Προς ολοκλήρωση το νομοθετικό πλαίσιο για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα
Ψηφίζεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αναθεωρημένο κείμενο με τις αλλαγές που αφορούν στο Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM).
Προς ολοκλήρωση οδεύει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για το Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM) καθώς την Πέμπτη, ψηφίζεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αναθεωρημένο κείμενο με τις αλλαγές που αφορούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην «ελάφρυνση» ενός μεγάλου ποσοστού επιχειρήσεων. Μετά από την ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για την οριστικοποίηση του νομοθετικού κειμένου το οποίο θα ισχύει από το 2027.
Το CBAM συμπληρώνει το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS) εξισορροπώντας τους όρους ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους παραγωγούς και ενθαρρύνοντας τη δράση για το κλίμα πέρα από τα σύνορα της ΕΕ. Η Επιτροπή πρόκειται να αξιολογήσει έως τις αρχές του 2026 εάν επιπλέον τομείς που διατρέχουν κίνδυνο διαρροής άνθρακα θα πρέπει να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής του CBAM.
Μέχρι στιγμής πάντως και ύστερα από τις αλλαγές που προτάθηκαν, προβλέπεται όριο απαλλαγής για εταιρείες που εισάγουν ετησίως έως 50 τόνους καλυπτόμενων προϊόντων στις κατηγορίες αλουμίνιο, σίδηρος, χάλυβας, τσιμέντο και λιπάσματα, εξαιρουμένων του υδρογόνου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Μηχανισμού περίπου 90% των εισαγωγέων, αλλά καλύπτεται 99% των συνολικών εκπομπών που εκλύονται κατά την παραγωγή των εισαγόμενων στην ΕΕ καλυπτόμενων αγαθών.
Ταυτόχρονα, εξαιρούνται των υπολογισμών ενσωματωμένες εκπομπές από πρόδρομες ουσίες, που παράγονται σε χώρες, όπου εφαρμόζεται το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της Ε.Ε. Ομοίως, εξαιρούνται ορισμένες μεταγενέστερες διαδικασίες παραγωγής για αγαθά χάλυβα και αλουμινίου. Η τριμηνιαία υποχρέωση των επιχειρήσεων για κατοχή Πιστοποιητικών ΜΣΠΑ αφορά πλέον το 80% αντί 50% των εκπομπών που ενσωματώνονται στα εισαγόμενα αγαθά ενώ προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα αν και οι αρχές έχουν τη διακριτική ευχέρεια να μειώνουν τις κυρώσεις για αμελητέα ή λάθη χωρίς πρόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος του
Content Original Link:
" target="_blank">