ΣτΕ: Συνταγματική η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών
Απέτυχαν να κερδίσουν την ακύρωση του τεκμαρτούτρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, αλλά και των αποφάσεων που ορίζουν τη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και του χρόνου διενέργειας του ελέγχου προσβλέπουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Μπορεί δεκάδες επαγγελματικές ομάδες να θεωρούν άδικό το μέτρο του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος επισημαίνοντας ότι υφίσταται παράβαση της αρχής της ισότητας σε σχέση με την φορολόγηση των μισθωτών στις αντίστοιχες φορολογικές κλίμακες (μη αφαίρεση ασφαλιστικών εισφορών, μη απαλλαγής λόγω τέκνων κλπ), ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησής τους.
Διαβάστε: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ξεκίνησε ο Γολγοθάς της αμφισβήτησης των τεκμαρτών εισοδημάτων
Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 8 του π.δ. 18/1989, όπως προστέθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4786/2021, το ΣτΕ ανακοινώνει τα εξής:
- Στις 14.4.2025 και 2.5.2025 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διάσκεψη επτά υποθέσεων σχετικών με τον θεσπιζόμενο με τα άρθρα 28Α - 28Δ του ν. 4172/2013 (Α' 167) τεκμαρτό τρόπο εξεύρεσης του ετήσιου ελάχιστου καθαρού εισοδήματος των ασκούντων ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, με εισηγήτριες τις Συμβούλους Κ. Λαζαράκη και Β. Μόσχου.
- Το Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως κατά της απόφασης Α.1055/2024 (Β' 2284) του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 8 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 για τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης των παρ. 3 και 4 του ίδιου άρθρου.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι:
Ι. Ο ανωτέρω τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος είναι συνταγματικά ανεκτός.
ΙΙ. Ο φορολογούμενος που επιθυμεί να αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημά του σύμφωνα με την παρ. 4 του ως άνω άρθρου 28Α δύναται, παράλληλα με την υποβολή αιτήματος ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 4 της προσβαλλόμενης απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., να ασκήσει, κατά της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος (άρθρο 4 παρ. 1 εδ. β' της προσβαλλόμενης απόφασης), ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Δ.Ε.Δ. και ακολούθως, κατά της τυχόν απόρριψης αυτής, προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις των άρθρων 72 του (νέου) Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας [ν. 5104/2024 (Α' 58)] και 63 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας [ν. 2717/1999, Α' 97] προβάλλοντας ό,τι και με το αίτημα ελέγχου. Η κατόπιν ελέγχου εκδιδόμενη, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 εδ. β' της προσβαλλόμενης απόφασης, πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου υπόκειται ομοίως σε ενδικοφανή προσφυγή, σύμφωνα με τις ως άνω γενικές διατάξεις, η δε τυχόν απόρριψή της από τη Δ.Ε.Δ. θεωρείται, κατά την έννοια του άρθρου 63 παρ. 7 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, συμπροσβαλλόμενη στο πλαίσιο της εκκρεμούς δίκης που αφορά τη νομιμότητα της πράξης της Δ.Ε.Δ. με την οποία είχε απορριφθεί ενδικοφανής προσφυγή κατά της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Ο φορολογούμενος μπορεί να προβάλλει κατά της μεταγενέστερης αυτής πράξης της Δ.Ε.Δ. ως πρόσθετους λόγους προσφυγής τους λόγους που έχει προβάλει με την ενδικοφανή προσφυγή του κατά της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.
Να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη νομοθέτηση του ελάχιστου φορολογητέο εισοδήματος καθώς 7 στους δέκα των επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και επιδόματα από το κράτος. Δηλαδή είναι απορίας άξιον πως επιβιώνουν οι εν λόγω επαγγελματίες.
Να σημειώσουμε επίσης, πως όσοι επαγγελματίες επιθυμούν να αμφισβητήσουν το το τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα που τους έχει καταλογίσει η Εφορία για την περσινή χρήση, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων αμφισβήτησης λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2025, ενώ για τα μέλη νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία η προθεσμία εκπνέει στις 29 Σεπτεμβρίου 2025.
Η αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες με δύο τρόπους:
- Λόγω αντικειμενικών περιστάσεων (π.χ. νοσηλεία, στρατιωτική θητεία) που οδήγησαν σε περιορισμένη επαγγελματική δραστηριότητα.
- Με προσφυγή σε φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο επαγγελματίας υποστηρίζει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα ήταν χαμηλότερα από τα τεκμαρτά. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η υποβολή λεπτομερούς ερωτηματολογίου για τα περιουσιακά του στοιχεία και το επίπεδο διαβίωσης. Συγκεκριμένα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, κρυπτονομίσματα, καθώς και δαπάνες για ταξίδια, δίδακτρα, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κ.ά.).
Υπενθυμίζεται ότι το 2024 περίπου 4.600 επαγγελματίες ακολούθησαν τη διαδικασία αμφισβήτησης, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.
Content Original Link:
" target="_blank">