Η Kawasaki εκτρέφει ψάρια και η Avramar... παλεύει με τα κύματα
Στο λιμάνι του Κόμπε, στην Οσάκα, η Kawasaki Heavy Industries δεν κατασκευάζει πλέον μόνο μηχανές, αμυντικά συστήματα, πλοία και ρομπότ.
Η εταιρεία πίσω από μια από τις πιο διάσημες μοτοσικλέτες, εκτρέφει ψάρια. Πριν από λίγες ημέρες αλίευσε 900 trout salmon (θαλάσσια πέστροφα), βάρους περίπου 2-3 κιλών, από μια θαλάσσια δεξαμενή 30 τόνων στο δοκιμαστικό της «αγρόκτημα».
Η ιδέα, πίσω από την εμπλοκή της Kawasaki στην παραγωγή ψαριών, ανήκει στον Atsushi Sano. Μηχανικός στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG, παρατήρησε ότι η τεχνολογία που είχε στα χέρια του μπορούσε να εφαρμοστεί για να λύσει ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα, την έλλειψη τροφίμων.
Η Ιαπωνία, μια χώρα με επισιτιστική επάρκεια κάτω του 40%, εισάγει σχεδόν τα δύο τρίτα της τροφής που καταναλώνει. Για το Τόκιο, αυτό δεν είναι απλώς πρόβλημα, αλλά υπαρξιακή απειλή. Κάτι που αναλύεται εκτενώς στο πλαίσιο πολιτικής ενίσχυσης της διατροφικής ασφάλειας, που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου 2023 από το Πρωθυπουργικό Γραφείο της Ιαπωνίας.
Έτσι εγένετο η MINATOMAÉ (η λέξη σημαίνει «δίπλα στο λιμάνι») μια υβριδική μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που συνδυάζει ελεγχόμενο περιβάλλον, αυτοματοποίηση, υψηλή πυκνότητα εκτροφής 60 κιλών ανά κυβικό μέτρο, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις συμβατικές μονάδες και σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως υποστηρίζει η Kawasaki.
Από το 2022 έως το 2025, η Kawasaki πραγματοποίησε τέσσερις δοκιμές ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ από τον Ιανουάριο του 2025 διεξάγεται η πέμπτη δοκιμή για την εκτροφή trout salmon.
Στην εκτροφή και διανομή των ψαριών συμμετέχει η Maruha Nichiro, μία από τις μεγαλύτερες αλιευτικές εταιρείες της Ιαπωνίας, με έδρα το Τόκιο. Από το 2022, η Kawasaki συνεργάζεται μαζί της για την ανάπτυξη τεχνολογιών στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.
Η
Content Original Link:
" target="_blank">