Ο Τραμπ συνεχίζει την περιοδεία του στο Κατάρ: Τι ζήτησε από τον «πρώην τζιχαντιστή» αλ Σάρα
Έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ επιβιβάστηκε στο Air Force One με προορισμό το Κατάρ - για το δεύτερο σκέλος της τετραήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.
Εκεί θα τον υποδεχθεί στην Ντόχα ο εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, προτού μεταβεί στο Amiri Diwan, τον επίσημο χώρο εργασίας του ηγέτη του Κατάρ, ενώ το βράδυ θα παρευρεθεί σε δείπνο με αξιωματούχους του Κατάρ στο παλάτι Lusail.
Η επίσκεψη στο Κατάρ έρχεται δυο 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις του ίδιου του Τραμπ περί ιδέας του Κατάρ να «χαρίσει» στο υπουργείο Άμυνας ένα πολυτελές 747 - αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων - το οποίο μάλιστα αρχικά ειπώθηκε πως θα κρατούσε ακόμη και μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε τη συνάντησή του με τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα, για να ζητήσει βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τον μέχρι πρότινος επικηρυγμένο από τις ΗΠΑ τζιχαντιστή να υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ και «να πει σε όλους τους ξένους τρομοκράτες» να εγκαταλείψουν τη χώρα του.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολίν Λέβιτ, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Αχμέντ αλ Σάρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της Συρίας με το Ισραήλ, να εκδίωξει όλους τους «ξένους τρομοκράτες» - με ξεχωριστή αναφορά στους Παλαιστινίους - να «φρενάρει» την αναγέννηση του Ισλαμικού Κράτους και να αναλάβει την ευθύνη για τα κέντρα κράτησης που σχετίζονται με την ομάδα στη βορειοανατολική Συρία.
Σημειώνεται πως η σύντομη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία έρχεται μετά την άρση των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Συρία και αποτελεί ένα βασικό βήμα προς την αναγνώριση της νομιμότητας της νέας αρχής στη Δαμασκό μετά την εκδίωξη του Μπασάρ αλ-Άσαντ από την προεδρία της Συρίας τον Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση Τραμπ ήταν προηγουμένως επιφυλακτική ως προς τη συνεργασία με τον Σάρα, πρώην ηγέτη της ισλαμιστικής ανταρτικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ.
Αν και οι κυρώσεις επιβλήθηκαν αρχικά στον Άσαντ μετά την αιματηρή καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών το 2011, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες διατήρησαν το οικονομικό τους εμπάργκο στη Συρία καθώς αξιολογούσαν τη νέα κυβέρνηση υπό ισλαμιστική ηγεσία στη Δαμασκό.
Όπως γράφει ωστόσο ο Guardian, η Δαμασκός είχε ετοιμάσει τώρα μια πρόταση προς τον Τραμπ που περιελάμβανε πρόσβαση στο συριακό πετρέλαιο, διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και μια πρόταση για την κατασκευή ενός πύργου Τραμπ στη Δαμασκό.
Content Original Link:
" target="_blank">