Το Χάρβαρντ πάει… Ελλάδα: Επαναστατική διεθνοποίηση των ΑΕΙ - 81 εκατ. για διεθνή μεταπτυχιακά με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια
Αλλάζει το τοπίο στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Εξήντα τρεις συµπράξεις ξένων εµβληµατικών πανεπιστηµίωνµε ελληνικά δηµόσια ιδρύµατα για τη δηµιουργία κοινών µεταπτυχιακών, µεταξύ των οποίων το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούµπια, το Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνιας, του Τέξας, της Βοστώνης, το Πανεπιστήµιο Georgetown, της Χαϊδελβέργης, το Πανεπιστήµιο του Αµπερντίν, το Πανεπιστήµιο Sapienza, το Western University του Καναδά, το Imperial College του Λονδίνου, ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι η διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστηµίων προκειµένου η χώρα να καταστεί περιφερειακό κέντρο Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και να έρθουν ξένοι φοιτητές να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επιπλέον 20 εκατοµµύρια ευρώ για τη χρηµατοδότηση 63 προτάσεων κοινών µεταπτυχιακών προγραµµάτων ελληνικών ΑΕΙ µε διακεκριµένα ξένα πανεπιστήµια, µε συνολικό προϋπολογισµό 81 εκατοµµυρίων ευρώ. Συγκεκριµένα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες την έγκριση των προσωρινών αποτελεσµάτων της αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη «∆ιεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ», στο πλαίσιο του έργου «Πανεπιστήµια Αριστείας», στο Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Πράσινο φως σε 63 προτάσεις για κοινά μεταπτυχιακά με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια
Σύµφωνα µε τους προσωρινούς πίνακες βαθµολογικής κατάταξης των αιτήσεων, εγκρίνονται 63 προτάσεις για χρηµατοδότηση κοινών µεταπτυχιακών προγραµµάτων σπουδών (Joint Master ή Dual Master) µε διακεκριµένα ξένα πανεπιστήµια, από τις συνολικά 132 προτάσεις που υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Ο συνολικός προϋπολογισµός των εγκεκριµένων προτάσεων ανέρχεται στο ποσό των 81 εκατ. ευρώ (80.958.186,71), εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ (69.998.972,56) αφορούν τη συνεισφορά ΤΑΑ και 11 εκατ. ευρώ (10.959.214,15) τον ΦΠΑ του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν για τη δηµιουργία εκπαιδευτικών προγραµµάτων εµπλουτισµένων µε νέα, ειδικά αντικείµενα, που δεν είναι σήµερα διαθέσιµα από τα ελληνικά ΑΕΙ, όπως προκύπτει από τους προσωρινούς πίνακες, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέχεια της στρατηγικής επιλογής του προκατόχου της και νυν υπουργού Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστηµίων, και µετά την απόφαση τροποποίησης της σχετικής ένταξης στο Ταµείο Ανάκαµψης από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Νίκο Παπαθανάση, προχώρησε στην αύξηση του προϋπολογισµού κατά 20 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο προϋπολογισµός συνεισφοράς του ΤΑΑ αυξήθηκε στα 70 εκατ. ευρώ, καθιστώντας εφικτή την έγκριση επιπλέον 28 προτάσεων. Η κυρία Ζαχαράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευρεία συµµετοχή της ελληνικής πανεπιστηµιακής κοινότητας και το υψηλό επίπεδο των υποβληθεισών προτάσεων και τόνισε: «Είναι βέβαιο ότι η συνεργασία µε εγνωσµένου κύρους πανεπιστήµια του εξωτερικού θα συµβάλει στην αναβάθµιση του επιπέδου σπουδών που παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήµια µε τη διεύρυνση της εξειδίκευσης που παρέχεται στους Έλληνες φοιτητές».
Η δράση «∆ιεθνοποίηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ» έχει ως στόχο την ώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστηµίων µέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τους µε εδραιωµένα, εγνωσµένου κύρους πανεπιστηµιακά ιδρύµατα της αλλοδαπής. Ειδικότερα, αποσκοπεί στην ενίσχυση των ελληνικών ΑνώτατωνΕκπαιδευτικών Ιδρυµάτων που επιδιώκουν να οργανώσουν κοινά µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών µε διακεκριµένα ξένα πανεπιστήµια. Τα κοινά µεταπτυχιακά προγράµµατα θα πρέπει να είναι καινοτόµα, να µην παρέχονται ήδη από τα δηµόσια εκπαιδευτικά ιδρύµατα της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και να παρέχονται µε όρους προσιτούς για το κοινωνικό σύνολο (µε ή χωρίς καταβολή διδάκτρων), διασφαλίζοντας τη δίκαιη και ισότιµη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαιρέτως τους µεταπτυχιακούς φοιτητές. Από σήµερα έως και την Παρασκευή 16 Μαΐου και ώρα 15.00 θα υποβληθούν από τους φοιτητές εκ νέου αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση µετεγγραφών/ µετακινήσεων. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, δικαιούχοι υποβολής αίτησης είναι οι φοιτητές που έχουν εξαιρετικό λόγο και δεν υπέβαλαν αίτηση για κατ’ εξαίρεση µετεγγραφή / µετακίνηση κατά την προηγούµενη περίοδο από 16 έως 23 ∆εκεµβρίου 2024.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">