Ρεύμα: Ποιά οικιακή συσκευή είναι ο μεγαλύτερος “κλέφτης” στη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας;
Όταν μιλάμε για τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, το μυαλό μας συνήθως τρέχει σε προφανείς “υπόπτους”, όπως το ψυγείο που λειτουργεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας ή τον φούρνο που ανεβάζει θερμοκρασίες στα ύψη. Κι όμως, ο πραγματικός “κλέφτης” στην κατανάλωση ενέργειας είναι άλλος. Παρά τη φήμη του ως έξυπνη και αποτελεσματική λύση, η εν λόγω συσκευή είναι πολύ πιο ενεργοβόρα τόσο από ένα ψυγείο, όσο και από έναν φούρνο.
Διαβάστε: Επιδότηση ρεύµατος για επιχειρήσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοι και η διαδικασία
Ο λόγος για την επαγωγική εστία, που παρά το γεγονός ότι θεωρείται μια άκρως λειτουργική λύση για τις ανάγκες της μαγειρικής, τη φήμη της ως γρήγορη και έυκολη λύση για το μαγείρεμα, μια επαγωγική εστία καταναλώνει 748 kWh τον χρόνο – ποσότητα που ξεπερνά κατά πολύ το ψυγείο (270 kWh) και ακόμα και τον φούρνο (496 kWh).
Ρεύμα: Η οικιακή συσκευή που καταναλώνει τριπλάσια ενέργεια από ένα ψυγείο
Το παράδοξο όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των επαγωγικών εστιών έγκειται στο βασικό πλεονέκτημά τους: την ταχύτητα. Μια επαγωγικη εστία “αγγίζει” αρκετά υψηλές θερμοκρασίες μέσα σε ελάχιστα μόλις δευτερόλεπτα, τα οποία όμως απαιτούν σημαντική ισχύ. Το γεγονός αυτό αποβαίνει ιδιαίτερα κοστοβόρο για τους οικιακούς λογαριασμούς ενέργειας, πόσο μάλλον εάν γίνεται κατάχρηση ή χρησιμοποιείται χωρίς συνειδητή προσέγγιση στην κατανάλωση.
Όπως επισημαίνει ειδικός πέραν του τύπου της συσκευής, οι συνήθειες έχουν επίσης σημασία. Συγκεκριμένα, η μείωση της θερμοκρασίας όταν χρειάζεται απλώς να θερμάνετε τα τρόφιμα, η χρήση μικρότερων σόμπων ή το να μην ανοίγετε πάρα πολύ την πόρτα του ψυγείου μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό πράγμα, αλλά βοηθάει πολύ ως προς τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Επιπλέον, η επιλογή συσκευών με κλάση ενεργειακής απόδοσης A+++, ακόμη και αν αυτό σημαίνει υψηλότερη αρχική επένδυση, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση μεσοπρόθεσμα. Η επιλογή φούρνου μικροκυμάτων ή χύτρας ταχύτητας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την προετοιμασία ορισμένων πιάτων, τόσο από άποψης χρόνου, όσο και ενέργειας.
Υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικης ενεργειας στο σπίτι: Ποιές άλλες συσκευές “καίνε” περισσότερο
Πέρα από την επαγωγική εστία, αρκετές ακόμα οικιακές συσκευές αποδεικνύονται ιδιαίτερα ενεργοβόρες, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται συχνά ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθότι η ισχύς των οικιακών συσκευών σε συνδυασμό με τη συχνότητα χρήσης τους οδηγούν την κατανάλωση ρεύματος “στα ύψη”.
Ακολουθεί λίστα με τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, με βάση την ισχύ τους σε Watt:
- Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας: 3.000W έως 5.000W
- Κλιματιστικό: 900W έως 5.000W (ανάλογα με τη λειτουργία και την ισχύ της μονάδας)
- Φούρνος: 2.200W έως 4.000W
- Στεγνωτήρας ρούχων: 1.000W έως 4.000W
- Αερόθερμο: 2.000W έως 3.000W
- Βραστήρας: 1.200W έως 3.000W
- Πιστολάκι μαλλιών: 1.800W έως 2.500W
- Πλυντήριο πιάτων: 1.000W έως 2.400W
- Μάτι κουζίνας: 1.500W έως 2.000W
- Σίδερο: 1.000W έως 2.000W
Ωστόσο, η τελική κατανάλωση κάθε συσκευής εξαρτάται όχι μόνο από την ισχύ της, αλλά κυρίως από το πόσο συχνά και για πόση ώρα χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, ένας βραστήρας με υψηλή ισχύ καταναλώνει πολύ λιγότερο ρεύμα σε ετήσια βάση, επειδή λειτουργεί για ελάχιστα λεπτά κάθε φορά.
Content Original Link:
" target="_blank">