Πώς φθάνουν οι γιατροί στην αποκάλυψη εγκλημάτων κακοποίησης: Το παράδειγμα των παιδιών στη Λάρισα και το ορόσημο του νόμου 5090
Τρανταχτές υποθέσεις που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα και έφθασαν στα χέρια της δικαιοσύνης, με θύτες-κακοποιητές και αδύναμα θύματα, όπως αυτή των δύο μικρών παιδιών στη Λάρισα, δεν παύουν να σοκάρουν την κοινωνία κάθε φορά που βλέπουν το φως της επικαιρότητας.
Ρόλο στο να αποκαλυφθούν δεκάδες δυσώδεις περιπτώσεις κακοποίησης -στη Λάρισα τα δύο μικρά αδερφάκια 5 και 6 ετών, έφθασαν στο νοσοκομείο με σημάδια από τσιγάρο στο δέρμα τους- παίζουν γιατροί, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, οι οποίοι εντοπίζουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές, σώζοντας τα θύματα από τους βασανιστές τους.
Κάτι τέτοιο όμως, δεν συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Γιατροί, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, προπονητές και άλλοι επαγγελματίες δίσταζαν να πάρουν πάνω τους την αποκάλυψη τέτοιων υποθέσεων, καθώς ήταν επί χρόνια εκτεθειμένοι σε νομικούς κινδύνους, όπως π.χ. σε περιπτώσεις όπου οι κακοποιητές υπέβαλαν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον τους, καθώς δεν υπήρχε πλαίσιο προστασίας.
Αυτό άλλαξε πέρυσι, με τον νόμο 5090, που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και καθιέρωσε
Content Original Link:
" target="_blank">