∆εν βρίσκει ταλέντα το 71,5% των µεγάλων επιχειρήσεων - Οι 9 στις 10 εταιρείες σχεδιάζουν προσλήψεις φέτος
Διαβάστε:Κοινωνικός Τουρισμός 2025: Πώς θα λειτουργήσει - "Για πρώτη φορά θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά"
Ετήσια έρευνα ΣΕΒ: Θετική αξιολόγηση από τις περισσότερες επιχειρήσεις
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσµατα της ετήσιας έρευνας γνώµης των επιχειρήσεων «Ο Σφυγµός του Επιχειρείν», την οποία πραγµατοποιεί ο ΣΕΒσε συνεργασία µε την MRB, η πλειοψηφία των επιχειρηµατιών αξιολογούν θετικά την παρούσα κατάσταση της χώρας (το 66,3% των επιχειρήσεων την αξιολογεί θετικά ή ουδέτερα, ενώ το 33,8% την αξιολογεί αρνητικά), αυξάνονται ωστόσο οι προβληµατισµοί τους για το µέλλον.
Για τους επόµενους 12 µήνες, oι επιχειρήσεις εµφανίζονται πιο ανήσυχες από πέρυσι, καθώς οι αρνητικές προσδοκίες αυξάνονται από 26% σε 32,7% και οι θετικές µειώνονται από 23,9% σε 14,5%. «Η ελληνική οικονοµία αξιολογείται σήµερα, χωρίς αµφιβολία, θετικά. Όµως, οι ανησυχίες για το µέλλον είναι υπαρκτές και εντείνονται», σηµείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καταλήγοντας µε την επιβεβαίωση -από την έρευνα- του γενικού συµπεράσµατος πως «οι µεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δέχονται τη µεγαλύτερη πίεση. ∆εν διαθέτουν ούτε το µέγεθος και τις υποδοµές των µεγάλων, ούτε την ευελιξία και την ταχύτητα αντίδρασης των µικρών».
Τα παραπάνω αποτυπώνονται στις απαντήσεις των επιχειρηµατιών:
- Το 54,9% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε. Ελαφρώς πιο συγκρατηµένες είναι οι επιχειρήσεις για την πορεία του τζίρου τους στους επόµενους 12 µήνες, µε το 43,6% να προβλέπει ότι θα αυξηθεί.
- Το 20,4% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις στους επόµενους 12 µήνες (22,8% το 2023), ενώ 25,5% θα τις κρατήσει σταθερές (30,3% το 2023). Αυξάνεται στο 49,2% από 37% το 2023, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι δεν θα πραγµατοποιήσει επενδύσεις.
- Εµπόδιο στις επιχειρηµατικές προθέσεις -για τις µεσαίες και µικρές επιχειρήσεις- στέκεται ακόµα το κόστος ενέργειας (93,9% και 78,1% αντίστοιχα), η φορολογία των επιχειρήσεων (86,8% και 82% αντίστοιχα), καθώς και οι φόροι-ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (85,5% και 83,8% αντίστοιχα).
- Για τις µεγάλες επιχειρήσεις, οι βασικές προκλήσεις είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναµικό (71,5%), η γραφειοκρατία (69,6%) και οι φόροι-ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (68,9%).
- Το 50,7% των επιχειρήσεων αποτιµά την κλιµατική κρίση ως ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα της επόµενης πενταετίας.
Τεχνητή νοημοσύνη
Παράλληλα, η αξιοποίηση της τεχνητής νοηµοσύνης (ΑΙ) στις επιχειρήσεις εξετάστηκε εις βάθος στο φετινό BusinessPulse και τα σχετικά ευρήµατα θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ µε θέµα «AI στην πράξη: Πώς θα εφαρµόσουµε την Τεχνητή Νοηµοσύνη στις επιχειρήσεις µας», τη ∆ευτέρα 12 Μαΐου 2025, στο Ωδείο Αθηνών.
Όµως, από την έρευνα προκύπτει πως οι επιχειρήσεις κινούνται δειλά: Το 55,1% των επιχειρήσεων δεν έχει σχέδια για καµία πρωτοβουλία σχετικά µε την ΑΙ τους επόµενους 12 µήνες. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25,4%) βρίσκεται στα πρώτα στάδια αξιοποίησης ή υλοποιεί πιλοτικά προγράµµατα ΑΙ, ενώ το 18,5% σχεδιάζει να αρχίσει κάποιο πρόγραµµα ΑΙ µέσα στο επόµενο έτος.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">