Οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν κόσμο, κάνουν αυξήσεις, αλλά ακόμη "φοβούνται" τους φόρους
Η νέα ετήσια έρευνα του ΣΕΒ, “Ο Σφυγμός του Επιχειρείν” για το 2024-2025, καταγράφει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, παράλληλα με την ανησυχία τους για το μέλλον. Η έρευνα αποτυπώνει τις διαθέσεις και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Οι περισσότερες εταιρείες είναι πρόθυμες να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους και να αυξήσουν τους μισθούς, παρόλο που εκφράζουν αυξημένη αβεβαιότητα για το μέλλον και αναφέρουν διαχρονικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, με κυριότερο την υψηλή φορολογία.
Στην έρευνα συμμετείχαν 619 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και κλάδων από όλη την Ελλάδα και διεξήχθη μεταξύ 27 Μαρτίου και 17 Απριλίου 2024.
Ένα από τα πιο ηχηρά ευρήματα της έρευνας αφορά στην πρόθεση των επιχειρήσεων για διατήρηση και ενίσχυση της απασχόλησης από τις επιχειρήσεις, παρά την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το διεθνές και εγχώριο οικονομικό περιβάλλον. Το 55% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας που προσφέρει εντός του έτους, ενώ το 43% προβλέπει θετικό ισοζύγιο και για το 2025.
Παράλληλα, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα δώσουν αυξήσεις μισθών, κυρίως για λόγους επιβράβευσης των εργαζομένων. Το ποσοστό φτάνει στο 80% στις μεγάλες επιχειρήσεις, στο 55% στις μικρές και στο 25% στις μεσαίες, ενώ ξεχωρίζει ο κλάδος της βιομηχανίας, όπου 8 στις 10 επιχειρήσεις σχεδιάζουν αυξήσεις.
Ωστόσο, η έρευνα αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, ειδικά σε τεχνικά επαγγέλματα, θέσεις με εξειδίκευση στην πληροφορική αλλά και χαμηλής ειδίκευσης θέσεις, όπως στον τουρισμό. Το πρόβλημα αυτό είναι οριζόντιο, χωρίς να περιορίζεται σε συγκεκριμένους τομείς.
Φόβος για το αύριο
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αντίληψη των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το 57% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η εικόνα είναι θετική – ποσοστό σαφώς αυξημένο σε σχέση με το 37% του 2023. Η μεταβολή αυτή αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την αύξηση του
Content Original Link:
" target="_blank">