ΕΚΤ: Δύο νέες μειώσεις επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο προβλέπουν οι αναλυτές
Η Ulrike Kastens, Ευρωπαία οικονομολόγος στην DWS, επισημαίνει στο Morningstar ότι «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παρατηρηθεί καμία τροποποίηση στα επιτόκια κατά τον Ιούλιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε διάλειμμα. Η απουσία σχολίων κατά τη φάση προετοιμασίας υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ αξιολογεί τη θέση της ως ικανοποιητική. Πρόκειται για μια εργασιακή συνάντηση χωρίς καινούργιες εκτιμήσεις».
ΕΚΤ: Σεπτέμβριος στο επίκεντρο για νέα μείωση
Σύμφωνα με την Kastens, ο Σεπτέμβριος διατηρείται ως ο μήνας κατά τον οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια επιπλέον μείωση των επιτοκίων, ανεξάρτητα από πιθανή κλιμάκωση εμπορικών διενέξεων. Στις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη του Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να καταγραφεί μια περιορισμένη ανοδική αναθεώρηση, ενώ η κατάσταση εμφανίζεται μικτή αναφορικά με τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,6% για το 2026, κάτι που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως «υπερβολικά αισιόδοξο», καθώς αναμένουν τον δείκτη πιο κοντά στο 2%.
Εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων καταθέσεων
Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank Research, Marc Schattenberg και Robin Winkler, συμμερίζονται την άποψη για δύο επιπλέον μειώσεις κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες έως τον Δεκέμβριο, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5%.
Όπως τονίζουν, «βραχυπρόθεσμα, η εμπορική αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστά τον κυριότερο κίνδυνο καθοδικής πορείας για την οικονομία της ευρωζώνης. Μακροπρόθεσμα, η προσοχή στρέφεται στη δημοσιονομική πολιτική. Η νέα κατανομή δαπανών του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει δυσκολίες για συγκεκριμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Απειλές για τη σταθερότητα της ΕΚΤ
Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING, αντιλαμβάνεται την «ευνοϊκή θέση» της ΕΚΤ να δέχεται πίεση από τους δασμούς και το ενισχυμένο ευρώ. Παρότι η πίεση δεν επαρκεί για να αιτιολογήσει μια μείωση στις 24 Ιουλίου, εκτιμά μια «εξαιρετικά πιθανή μείωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου».
Σύμφωνα με τον Brzeski, «το ισχυρότερο ευρώ και οι ανανεωμένες απειλές δασμολογικών περιορισμών ενισχύουν σαφώς τις αντιπληθωριστικές πιέσεις για την ευρωζώνη, θέτοντας σε κίνδυνο την υποτίμηση του πληθωρισμού και αυξάνοντας την πιθανότητα περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ».
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους μακροπρόθεσμους κινδύνους υψηλότερου πληθωρισμού λόγω δημοσιονομικών κινήτρων, η ΕΚΤ θα επιδείξει μεγάλη απροθυμία να επιλέξει προληπτικές μειώσεις επιτοκίων στην παρούσα συγκυρία.
Παρακολούθηση μισθών και πληθωριστικές προσδοκίες
Η ΕΚΤ εξακολουθεί να παρακολουθεί με προσοχή την αύξηση των μισθών ως κεντρικό στοιχείο του υποκείμενου πληθωρισμού, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Το Wage Tracker της κεντρικής τράπεζας έχει επιδείξει ενδείξεις μετριασμού της δυναμικής τους τους προηγούμενους μήνες.
Ο συνολικός πληθωρισμός βρίσκεται πλέον κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ο γενικός πληθωρισμός του Ιουνίου έφτασε το 2,0%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθε στο 2,3%.
Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο, προβλέποντας τον γενικό πληθωρισμό κατά μέσο όρο ως εξής:
• 2,0% το 2025 (έναντι 2,3% στην πρόβλεψη του Μαρτίου)
• 1,6% το 2026 (από 1,9%)
• 2,0% το 2027 (αμετάβλητος από τον Μάρτιο)
Content Original Link:
" target="_blank">