Το τυράκι της αυστηροποίησης
Είναι αξιοπρόσεκτο το πυροτέχνημα που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός για να καθησυχάσει όσους σοκαρίστηκαν από τα φαινόμενα παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. «Δεν γίνεται», είπε, «να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία. (...) Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο» (ΕΡΑ1, 6.5.2025).
Δεν ρωτήθηκε και ίσως γι’ αυτό δεν διευκρίνισε πώς αυτοματοποιούνται οι εν λόγω πειθαρχικές συνέπειες. Θα εκδιώκεται κάποιος από το πανεπιστήμιο μόλις γίνει καταγγελία εναντίον του, ακόμη κι αν αυτή η καταγγελία προέρχεται από κάποιον πικραμένο συμφοιτητή ή πληγωμένο εραστή; Θα αποβάλλεται μόλις συλληφθεί; Τι θα γίνει, όμως, αν με τους ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης αθωωθεί μετά 5-7 χρόνια; Θα επανεγγραφεί; Θα του δώσουν τιμής ένεκεν το πτυχίο, ως αποζημίωση; Στην περίπτωση που ο παραβάτης καταδικαστεί αμετακλήτως, εκ των πραγμάτων δεν θα είναι στο πανεπιστήμιο. Είτε θα έχει αποφοιτήσει είτε σύμφωνα με τον νόμο που προβλέπει ν+2 χρόνια φοίτησης θα έχει διαγραφεί – αν φυσικά εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος.
Ακόμη πιο αστείο είναι ότι οριστική διαγραφή ήδη προβλέπεται από νόμο που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση. Ο 4957/2022 προβλέπει οριστική διαγραφή φοιτητών για: «1) Καταστροφή περιουσίας του Α.Ε.Ι., κινητής ή ακίνητης, που χρησιμοποιείται από το Α.Ε.Ι. ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, 2) παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του, 3) χρήση απαγορευμένων ουσιών (...) εντός του Α.Ε.Ι. και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών, 4) τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα» (άρ. 197-198).
Τέλος, ένα ερώτημα: Χάνουν αυτομάτως την επαγγελματική τους ιδιότητα οι γιατροί που καταγγέλλονται για φακελάκι; Οι δικηγόροι που δέρνουν τις συζύγους τους; Οι ταξιτζήδες με πειραγμένα ταξίμετρα; Διαγράφονται γενικώς;
Η κυβέρνηση ρίχνει πάλι το τυράκι της αυστηροποίησης προκειμένου να καθησυχάσει αυτούς που καθησύχαζε με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Τα προβλήματα των ΑΕΙ, ένα εκ των οποίων και πολύ σοβαρό είναι και η βία, δεν λύνονται με πυροτεχνήματα. Θέλει συναίνεση των κομμάτων, για να φτιαχτούν πολιτικές που θα ξεδιπλωθούν σε βάθος τουλάχιστον εικοσαετίας και με τα ΑΕΙ αληθώς αυτοδιοίκητα.
(Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η Καθημερινή")
Content Original Link:
" target="_blank">