Αύξηση απατών με κάρτες στο διαδίκτυο: 349.000 περιστατικά το 2024
Τα περιστατικά απάτηςμε κάρτεςστο διαδίκτυο έφτασαν τις 349.000 το 2024, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2023. Η υποκλοπή στοιχείων κατά τις online συναλλαγές αποτελεί πλέον τον πιο διαδεδομένο τρόπο απάτης με κάρτες, με τους κυβερνοεγκληματίες να αποσπούν συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ από ανυποψίαστους καταναλωτές. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση που απαιτεί αυξημένη προσοχή από όλους τους χρήστες ψηφιακών μέσων πληρωμής.
Η εικόνα των απατών με κάρτες στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ οι απάτες με κάρτες στο διαδίκτυο αυξάνονται, παρατηρείται μείωση στα φυσικά σημεία πώλησης (POS). Αντίθετα, στα ΑΤΜ καταγράφηκε οριακή αύξηση των περιστατικών κατά 2%, αλλά η αξία τους εκτινάχθηκε κατά 22% φτάνοντας τα 2,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το 2024 εντοπίστηκαν 398.723 περιστατικά απάτης με κάρτες, με μικρή μείωση 3% σε σχέση με το 2023, ενώ τα ποσά που υπεκλάπησαν ανήλθαν σε 22,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5%. Αυτά τα στοιχεία αντιστοιχούν σε 1 συναλλαγή απάτης ανά 6.300 συναλλαγές, ποσοστό μειωμένο κατά 14% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Πώς γίνονται οι απάτες με κάρτες στο διαδίκτυο
Η αύξηση των απατών χωρίς τη φυσική παρουσία κάρτας (card not present) συνδέεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», άμεσα με την εκτίναξη των online αγορών. Σύμφωνα με τις τράπεζες, ο πιο συνηθισμένος τρόπος υποκλοπής στοιχείων καρτών είναι μέσω ψεύτικων ιστοσελίδων (fake sites). Οι απατεώνες δελεάζουν τους καταναλωτές με εξαιρετικά χαμηλές τιμές προϊόντων, ώστε να επισκεφθούν τις πλαστές ιστοσελίδες και να καταχωρήσουν τα στοιχεία των καρτών τους. Η διαδικασία υποκλοπής είναι απλή: καθώς πληκτρολογείτε τα στοιχεία της κάρτας σας στο τελικό στάδιο αγοράς, ο απατεώνας τα υποκλέπτει. Οι τράπεζες προσπαθούν να απορρίπτουν συναλλαγές αμφιβόλου αξιοπιστίας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς οι ψεύτικες ιστοσελίδες μπορούν να δημιουργηθούν και να εξαφανιστούν ταχύτατα. Γι' αυτό οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ιστοσελίδες που επιλέγουν για τις αγορές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χάκερ εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό στις σελίδες πληρωμών νόμιμων ηλεκτρονικών καταστημάτων. Το λογισμικό αυτό είναι αόρατο για τον χρήστη, αλλά υποκλέπτει τα στοιχεία της κάρτας κατά την πληκτρολόγηση. Η καλύτερη προστασία είναι να πραγματοποιείτε αγορές μόνο από αξιόπιστες και γνωστές ιστοσελίδες.
Απάτες με κάρτες στα ΑΤΜ και τεχνικές υποκλοπής
Όσον αφορά την υποκλοπή στοιχείων καρτών στα ΑΤΜ, η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι το skimming. Οι απατεώνες τοποθετούν στη σχισμή εισαγωγής της κάρτας έναν ειδικό μηχανισμό που διαβάζει και αποθηκεύει τα στοιχεία της. Συχνά, συνδυάζουν αυτή την τεχνική με την τοποθέτηση κρυφής κάμερας για την υποκλοπή του PIN, ολοκληρώνοντας έτσι την απάτη.
Ποιες ηλικιακές ομάδες είναι πιο ευάλωτες στις απάτες με κάρτες
Αντίθετα με την κοινή αντίληψη ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο ευάλωτες στις διαδικτυακές απάτες, πρόσφατη έρευνα της Revolut αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα περιστατικά απάτης με κάρτες στοχεύουν νέους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, η Gen Z (18-27 ετών) αποτέλεσε το 32% των περιστατικών απάτης που αναφέρθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Μαζί με τους Millennials (28-43 ετών), αντιπροσωπεύουν το 53% των περιπτώσεων εξαπάτησης που καταγράφηκαν στη Revolut τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα. Οι μεγαλύτερες γενιές (Gen X και Boomers) αντιπροσώπευαν το 42% των περιστατικών.
Κοινός παρονομαστής στις απάτες με κάρτες που αντιμετώπισαν όλες οι ηλικιακές ομάδες ήταν η προέλευσή τους:
- Οι απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες αποτέλεσαν τη συχνότερη πηγή
- Οι απάτες μέσω ιστοσελίδων και οι τηλεφωνικές κλήσεις ήταν κοινές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες
- Η γενιά X είναι πιο ευάλωτη στις απάτες μέσω ιστοσελίδων (60%)
- Οι Millennials είναι πιο ευάλωτοι στις απάτες μέσω social media (75%)
Άλλες μορφές απάτης με κάρτες και στοιχεία λογαριασμών
Στη διεθνή πρακτική των κυβερνοαπατεώνων συναντάμε και περιπτώσεις υποκλοπής στοιχείων καρτών απευθείας από εταιρείες, όπως ηλεκτρονικά καταστήματα ή ταξιδιωτικά γραφεία, που έχουν αποθηκεύσει τα στοιχεία των πελατών τους. Ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες πλέον αποθηκεύουν αυτά τα στοιχεία με τη μέθοδο tokenization, χωρίς να αποκαλύπτονται τα πλήρη στοιχεία της κάρτας, καθιστώντας αυτή τη μορφή απάτης λιγότερο αποτελεσματική. Καθώς η ζωή μας ψηφιοποιείται και οι συναλλαγές εκτελούνται ηλεκτρονικά, οι απατεώνες εμπλουτίζουν τις μεθόδους τους για να παραπλανήσουν τους κατόχους καρτών και τραπεζικών λογαριασμών. Εκτός από τα παραπλανητικά μηνύματα που υποτίθεται προέρχονται από τα ΕΛΤΑ ή άλλες εταιρείες αποστολής δεμάτων, διαδεδομένα είναι και τα μηνύματα από δημοφιλείς εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπως συνδρομητικές τηλεοράσεις, που ενημερώνουν για δήθεν μη καταβληθείσες συνδρομές.
Προστασία από τις απάτες με κάρτες και ηλεκτρονικές συναλλαγές
Εξίσου διαδεδομένα είναι τα μηνύματα που υποτίθεται προέρχονται από την ΑΑΔΕ ή τον ΕΦΚΑ, που ενημερώνουν για δικαίωμα επιστροφής χρημάτων, έχοντας καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις να υπεξαιρέσουν μεγάλα ποσά. Κλασική μέθοδος παραπλάνησης είναι και η περίπτωση όπου ο απατεώνας προσποιείται τον λογιστή και προσφέρεται να βοηθήσει στην υποβολή αίτησης για κάποιο επίδομα. Στα καθημερινά περιστατικά που καταγράφονται από πελάτες και τράπεζες, συχνά εμφανίζονται και παραπλανητικά μηνύματα που υποτίθεται προέρχονται από τράπεζες, ζητώντας από τον κάτοχο του λογαριασμού να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του.
Content Original Link:
" target="_blank">