Άρση μονιμότητας στο Δημόσιο με σφραγίδα Μητσοτάκη
Την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο φαίνεται ότι αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συζήτηση που ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες κορυφώθηκε σήμερα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ήρθε η ώρα για την αναθεώρηση του άρθρου που κατοχυρώνει τη μονιμότητα στο Δημόσιο.
«Δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. Θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους την αρνούνται. Σήμερα που μιλάμε γίνεται αξιολόγηση και έχουμε τα εργαλεία να εντοπίζουμε αξιολογήσεις που δεν είναι συγκεκριμένες. Επί ΣΥΡΙΖΑ 97% των αξιολογήσεων ήταν άριστες», επεσήμανε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και προανήγγειλε την αναθεώρηση της μονιμότητας στο Δημόσιο.
«Επιμένω στην ανάγκη να εντοπίζουμε τον υπάλληλο που κάνει καλά την δουλειά του. Εμείς θεσπίσαμε μπόνους δημοσίων υπαλλήλων. Το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο αυτό. Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αλλαγή του και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νέους. Θα αφορά όλους. Η μονιμότητα υπήρξε από την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος για να μην καταδιώκει το ένα κόμμα όσους είχε διορίσει ένα άλλο. Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θεωρώ ότι έχει έλθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι, που θα αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Για λόγους διαπιστωθείσας δομικής και συστημικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσης τους. Ούτως ή άλλως είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθεί πλειοψηφία των 180», υπογράμμισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όσον αφορά τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια δήλωσε ότι υπάρχει βελτίωση της εικόνας. Ουσιαστική ενεργή κατάληψη εντός πανεπιστημιακού campus δεν υπάρχει, και αν υπάρξει θα τη διαλύσουμε, τόνισε. Η παρουσία της αστυνομίας είναι πιο αποτελεσματική, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αν υπάρξουν πρυτάνεις που θα αδιαφορούν με τα μέτρα ασφαλείας, τόνισε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.
«Ουσιαστική ενεργή κατάληψη, εντός πανεπιστημιακού κάμπους δεν υπάρχει. Τα ΑΕΙ πρέπει να καταρτίσουν άμεσα τα πρωτόκολλα ασφαλείας γιατί έχουν και αυτοί την ευθύνη τους. Ζήτησα την περασμένη Πέμπτη από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ να κάνει τη δουλειά του, και να αναλάβει τον έλεγχο της κατάληψης που η ΕΛΑΣ εκκένωσε και το έκανε. Αυτό είναι προς όφελος και των πρυτάνεων και των φοιτητών, όσων διεκδικούν να βρίσκονται σε έναν χώρο έκφρασης. Αντίθετα, σε μία λογική χουλιγκανισμού που ορισμένοι θεωρούσαν δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. «Όποιος την αρνείται θα υπάρχουν κυρώσεις».
«Αξιολόγηση γίνεται και δεν μπορεί να γίνεται όπως επί ΣΥΡΙΖΑ όταν το 97% ήταν άριστοι. Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που θεσμοθέτησε μπόνους. Έχουμε 40 εκατ. φέτος για αυτόν τον σκοπό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Δημόσιο: Η κυβέρνηση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «παράθυρο» για άρση της μονιμότητας
Η διαδρομή για την άρση της μονιμότητας θα περνά μέσα από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Προ ημερών για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σκιαγράφησε την πρόθεση της κυβέρνησης για άρση της μονιμότητας στους δημόσιους υπαλλήλους.
Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται στο Δημόσιο δηλώνουν ότι συμφωνούν με την άρση της μονιμότητας.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, δεδομένου ότι η μονιμότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου την προβλέπει το Σύνταγμα.
Ανοιχτό παράθυρο για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο άφησε προ ημερών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.
«Είναι βέβαιον ότι έννοιες όπως αξιολόγηση, αξιοκρατία και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να μας απασχολούν και το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε χωρίς συζήτηση» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ωστόσο, πρόσθεσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι «είναι όμως ένα ζήτημα για το οποίο θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, θα τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία συνολικά ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και δεν θα ήθελα σήμερα να προκαταλάβω τη θέση μας. Επαναλαμβάνω πάντως, ότι δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε αδιάφορα. Είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά και πολύ σημαντικό το θέμα γενικά».
Συμπλήρωσε πως «θέλω να υπενθυμίσω ότι πριν από είκοσι περίπου χρόνια είχε αναληφθεί, στο πλαίσιο της τότε προσπάθειας για συνταγματική αναθεώρηση, μια πρωτοβουλία από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν καρποφόρησε, διότι τα άλλα κόμματα ήταν απέναντι».
Content Original Link:
" target="_blank">