Alpha Bank: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο εμπορικός πόλεμος
Οι άμεσες και οι έμμεσες επιπτώσεις.
Με αυξημένη αβεβαιότητα εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και της διαφαινόμενης ανόδου του εμπορικού προστατευτισμού, βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση η ευρωπαϊκή και η ελληνική, επισημαίνει η Alpha Bank στο τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Αυτό αποτυπώνεται στην πορεία του Δείκτη Οικονομικής Αβεβαιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ελλάδα. Αν και η άνοδος του δείκτη EUI στη χώρα μας τον περασμένο μήνα ήταν από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης (+7,3 μονάδες, έναντι +2,9 κατά μέσο όρο, αντίστοιχα), ο δείκτης έχει αποκλιμακωθεί αισθητά την τελευταία τριετία, δηλαδή από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της Ευρωζώνης διατηρείται σε υψηλότερο επίπεδο.
Οι αναλυτές παρουσιάζουν στοιχεία για τις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας, αλλά και των εταίρων της χώρας μας στην ΕΕ-27 με τις ΗΠΑ και επιχειρούν να σκιαγραφήσουυν τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις που αναμένεται να έχει η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, καταργώντας προηγούμενες εξαιρέσεις που είχαν δοθεί σε χώρες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ-27), ενώ στα μέσα Μαρτίου ανακοίνωσε ότι οι δασμοί θα επεκταθούν σε όλες τις εισαγωγές αγαθών ανεξαιρέτως, προσδιορίζοντας συγκεκριμένα ποσοστά, βάσει του εμπορικού ελλείματος των ΗΠΑ με την κάθε χώρα.
Στις 9 Απριλίου 2025, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανήλθε ανακοινώνοντας τρίμηνη παύση σε όλους τους αμοιβαίους δασμούς, με ορισμένες εξαιρέσεις (π.χ. Κίνα) και επέβαλε οριζόντιο δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές κατευθυνόμενες προς τις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι το γεωοικονομικό παίγνιο των δασμολογικών πολιτικών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δεν είναι δυνατό να επιχειρηθεί μία ποσοτικοποίηση του αντικτύπου. Ωστόσο, είναι χρήσιμο
Content Original Link:
" target="_blank">