Η σημασία του Νόμου Σνάιντερ για την πύλη της Ανατολικής Μεσογείου - Τα σχήματα που πρωταγωνιστεί και φιλοδοξεί να ενισχύσει η Ελλάδα
Η σημασία του "Νόμου για την πύλη της Ανατολικής Μεσογείου"
Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να περάσει αρκετά εμπόδια για να γίνει νόμος των ΗΠΑ, ωστόσο η σημασία του μόνο αμελητέα δεν είναι. Θυμίζουμε ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε εισηγηθεί, μαζί με τον πρώην γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, τον «Νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», με προβλέψεις για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που άνοιξε τον δρόμο μεταξύ άλλων και για την απόκτηση των F-35 από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Προ ημερών, λοιπόν, ο Σνάιντερ, μαζί με τον Γκας Μπιλιράκη (Φλόριντα), τη Νικόλ Μαλλιωτάκη (Νέα Υόρκη), την Ντίνα Τάιτους (Νεβάδα) και τον Κρις Πάππας (Νιου Χάμσαϊρ) κατέθεσαν τον «Νόμο για την πύλη της Ανατολικής Μεσογείου», με σκοπό να ενισχυθεί ο ρόλος της περιοχής ως στρατηγικού συνδέσμου μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.
«Η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε κεντρικό κόμβο ενέργειας και υποδομών, που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία», δήλωσε σχετικά ο Αμερικανός βουλευτής και εισηγητής του νομοσχεδίου. «Το διακομματικό αυτό νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι η αμερικανική διπλωματία συμβαδίζει με αυτόν τον μετασχηματισμό, ενισχύοντας τις συνεργασίες μας με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και στηρίζοντας πρωτοβουλίες όπως ο IMEC, που προωθούν την περιφερειακή ενοποίηση».
Γκας Μπιλιράκης: "Καθοριστική για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, η στήριξη του IMEC"
Ο Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης, από την πλευρά του, τόνισε πως «η στήριξη του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι καθοριστική για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την προώθηση της οικονομικής ενσωμάτωσης και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των περιοχών αυτών». Πρόσθεσε, δε, πως «ο διάδρομος αυτός στοχεύει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών, στη μείωση της εξάρτησης από παραδοσιακά δίκτυα και στον περιορισμό των τρωτών σημείων των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων ενέργειας. Με τη σύνδεση των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης μέσω σιδηροδρόμων, λιμανιών και ψηφιακών υποδομών, ο IMEC θα διευκολύνει το εμπόριο και τις επενδύσεις, προάγοντας την οικονομική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα. Παράλληλα, λειτουργεί ως στρατηγικό αντίβαρο στην πρωτοβουλία "Belt and road" της Κίνας, προσφέροντας ένα εναλλακτικό μοντέλο διαφανούς και βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι ΗΠΑ μπορούν να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους, να προάγουν τη σταθερότητα και να εξισορροπήσουν την επιρροή στρατηγικών ανταγωνιστών».
Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο εγχείρημα να καταστεί η Ελλάδα πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να υλοποιηθούν όλα τα έργα που σχετίζονται με τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης. «Η υποστήριξη του IMEC είναι ουσιαστικής σημασίας για την προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό», δήλωσε η Τάιτους, που επίσης στηρίζει το νομοσχέδιο. «Με επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναγνώρισή της ως κρίσιμου κρίκου στον IMEC θα ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας στην περιοχή».
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
Content Original Link:
" target="_blank">