Ρεκόρ πλειστηριασμών ακινήτων το 2024: Αύξηση 19,4% στις πωλήσεις
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση στην ελληνική αγορά, με όλο και περισσότερους αγοραστές να στρέφονται σε αυτή τη λύση για την απόκτηση κατοικίας ή άλλων ακινήτων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Landea που παρουσιάστηκε στο συνέδριο eRed Business Forum, το 2024 αποτέλεσε έτος-ρεκόρ για τους πλειστηριασμούς, καθώς πουλήθηκαν συνολικά 12.476 ακίνητα αξίας 1,32 δισ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 19,4% σε σύγκριση με το 2023, όταν είχαν πουληθεί 9.279 ακίνητα αξίας 1,1 δισ. ευρώ.
Γεωγραφική κατανομή των πλειστηριασμών ακινήτων
Η Αττική, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», πρωταγωνιστεί στους πλειστηριασμούς με 5.051 ακίνητα που άλλαξαν χέρια, σημειώνοντας αύξηση 28% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην Κεντρική Μακεδονία, οι πλειστηριασμοί έφτασαν τα 2.367 ακίνητα, αριθμός αυξημένος κατά 19% συγκριτικά με το 2023. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην περιφέρεια, όπου οι πωλήσεις μέσω πλειστηριασμών εκτοξεύθηκαν κατά 51%, αναδεικνύοντας μια σημαντική τάση αποκέντρωσης στην αγορά των πλειστηριασμών. Παρά την αυξανόμενη διάθεση των αγοραστών να επενδύσουν και σε ακριβότερα ακίνητα (άνω των 2.000 ευρώ/τ.μ.), τα στοιχεία δείχνουν ότι το 33% των ακινήτων, που αποκτήθηκαν μέσω πλειστηριασμών το 2024 πουλήθηκε σε τιμές κάτω των 900 ευρώ/τ.μ., αποδεικνύοντας ότι οι πλειστηριασμοί εξακολουθούν να προσφέρουν ευκαιρίες για προσιτή στέγαση.
Αλλαγή συμπεριφοράς στους πλειστηριασμούς ακινήτων
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που επισήμανε ο Βασίλης Πάτρας, διευθυντής Ανάπτυξης της Landea, είναι η αυξημένη τάση των ενδιαφερομένων να υποβάλλουν προσφορά από τον πρώτο κιόλας πλειστηριασμό. Αντί να περιμένουν να κηρυχθεί άγονος ο πλειστηριασμός και να επαναπροκηρυχθεί με χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, οι αγοραστές προτιμούν να διασφαλίσουν την απόκτηση του ακινήτου εξαρχής. «Αυτό συμβαίνει επειδή έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των συμμετοχών στους πλειστηριασμούς, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να καθίστανται γόνιμοι», τόνισε ο κ. Πάτρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Landea, οι προοπτικές για την αγορά των πλειστηριασμών παραμένουν εξαιρετικά θετικές, καθώς για τους επόμενους επτά μήνες έχουν ήδη αναρτηθεί πλειστηριασμοί για σχεδόν 20.000 επιπλέον ακίνητα (19.985), με εκτιμώμενη αξία 2,35 δισ. ευρώ.
Εμπόδια στη συμμετοχή σε πλειστηριασμούς ακινήτων
Η έρευνα της Landea ανέδειξε και τους σημαντικότερους λόγους που αποτρέπουν πολλούς ενδιαφερόμενους από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αγοράς ακινήτου μέσω πλειστηριασμού:
- Αδυναμία πρόσβασης στην εικόνα του εσωτερικού του ακινήτου
- Ανησυχία για πιθανές νομικές ή διαδικαστικές εμπλοκές (π.χ. ανακοπές)
- Δυσκολία εύρεσης ακινήτου σε προσιτές τιμές
- Πολυπλοκότητα της διαδικασίας πλειστηριασμού
Ηθικοί προβληματισμοί
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ηθικοί λόγοι βρίσκονται πλέον στην πέμπτη θέση, γεγονός που ο κ. Πάτρας σχολίασε λέγοντας: «Πριν από λίγα χρόνια οι ηθικοί λόγοι θα ήταν στην κορυφή της λίστας. Η υποχώρησή τους δείχνει ότι όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έχουν πλέον ξεπεράσει το ζήτημα αυτό». Ωστόσο, τόνισε ότι οι αγοραστές θα πρέπει να συμβιβαστούν με την αδυναμία να έχουν εικόνα του εσωτερικού του ακινήτου, καθώς αυτό το χαρακτηριστικό των πλειστηριασμών δεν πρόκειται να αλλάξει.
Στεγαστική κρίση και πλειστηριασμοί ως εναλλακτική λύση
Η αυξανόμενη στροφή προς τους πλειστηριασμούς ακινήτων συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα στεγαστική κρίση. Στο πάνελ «Χρηματοδοτώντας το μέλλον της αγοράς κατοικίας» που συντόνισε η Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της JLL-Αθηναϊκή Οικονομική, αναδείχθηκαν τα βασικά σκέλη του ζητήματος. Ο Γιάννης Ξυλάς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Geoaxis Property & Valuation Services, επισήμανε ότι «από το 2020 μέχρι σήμερα η μέση τιμή πώλησης μιας κατοικίας έχει αυξηθεί κατά 50%, από τις 200.000 στις 300.000 ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος μηνιαίος μισθός δεν έχει ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό, με την αύξηση να μην ξεπερνάει το 30% – από 1.000 σε 1.300 ευρώ. Έτσι απαιτούνται πλέον εισοδήματα 19 ετών για την αγορά κατοικίας, έναντι 16 ετών που χρειάζονταν το 2020».
Σύμφωνα με τον Σταύρο Τόλια, διευθύνοντα σύμβουλο της Zoia, το κύριο πρόβλημα είναι το έλλειμμα προσφοράς. Εκτός από τα ακίνητα που διατίθενται μέσω πλειστηριασμών, υπάρχουν πολλά κτίρια, όπως γραφεία και βιομηχανικά ακίνητα, που παραμένουν κενά και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με αλλαγή χρήσης, εφόσον δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα. «Εμείς έχουμε ήδη προσθέσει στην αγορά 800-900 διαμερίσματα τα οποία προέρχονται από αλλαγή χρήσης που πραγματοποιήσαμε στα κτίρια που αποκτήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Κωνσταντίνος Πεχλιβανίδης, επικεφαλής επενδύσεων της Premia Properties, επισήμανε ότι «δεν είναι εύκολο να ανοίξουν τα παλιά διαμερίσματα, καθώς δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι που τα κρατούν κλειστά. Η αύξηση της προσφοράς είναι μακροχρόνια σαν διαδικασία». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το επίδομα ενοικίου είναι ένα καλό παυσίπονο, καθώς επιστρέφεται η καλή απόδοση της οικονομίας και των εσόδων του κράτους, με τη μορφή μερίσματος προς τους ενοικιαστές».
Content Original Link:
" target="_blank">