Ρομπ Μάρσαλ: Ο αφανής "αρχιτέκτονας" της McLaren που υποτίμησε η Red Bull
Για τη Red Bull Racing, η απώλεια του Ρομπ Μάρσαλ νωρίς το 2023 ήταν ένα πλήγμα σχεδόν αντίστοιχης ισχύος όπως και του Άντριαν Νιούι – όσο κι αν προσπάθησε ο Κρίστιαν Χόρνερ να υποβαθμίσει τον αντίκτυπό του.
Όπως και για τον Νιούι, έτσι και για τον Μάρσαλ, ο διευθυντής της Red Bull είπε ότι δεν συμμετείχαν έτσι κι αλλιώς για πολλούς μήνες που προηγήθηκαν στην καθημερινή λειτουργία της RBR. Όμως, η συμβολή του Ρομπ Μάρσαλ στην άνοδο της McLaren μάλλον διαψεύδει τον Κρίστιαν Χόρνερ.
Στο ξεκίνημα της σεζόν της F1 του 2024 η McLaren εξακολουθούσε να είναι ένας κομπάρσος του σπορ, όπως ήταν ήδη για όλη τη δεκαετία που προηγήθηκε. Όμως, η παρουσίαση της ριζικά ανασχεδιασμένης περσινής MCL38 στο GP του Μαϊάμι το 2024, έμελλε να αλλάξει τα πάντα: να ανοίξει την τέταρτη εποχή κυριαρχίας της ομάδας του Ουόκινγκ στην ιστορία της F1, με το πρώτο της πρωτάθλημα κατασκευαστών μετά από το 1998.

Ο Μάρσαλ έχει το ρόλο του επικεφαλής σχεδιαστή στη σύνθετη δομή του τεχνικού τμήματος της McLaren. Και όταν πήγε στο Ουόκινγκ, το τμήμα αυτό ήταν ακόμα υπό διαμόρφωση, με τους Πίτερ Προδρόμου, Μαρκ Τεμπλ και Νιλ Χούντλεϊ σε ηγετικές θέσεις δίπλα του.
O Βρετανός ανακοινώθηκε από τη McLaren τον Μάιο του 2023, αλλά χρειάστηκαν εννέα μήνες για να περάσει τις πύλες της ομάδας. Στο μεσοδιάστημα, η ομάδα έθεσε σε λειτουργία το νέο της προσομοιωτή και τη νέα της αεροσήραγγα και εγκαινίασε την καινούρια της μονάδα παραγωγής ανθρακονημάτων.
Η πρώτη μέρα του Ρομπ Μάρσαλ στο εργοστάσιο της McLaren δεν ήταν μια απλή επίσκεψη γνωριμίας. Ο πρώην τεχνικός εγκέφαλος της Red Bull μπήκε, κοίταξε προσεκτικά το μονοθέσιο και μέσα σε λίγα λεπτά είχε ήδη απαριθμήσει μια σειρά από καινοτομίες και μικρές, αλλά κρίσιμες βελτιώσεις. Η ομάδα πείστηκε αμέσως. Ήταν ξεκάθαρο γιατί ο Μπράουν και ο Στέλλα ήθελαν τόσο πολύ να τον εντάξουν στο πρόγραμμα.
Πριν πάει στη νέα του ομάδα, ο Βρετανός παραδέχθηκε -σε συνέντευξή του στο GP Blog- ότι “σκέφτηκα πως ‘θα είναι δύσκολη δουλειά όταν φτάσω εκεί’. Και μετά τους παρακολουθούσα για εννέα μήνες και έλεγα ‘αυτό γίνεται πιο εύκολο, και πιο εύκολο’. Σαφώς υπήρξαν εσωτερικές αλλαγές, που δεν γνώριζα τότε, αλλά προφανώς έγιναν προς το καλύτερο.
Όχι απλώς αλλαγές ονομάτων, αλλά αλλαγή νοοτροπίας, αρχών, του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το μότορσπορ, τη φροντίδα προς τους ανθρώπους μας, την προσπάθεια να βρούμε τις σωστές απαντήσεις από τους σωστούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως ιεραρχίας, και την ειλικρινή παραδοχή του τι δεν πάει καλά ώστε να το διορθώσουμε.
Και το κατάφεραν, χωρίς ‘αιματοχυσίες’. Μετέτρεψαν αυτή την εταιρεία σε μια καθαρόαιμη ομάδα F1 που κυνηγά την απόλυτη απόδοση. Όλοι είναι 100% αφοσιωμένοι. Η ατμόσφαιρα στο σχεδιαστικό γραφείο είναι εξαιρετική, και γενικότερα στο εργοστάσιο ο κόσμος γελάει, χαμογελάει”, πρόσθεσε ο Βρετανός.

Και συνέχισε: “Όταν ήρθα στην ομάδα δεν ένιωσα την ανάγκη να φέρω κανέναν επιπλέον συνεργάτη. Όλοι εκεί είναι ικανότατοι, μερικοί εξαιρετικοί σχεδιαστές. Δεν υπάρχει ‘αδύναμος κρίκος’ στο σχεδιαστικό τμήμα. Πιστεύω πως συνέβαλα, το ελπίζω τουλάχιστον. Αλλά δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές συνεισφορές. Το ζητούμενο είναι να προκύπτουν ιδέες, όχι η δική σου, αλλά η καλύτερη.
Όταν ήρθα, είπα κάτι σαν ‘δεν το κάνουμε ιδιαίτερα καλά αυτό, ας δοκιμάσουμε ένα τέτοιο σχέδιο’. Το σχεδιάζεις, κάποιος λέει ‘ναι, ωραία ιδέα, λύνει το πρόβλημα’, μετά άλλος λέει ‘έχω έναν ακόμη καλύτερο τρόπο’ και λες ‘αυτό είναι ακόμη καλύτερο’.
Και πριν το καταλάβεις, έχεις βάλει κάτι στο μονοθέσιο που δίνει απόδοση που η McLaren ούτε καν καταλάβαινε ότι της έλειπε. Στην πραγματικότητα η καμπύλη βελτίωσης της McLaren τα τελευταία δύο χρόνια είναι αρκετά γραμμική. Δεν νομίζω πως υπάρχει απότομο άλμα που να σχετίζεται με την άφιξή μου τον Ιανουάριο. Κάθε άλλο. Η πορεία ήταν ήδη σωστή. Δεν την θαλάσσωσα κι αυτό που με χαροποιεί!” συμπλήρωσε ο Μάρσαλ.

Ο τεχνικός διευθυντής μηχανολογίας της McLaren, Νιλ Χούντλεϊ, εξήγησε: “Έχουμε όλοι πολύ διαφορετικές δυνάμεις και διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος, και αυτό συνδυάζεται εξαιρετικά καλά. Αν ο Ρομπ δεν καλύπτει κάτι, το καλύπτω εγώ. Αν δεν το καλύπτω εγώ, το καλύπτει εκείνος. Λειτουργεί πολύ καλά.
Ο Ρομπ ήρθε χωρίς εγωισμό και απόλαυσε το να συμμετέχει και να συνεργάζεται με την ομάδα. Και ο κόσμος απόλαυσε το να αξιοποιεί την εμπειρία, τις γνώσεις και τις ικανότητες του Ρομπ για να εξελιχθεί. Τεχνικά και ως ομάδα συναδέλφων, όλοι κερδίσαμε από την έλευσή του στην ομάδα. Χρειαζόμασταν τον Rob για να μας δώσει αυτή τη μικρή ώθηση για το πώς είναι να είσαι σε μια ομάδα που κερδίζει πρωταθλήματα”.
Ο Μάρσαλ συνέχισε: “Είναι σημαντικό να έχεις ανοιχτόμυαλη προσέγγιση σε όλα, γιατί τα μονοθέσια είναι πάντα διαφορετικά. Εξελίσσονται, και η κατανόηση του τι χρειάζεται για να τα κάνεις πιο γρήγορα αλλάζει.
Οι περισσότερες ιδέες δεν είναι καινούργιες, είναι μια ανακύκλωση προηγούμενων. Η προσέγγιση είναι να εξετάζουμε τα πάντα. Κάποια δεν έχουν τίποτα, κάποια έχουν απόδοση – δεν υπάρχει πια περιθώριο για εφησυχασμό”.
Μιλώντας για τη φετινή MCL39, συμπλήρωσε: “Θα έλεγα ότι σε όλο το μονοθέσιο υπάρχουν σημεία καινοτομίας. Είναι συνολικά ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το προηγούμενο, και αυτό προσπαθείς πάντα να κάνεις. Να το “πακετάρεις” λίγο πιο σφιχτά και πιο καθαρά, αεροδυναμικά, ώστε να είναι λίγο καλύτερο.
Όταν διεκδικείς το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αυτό λειτουργεί σαν τροχοπέδη στους πόρους για την επόμενη χρονιά, γιατί συνεχίζεις την εξέλιξη μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Γι’ αυτό έπρεπε να διαλέξουμε σε ποιες “μάχες” θα επικεντρωθούμε. Οπότε κάποια πράγματα δεν τα αλλάξαμε πολύ, αλλά όλα έχουν αλλάξει λίγο. Κάποια όχι πολύ επιθετικά, όμως άλλα είναι αρκετά διαφορετικά”.

Πώς η McLaren δουλεύει μαζί με τα μονοθέσια του 2025 και ‘26
Καθώς όλες οι ομάδες της F1 βρίσκονται φέτος εμπρός στο πολύ δύσκολο έργο της κατανομής των πόρων και των υποδομών τους στην εξέλιξη του φετινού μονοθεσίου και στο σχεδιασμό του ολοκαίνουριου του 2026, βάσει της ριζικής αλλαγής των κανονισμών, τα πράγματα είναι δυσκολότερα για μία ομάδα που έχει βλέψεις τίτλου φέτος – όπως η McLaren.
“Για να έχεις άποψη, πρέπει να έχεις προχωρήσει σημαντικά το έργο [του 2026]”, εξήγησε ο Μάρσαλ. “Χρησιμοποιήσαμε πόρους για να σχεδιάσουμε πράγματα φέτος που ξέραμε ότι θα κάναμε ούτως ή άλλως, οπότε όταν πάμε στους κανονισμούς του 2026, θα βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη εκδοχή.
Πιστεύω πως χρησιμοποιήσαμε σωστά τους ανθρώπους γύρω μας, ώστε να πάρουμε το μέγιστο από το MCL39 και να προχωρήσουμε εγκαίρως σε αναγκαίες εργασίες για το μονοθέσιο του 2026. Δεν μεταφέρουμε πολλά στο μονοθέσιο του 2026, αλλά μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε κάποιες εργασίες που πιστεύουμε ότι θα είναι ωφέλιμες στο μέλλον”, κατέληξε ο Ρομπ Μάρσαλ.
Content Original Link:
" target="_blank">