25.000 ακίνητα τραπεζών και servicers ετοιμάζονται να εισέλθουν στην αγορά
Κυβερνητική στήριξη για την απελευθέρωση ακινήτων
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε πρόσφατα ότι εξετάζονται θεσμικές διευκολύνσεις για την απελευθέρωση ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες και servicers. Οι αναμενόμενες παρεμβάσεις θα μεταφέρουν την υποχρέωση νομιμοποίησης του ακινήτου στον αγοραστή, συντομεύοντας τους χρόνους των μεταβιβάσεων, ενώ παράλληλα θα απλοποιήσουν τη διαδικασία απόκτησης ακινήτων από τρίτους κατά τους πλειστηριασμούς.
Το ζήτημα των ακινήτων που παραμένουν αδιάθετα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί έναντι του SSM να απαλλαγούν από τα ακίνητα που έχουν αποκτήσει μέσω πλειστηριασμών.
Η κατανομή των ακινήτων στις τράπεζες και τους servicers
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα τέλη του 2024, η κατανομή των ακινήτων στους χρηματοπιστωτικούς φορείς διαμορφώνεται ως εξής:
• Η Τράπεζα Πειραιώς και η Intrum διαχειρίζονται περίπου 10.000 ακίνητα
• Η doValue περίπου 3.500-4.000 ακίνητα
• Η Εθνική Τράπεζα περίπου 4.000 ακίνητα
• Η Eurobank περίπου 1.800-2.000 ακίνητα
• Η Alpha Bank με τη Cepal περίπου 2.500-3.000 ακίνητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 25.000 ακινήτων, μόλις 2.000-3.000 είναι αυτή τη στιγμή ώριμα για μεταβίβαση, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.
Τα δύο βασικά εμπόδια στη διάθεση των ακινήτων
Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν εντοπίσει δύο κρίσιμα ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ταχύτερη διάθεση των ακινήτων τους στην αγορά. Το πρώτο αφορά στους μεγάλους χρόνους που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των ακινήτων. Οι χρηματοπιστωτικοί φορείς ζητούν να μειωθούν οι χρόνοι στα επιμέρους στάδια και να δοθεί η δυνατότητα στους αγοραστές να αναλαμβάνουν τη νομιμοποίηση των ακινήτων, καθώς τώρα υπόχρεος για την τακτοποίηση είναι ο πωλητής, με σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις.
Η πρόταση για συντόμευση των ενδιάμεσων σταδίων μέχρι τη μεταβίβαση των ακινήτων σχετίζεται με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε Κτηματολόγια και Πολεοδομίες, καθώς και με την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου.
Παρά τη βελτίωση στους χρόνους μεταγραφής στα Κτηματολόγια για τα νέα ακίνητα (περίπου δύο μήνες), η διαδικασία για τα περισσότερα ακίνητα απαιτεί από ενάμιση έως και τρία χρόνια. Αντίστοιχα, η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας απαιτεί από έξι μήνες έως και αρκετά χρόνια, ειδικά σε περιπτώσεις που απαιτείται παρέμβαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Στελέχη τραπεζών και servicers επισημαίνουν ότι το μέσο χρονικό διάστημα για να ωριμάσει ένα ακίνητο είναι το δεκαοκτάμηνο, αν και στην πράξη η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από δώδεκα μήνες μέχρι και αρκετά χρόνια.
Το δεύτερο σημαντικό εμπόδιο αφορά στις καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία που αποτρέπουν τρίτους που δεν διαθέτουν μετρητά να αποκτήσουν ακίνητο από πλειστηριασμό. Ο πλειστηριασμός ακινήτου μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από επτά μήνες από την κατάσχεση (στην πράξη, συνήθως οκτώ μήνες) και στο ενδιάμεσο διάστημα είναι σύνηθες ο οφειλέτης να ασκεί ανακοπή κατά της διαδικασίας. Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα για τους υποψήφιους αγοραστές που επιθυμούν να δανειοδοτηθούν για τη συμμετοχή τους στον πλειστηριασμό.
Διαβάστε τη συνέχεια στο powergame.gr
Content Original Link:
" target="_blank">