Ανησυχία για τη σύγκρουση Ινδίας με Πακιστάν: Πόσο "πληγώνεται" η Ελλάδα από τις επιθέσεις στο Κασµίρ;
Διαβάστε:Πακιστάν: Απειλεί πως θα "εκδικηθεί" τους νεκρούς εξαιτίας των πληγμάτων της Ινδίας
Το ζήτηµα πλέον είναι κατά πόσον αυτές οι οικονοµικές εµπορικές δραστηριότητες θα διαταραχθούν από την πολεµική σύρραξη Ινδίας - Πακιστάνπου ξέσπασε µε αφορµή το Κασµίρκαι η οποία απειλεί να αποκτήσει διαστάσεις ευρύτερης διένεξης µεταξύ δύο πυρηνικών δυνάµεων. Ο επιχειρηµατικός κόσµος, πάντως -σύµφωνα µε πληροφορίες της «Α»- παραµένει επιφυλακτικά αισιόδοξος. Η άποψη ότι πολύ γρήγορα θα «καταλαγιάσει» η ένταση έχει επικρατήσει και από την ελληνική πλευρά τηρείται στάση αναµονής.
Επίθεση στο Κασμίρ: Τα κύρια είδη εισαγωγής από την Ινδία στην Ελλάδα
Τα κύρια είδη εισαγωγής από την Ινδία στην Ελλάδα είναι το αλουµίνιο, τα οργανικά χηµικά, ψάρια, σίδερο και ατσάλι, πλαστική ύλη, κλωστοϋφαντουργικά είδη, βρώσιµα φρούτα και ξηροί καρποί, εσπεριδοειδή, κρεµµύδια, σουσάµι, µπαχαρικά, καφές, τσάι, καρύδια, κάσιους, ηλεκτρικά µηχανήµατα, εξοπλισµός και ανταλλακτικά, λέβητες, µηχανήµατα και µηχανικές συσκευές, ένδυση και αξεσουάρ ένδυσης, οπτικά, ιατρικά και χειρουργικά όργανα, αυτοκίνητα και εξαρτήµατα αυτοκινήτων, χαλιά και άλλες επενδύσεις δαπέδου, χαρτί και χαρτόνι, δερµάτινα είδη και τσάντες. Τα κύρια είδη εξαγωγής από την Ελλάδα είναι το φύλλο αλουµινίου, ορυκτά καύσιµα, ορυκτέλαια και προϊόντα απόσταξης, θείο, ασβέστης και τσιµέντο, πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέβητες, µηχανήµατα και µηχανικές συσκευές, βαµβάκι, χηµικά προϊόντα, βρώσιµα φρούτα και ξηροί καρποί, εσπεριδοειδή, πεπόνια, ακτινίδια, θραύσµατα χαλκού, ηλεκτρικά µηχανήµατα και εξοπλισµός, οικοδοµικές πέτρες, µάρµαρο, πλοία, βάρκες και πλωτές κατασκευές.
Ο θαλάσσιος εµπορικός διάδροµος και οι εκατέρωθεν επενδύσεις
Τον Φεβρουάριο του 2024 ο Έλληνας πρωθυπουργός ανταπέδωσε την επίσκεψη στην Ινδία. Η ανατροπή αυτού του ελλείµµατος στο εµπορικό ισοζύγιο εις βάρος της χώρας µας ήταν ένας από τους στόχους των επαφών. Ο θαλάσσιος εµπορικός διάδροµος παραµένει, όµως, η βασική προτεραιότητα: Αυτή τη στιγµή η ΕΕ αποτελεί τον τρίτο µεγαλύτερο εµπορικό εταίρο της Ινδίας αντιστοιχώντας σε περισσότερο από το 10,8% του συνολικού εµπορίου της, ενώ η Ινδία βρίσκεται στη δέκατη θέση της ευρωπαϊκής λίστας µε µόλις το 2,1% του συνολικού εµπορίου της ΕΕ. Η Ελλάδα µε τον ισχυρό εµπορικό στόλο φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως η κύρια πύλη εισόδου ινδικών προϊόντων προς την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ και η «ανταλλαγή» επενδύσεων είναι ιδιαίτερα σηµαντική για τη χώρα µας. Η µεγάλη ελληνική επένδυση στην Ινδία είναι η µονάδα παραγωγής κρουασάν της Chipita. Στο εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν το 40% κατέχει η ελληνική Bespoke (Σπύρος Θεοδωρόπουλος) και το 60% η τοπική εταιρεία τροφίµων Britannia. Μάλιστα, η επένδυση θεωρείται επιτυχής, αφού ήδη «τρέχει» ένα πρόγραµµα για την επέκταση της παραγωγικής δυναµικότητάς της, µε την εισαγωγή και δεύτερης γραµµής παραγωγής. Η τελευταία µεγάλη επένδυση ινδικών κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι το εργοστάσιο φαρµάκων στη Βοιωτία από την Intas Pharmaceuticals, ενώ έχουν προηγηθεί οι εξαγορές εταιρειών από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίµων και ποτών (όπως Κρητών Άρτος, Ιωνική Σφολιάτα, Κουλουράδες κ.ά.) από το ινδικών συµφερόντων Switzgroup, αλλά και η συµµετοχή της ινδικής GRM µαζί µε την ΤΕΡΝΑ στην κατασκευή του νέου αεροδροµίου της Κρήτης στο Καστέλι.
Μνημόνιο συνεργασίας
Τον Μάρτιο του 2025 υπεγράφη µνηµόνιο συνεργασίας ανάµεσα στο ΕΒΕΑ και τη Συνοµοσπονδία Ινδικής Βιοµηχανίας (Confederation of Indian Industry-CII). Ένα µνηµόνιο που προβλέπει την από κοινού ανάληψη δράσεων για την προώθηση του διµερούς εµπορίου και των επενδύσεων στον διάδροµο Ινδίας - Ελλάδας, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών για οικονοµικά και εµπορικά θέµατα -συµπεριλαµβανοµένων συγκεκριµένων βιοµηχανικών τοµέων- και τη διάδοσή τους στις επιχειρήσεις-µέλη των δύο οργανισµών.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">