Εσείς, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ποια πρόταση είχατε στείλει στο ΣτΕ;
Το Σχέδιο Προεδρικού ∆ιατάγµατος, που αρχικά είχε στείλει το ΥΠΕΝ στο ΣτΕ προς επεξεργασία, χώριζε την περιοχή ενός οικισµού όπως είχε οριοθετηθεί εδώ και 40 χρόνια µε τις αποφάσεις των νοµαρχών, δηλαδή σε 4 ζώνες: Α', Β', Β1 και Γ' (εξωτερική ζώνη). Το ΣτΕ ωστόσο απέρριψε τη Ζώνη Γ' ως µη νόµιµη, µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να οριοθετηθεί από τους µελετητές. Κατόπιν τούτου, οφείλαµε να εναρµονιστούµε µε τις παρατηρήσεις του ΣτΕ για λόγους ασφάλειας δικαίου και εκπονήσαµε τις προδιαγραφές οριοθέτησης των οικισµών κάτω των 2.000 κατοίκων, σύµφωνα µε τη δεσµευτική γνωµοδότηση του ΣτΕ.
Ποιες ζώνες εντός οικισµού προβλέπει το Προεδρικό ∆ιάταγµα; Θίγονται οι πολίτες σε αυτές τις ζώνες;
Η Ζώνη Α' αφορά τον προϋφιστάµενο οικισµό προ του 1923 (ιστορικός πυρήνας), η Ζώνη Β' το συνεκτικό τµήµα που δηµιουργήθηκε µεταξύ 1923-1983 και η Ζώνη Β1 το διάσπαρτο τµήµα που δηµιουργήθηκε από το 1923 έως το 1983. Οι πολίτες που έχουν ακίνητα σε αυτές τις 3 ζώνες δεν επηρεάζονται καθόλου, καθώς δεν αλλάζει τίποτε. Και το λέµε αυτό κατηγορηµατικά. ∆εν αυξάνονται τα όρια αρτιότητας, αλλά παραµένουν ίδια µε τα σηµερινά. Οπως χτίζουν σήµερα, σύµφωνα µε την κατά κανόνα και τις κατά παρέκκλιση αρτιότητες, έτσι θα συνεχίζουν να χτίζουν και µε το νέο Προεδρικό ∆ιάταγµα.
Για όσους όµως έχουν περιουσία στην εξωτερική Ζώνη Γ', τι θα κάνετε;
Ήδη επεξεργαζόµαστε νοµοθετική ρύθµιση µέσα από την οποία θα προσπαθήσουµε να ενσωµατώσουµε σηµαντικό αριθµό αδόµητων ακινήτων της Γ' Ζώνης που έχουν γεωγραφική, πραγµατική ή οικιστική σχέση µε τον οικισµό, ύστερα από επαρκή τεκµηρίωση και επιστηµονική µεθοδολογία. Υπάρχουν τα πολεοδοµικά εργαλεία για να µπει τάξη στον χώρο. Πάντως, δεν έγιναν τα οικόπεδα χωράφια µέσα σε µια νύχτα, ειδικά από µια κυβέρνηση που σέβεται και θωρακίζει την περιουσία των πολιτών. Το αντίθετο πράττουµε. Ερχόµαστε να κατοχυρώσουµε την ασφάλεια δικαίου σε µία ακόµη µεγάλη εκκρεµότητα. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιµετωπίζουµε και επιλύουµε παθογένειες δεκαετιών, βάζοντας τάξη στον χώρο µε ασφάλεια δικαίου, για πολίτες και διοίκηση.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">