Ψηφιακή κάρτα εργασίας: "Άλμα" 637% στις δηλωθείσες υπερωρίες στον τουρισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες στον τουρισμό τον Μάρτιο ανήλθαν σε 9.453 ώρες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους είχαν μόλις υπερβεί τις 1.281. Πρόκειται για «άλμα» της τάξης των 8.171 ωρών, ή 637,6%, προτού μάλιστα αρχίσει η πιο έντονη τουριστική δραστηριότητα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα καλή ήταν η εικόνα και στην εστίαση, όπου οι δηλωθείσες υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 13.741 (55,2%), φτάνοντας τις 38.638 ώρες, έναντι 24.896 ωρών τον περσινό Μάρτιο.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τα πρώτα αποτελέσματα, με δεδομένο ότι ο τουρισμός και η εστίαση θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τη συμμόρφωση της αγοράς με τις πρόνοιες της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αποβλέπει αφενός στη δίκαιη ανταμοιβή των εργαζόμενων με βάση την πραγματική υπερωριακή εργασία και αφετέρου επιβραβεύει έντιμους εργοδότες, οι οποίοι δεν προσπαθούν να αποκρύψουν εργατοώρες σε βάρος των δικαιωμάτων του προσωπικού τους.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Κερδίζει έδαφος η "ασπίδα" για τους εργαζόμενους
Καλά ήταν, εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα ολόκληρου του πρώτου τριμήνου για τους υπόλοιπους τομείς όπου εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα, με κυβερνητικά στελέχη να αποδίδουν την σταθερή αύξηση των υπερωριών τόσο στη σταθερή υποχώρηση της ανεργίας όσο και στη σταδιακή εμπέδωση μιας κρίσιμης κουλτούρας συμμόρφωσης και απόρριψης της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.
- Στη βιομηχανία, τον κλάδο όπου καταγράφονται οι περισσότερες υπερωρίες, η αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2025 και της αντίστοιχης περιόδου του 2024 ξεπέρασε τις 307.000 ώρες, που ισοδυναμεί με «άλμα» 81%.
- Στο λιανεμπόριο η μεταβολή ήταν +63.793 ώρες, ήτοι αύξηση 97,2% μέσα σε έναν χρόνο. Στα σούπερ μάρκετ παρατηρήθηκε αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών κατά 20,1%, στις ΔΕΚΟ κατά 17,4% και στις εταιρείες security κατά 15,6%.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αυτή τη στιγμή η ψηφιακή κάρτα εργασίας καλύπτει κλάδους όπου απασχολούνται περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι. Η εφαρμογή άρχισε στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ τον Ιούλιο του 2022, επεκτάθηκε στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ από τον Ιούλιο του 2024 εφαρμόστηκε και στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Στόχος είναι σταδιακά να εφαρμοστεί σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.
Content Original Link:
" target="_blank">