Καλαφάτης: Η καινοτομία, προϋπόθεση και ανάγκη για μια νέα κουλτούρα επιχειρηματικής ανάπτυξης
Η καινοτομία αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης αλλά και ανάγκη, τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
«Η καινοτομία αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης αλλά και ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας επιχειρηματικής ανάπτυξης που θα μας επιτρέψει να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας σ΄ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η χώρα μας έχει, ήδη, θέσει τις βάσεις για να κερδίσει το στοίχημα στο μέτρο του δυνατού. Και αυτό διότι έχουμε και εξαιρετικό επιστημονικό αλλά και επιχειρηματικό δυναμικό, σύγχρονες υποδομές σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και μια Κυβέρνηση που απέδειξε εμπράκτως ότι πιστεύει στην υγιή επιχειρηματικότητα».
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και πρόσθεσε: «Στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογική εξέλιξη αποτελούν βασικά συστατικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Αλλά και τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως σημείωσε πρόσφατα στην έκθεσή του ο Μάριο Ντράγκι».
Αναφερόμενος στη στρατηγική του υπουργείου Ανάπτυξης ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι: «Στόχος μας είναι να συνδέσουμε την έρευνα με την παραγωγή. Και επειδή βάση της καινοτομίας είναι η παραγωγή νέας γνώσης, επιδιώκουμε ν΄αυξήσουμε τη συμμετοχή της στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας». «Αυτό, συνέχισε, θα δημιουργήσει περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στηρίζοντας τους νέους επιστήμονες και συμβάλλοντας στην αναστροφή του brain drain».
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός: «Από το 2019 έως σήμερα, αυξήσαμε τις συνολικές δαπάνες για έρευνα και καινοτομία από 1,26% του ΑΕΠ σε 1,49% το 2023, μια άνοδος της τάξης του 18,3%. Αυξήσαμε τον αριθμό των ερευνητών σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια κατά 31,2%. Και όπως κατέγραψε η έκθεση European Innovation Scoreboard της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 69,6/100, που είχε η χώρα μας συνολικό δείκτη καινοτομίας (innovation index) το 2019, ανέβηκε το 2024 στο 85,3/100, την 5η μεγαλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενος στα κίνητρα και τις φοροαπαλλαγές στις
Content Original Link:
" target="_blank">